Muszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję
kuchnia doskiPrzepis ten powstał zupełnie przypadkiem, gdy postanowiłam przygotować coś słodkiego dla moich szkrabów. Okazało się, że eksperymentowanie na potomstwie ma swoje zalety. Ciasto okazało się strzałem
Wielki apetytJesień to czas, w którym nasz naszych stołach króluje dynia. Można ją przyrządzić na słodko i w sposób wytrawny. Dzisiaj propozycja na na szybkie śniadanie. Placuszki
Ania i Marcin gotująCzyż nie zachęca to danie do sporządzenia go na dzisiejszy obiad? pięknie wygląda, wspaniale smakuje, szybko się przyrządza, w sam raz na letni obiad! Składniki
kgwjanczewoBywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i
kgwjanczewoPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron w formie tartaletki? Czemu nie. Wyszła naprawdę ciekawa, smaczna i szybka przekąska (lub śniadanie). Jedyną czasochłonną czynnością było wyłożenie i przycięcie makaronu we wgłębienia boków
Oryginalny smaksłodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć. Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie mini placuszki i rozgrzewająca herbata z pigwą W chłodne dni nie ma nic lepszego niż ciepła herbata i pyszne placuszki. Bynajmniej tak uważa cała moja rodzina Dziś przygotowałam dla bliskich talerze pełne mini placuszków. Podałam je w towarzystwie pysznego syropu z malin (idealny do polania placuszków) i rozgrzewającej herbaty z pigwą. Coś cudownego! Przyznam Wam szczerze, że nie wiedziałam(...)skrapiam olejem, potem dodatkowy tłuszcz jest już niepotrzebny. Wykładamy porcje ciasta (jeden placuszek, to jedna łyżeczka masy). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto. Mini placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. *Z podanych składników wyszły mi 4 talerze mini placuszków (jak na zdjęciu) Smacznego The post Szybkie mini placuszki i rozgrzewająca herbata z pigwą first appeared on Słodkie
Słodkie okruszkimodelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu(...)momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą (białą) część mleczka kokosowego. Całość mieszamy i blendujemy. Sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słodkie, ewentualnie dodajemy cukru. 3. Na natłuszczoną i obsypaną wiórkami tortownicę 21cm wykładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut w temperaturze
Szefowa kuchniciastka, które znam z cukierni. Kupowałam je nieraz moim dzieciom jak chodziły do szkoły. Są to bardzo miękkie, pulchne ciasteczka przypominające biszkopt i polane lukrem. Robi się je szybko, jedynym utrudnieniem może być nieprzyjemny zapach amoniaku ulatniający się podczas pieczenia. Jednak mimo to warto spróbować, ponieważ Amerykany są przepyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki(...)szczyptę soli, mąkę, cukier, amoniak oraz ostudzone masło. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po 1 łyżce ciasta tworząc stożki i w dość dużych odstępach, ponieważ ciastka urosną. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę
Danka Pichcimetodzie bardzo szybko. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i prażymy migdały aż będą w złotym kolorze ,uważajmy by ich nie spalić. Następnie wsadzamy je w wysoki mozdziż albo garnek i drewnianym wałkiem rozbijamy na małe kawalki, ale nie miał. Następnie sezam prażymy go i mielimy w młynku do kawy na drobny miał. Wyrabiamy ciasto: Do miski dajemy
Viola cooks with passionuwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się połączyły i wstawić(...)ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Drożdże suszone po prostu mieszamy z mąką. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i rozczyn, wyrabiamy. Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli i dodajemy do ciasta i wszystko razem zagniatamy. Na koniec dodajemy masło i jeszcze chwilę zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, nie lepkie. Zagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika
Pełny talerz