borówkami lub wielkanocnej zielonej babki szpinakowej . Jest to moja ulubiona polewa. Składa się ona z musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego i nadaje całości przyjemnej słodyczy. Zwłaszcza, jeśli samo ciasto nie jest bardzo słodkie, co u mnie często się zdarza… Mandarynka cukrem się toczy Kwestią najważniejszą jest natomiast fakt, że keto babka mandarynkowa wychodzi całkiem korzystnie pod względem proporcji makroskładników(...)obliczeniu makra… 🙂 Keto babka mandarynkowa z żurawiną Babka mandarynkowa z żurawiną Szybka w wykonaniu i jaka efektowna! Ta elegancka pani to keto babka mandarynkowa z żurawiną. Idealna na świąteczny stół. I to nie tylko w roli dekoracji... 🙂 Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword babka , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce , żurawina Porcje 12 porcji Czas przygotowania
Modern Cave Girlprzygotowaniu jest prosty i szybki. Będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole, łasuchy powinny być zadowolone :), polecam! (bardzo zmodyfikowany przepis z gazety „dobre rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą Składniki: Ciasto: 130g masła 230g mąki pszennej (użyłam tortowej
Mała Cukierenkaszklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze(...)łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową. Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy
Blondynka Gotujejest on bardzo prosty i szybki. Ja robię go bardzo często, gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego, dlaczego? Odpowiedź jest prosta – potrzebne składniki na jego wykonanie mam zawsze w kuchni. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 180 g cukru 2 łyżki
KuchniaWeDwoje.plJako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko pod galaretką. Zasmakuje każdemu Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka bordowa ( porzeczkowa ) 1 galaretka czerwona ( truskawkowa) 1 galaretka zielona (agrestowa) dodatkowo: 8 połówek brzoskwiń z syropu galaretka przezroczysta(...)Odstawiamy do stężenia na ok pól godziny. *Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. *Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, następnie każdy z nich przekrawamy na połowę. Wykładamy na ciasto. Zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniNajlepsze są wyrośnięte, chrupiące i usmażone na złoty kolor. Wystarczyło posypać je cukrem pudrem a "same" znikały z talerza. Jest to świetny pomysł na smaczny i szybki obiad. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 30 g świeżych drożdży - 1,5 łyżki cukru - 1,5 szklanki letniego mleka - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy(...)dodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy pół szklanki ciepłym mlekiem. Mieszamy wszystkie składniki. Nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, kiedy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mleka i jajko. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.( czekamy około 45 minut) Nakładamy ciasto łyżką i smażymy na złoty kolor
Pan i Pani Smith w kuchniWybór był jasny- muffiny! Wystarczy wszystkie składniki niedbale połączyć, włożyć do pieca na 20 minut, a później już tylko napawać się ich niesamowitym kakaowym smakiem. Przepis jest prosty, szybki i niezawodny. Lubię babeczki z tego przepisu, gdyż ich smak nie przytłacza, kakao nie dominuje, przez co idealnie nadają się do tworzenia nowych, wysublimowanych połączeń. Ja czasami dodaję pokrojoną w kostkę(...)kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy
Rozpustne gotowaniegotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa makowa HELIO ma odpowiednio gęstą konsystencję i charakteryzuje się tradycyjnym smakiem oraz naturalnym aromatem. Produkt zapewni dużą oszczędność czasu - nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – stanowi gotowe nadzienie do ciasta. Dodatkowym atutem produktu, jest to, że wypieki, w których
Sama słodycz i szczypta chilichyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier z pewnością wytrzyma wysokie temperatury. W mojej ocenie papier do pieczenia Stella spełnia wszystkie oczekiwania szefa kuchni. W papier już się zaopatrzyłam, mogę piec moje pierniczki :) Pierniczki z tego przepisu mogą poleżeć dłużej, mogą również ozdobić naszą choinkę. Robi się je szybko i nie trzeba wkładać
Pieprzyć z FantazjąWystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem, aż będzie gęsta, dodać mascarpone i ubijać całość, aż krem będzie sztywny. Na koniec dodać wanilię i jeszcze raz szybko ubić. Dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady(...)kąpieli wodnej. Wystudzić, aby masa była chłodna, ale jednocześnie dobrze się jeszcze rozsmarowywała. Wykonanie końcowe: 3 łyżki kremu odłożyć do woreczka z zamontowaną tylką gwiazdką. Na paterze ułożyć ciasto z kawałkami czekolady, posmarować kilkoma łyżkami kremu, następnie położyć ciasto oreo, również posmarować. Na wierzch ułożyć brownie. Posmarować tort z boków i na górze pozostałym kremem, polać brzegi czekoladą (można zrobić
Słodkie inspiracjeSkładniki (na blachę o średnicy około 21cm): szklanka purée z dyni szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej – można zastąpić pszenną 1/3 szklanki płynnego miodu i odrobina do posmarowania ciasta 3 duże łyżki jogurtu greckiego 2 duże jajka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko(...)jajka, dodajemy do nich miód, jogurt oraz stopione masło, szybko miksujemy do połączenia składników. Do tego dodajemy purée z dyni, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon i miksujemy do dokładnego rozprowadzenia dyni. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy stopniowo przesiane mąki – pszenną i kukurydzianą. Miksujemy, aż uzyskamy jednolite i gęste ciasto. Gotowe ciasto wlewamy do blachy. Wracamy do jabłek
Smaczna Stronaspowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie i bardzo szybko znika ze stołu. Mi smakował bardzo a mężowi jeszcze bardziej ;) Składniki: Spód(...)mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać dżem. Całość dobrze wymieszać by nie powstały grudki Krem 2 Czekoladę rozpuścic w rondelku z mlekiem i masłem kokosowym Kremy wyłozyc na wierzch ciasta. Udekorowac bakaliami. Smacznego
pyszne zdrowościnadchodzace Swiata. Sam czas oczekiwania na nie jest dla mnie cudowny i magiczny. Chwilami mysle sobie nawet, ze wole wlasnie ten okres przedswiateczny od samych Swiat. One zdecydowanie za szybko mijaja, nigdy nie zdaze sie nimi nacieszyc. Delektuje sie za to kazda chwla, ktora poprzedza Boze Narodzenie. Kazdy dzien grudnia ma w sobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc(...)sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki
Przysmaki Karolkikrzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej to zjawisko nazywa się przełomem ciśnieniowym. Szczególnie źle znoszą
Karo in the Kitchenrazem kolorowo i radośnie. Kolorowa babka kisielowa to przepis „odkopany” ze starego zeszytu. Babka świetnie się prezentuje, jest smaczna i szybka. Fajny efekt w krótkim czasie – jak dla mnie bomba Składniki: 125 g masła 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 kisiele różnego koloru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Uwaga: szklanka(...)Żółtka oddzielam od białek i białka ubijam na sztywną pianę. Do utartego masła dodaję po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodaję na zmianę mąkę z proszkiem i mleko. Ciasto wlewam po równo do 3 miseczek i do każdej miseczki dodaję kisiel innego koloru. Dokładnie mieszam, najlepiej rózgą do ciasta, żeby nie powstały grudki. Na koniec rozdzielam pianę
Słodki sentyment