każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna. Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 115 g miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek
Grahamka, weka i kajzerkalepszych przepisów na piernik świąteczny. Bardzo aromatyczny ze zwartym, wilgotnym miąższem i pysznym przełożeniem. Przekładamy go marcepanem i domowej roboty konfiturą ze śliwe k z dodatkiem cynamonu i imbiru. Ciasto na piernik przygotowuje się błyskawicznie. Gotowy do zjedzenia jest od razu po upieczeniu, nie wymaga leżakowania, to wariant last minute. Wystarczy, że upieczecie go w wigilię lub dzień wcześniej(...)ognia. Do ciepłej masy dodać sodę, mleko, roztrzepane jajka całość dokładnie i szybko wymieszać na koniec dodać przesianą mąkę, połączyć, wystarczy łyżką. Masę piernikową wlać do przygotowanej formy. Foremkę wstawić do piekarnika, piec przez 45 - 50 minut, przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone i nie klei się do patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić
SprawdzonaKuchnia.plBananowe pączki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, która sprawdzi się nie tylko w Tłusty Czwartek. Uwielbiam ich pyszny, bananowy posmak oraz fakt, że są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu. Nie trzeba zagniatać ciasta oraz czekać aż wyrośnie! Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i bez formowania usmażyć mini pączki . Koniecznie sami spróbujcie! Bananowe pączki - składniki: (około 30 sztuk) 3 duże
Di gotujeciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania śliwek (*). Wypestkowane śliwki pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy. Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć ze śliwkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron(...)posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną miodu. Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku. Do racuchów i ich do podania użyłam miodów
Di gotujeŚwietna propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Przyznam szczerze, że to najlepsze pankejki, jakie udało mi się zrobić w mojej kulinarnej karierze i teraz bardzo często powtarzam ten przepis. Ciasto na placuszki można przygotować dzień wcześniej, a nazajutrz usmażyć i podać z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja podania to sos czekoladowy (to tylko jogurt i kakao, a smakuje jak Monte
Kuchnia EllieCrumble z rabarbarem rozpoczynamy tegoroczny specyficzny wiosenny sezon na owoce i warzywa. Tak rzadko teraz wychodzimy z domu, że gdyby nie wpisy na Instagramie, zupełnie przeoczylibyśmy
niecodziennikparyciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek (*). Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej (**). (Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju.) Racuchy smażyć z obu stron(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe z jabłkami - dodatkowe informacje: (*) Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste. (**) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku
Di gotujePopcorn cynamonowy to moj pomysł na niesamowicie smaczna przekąskę – idealną do oglądania filmów, czytania książki, na imprezy i posiadówki. Wszyscy, którzy lubią słodko słone smaki
Dorota SmakujeCiasto małymi porcjami nalewamy na środek tortownicy. Najlepiej, dwie łyżki białego ciasta, następnie dwie łyżki ciemnego ciasta i tak do wyczerpania składników. Dzięki temu paski są cienkie a po upieczeniu wygląda bardzo ładnie. Piec w temp. 180C około 1 godz. Jeśli za szybko podpiecze się spód wtedy zmniejszamy temp. Należy kontrolować czas. Po ostygnięciu polewamy polewą i obsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Sernik z jogurtów greckich w połączeniu z mango tworzy przepyszny deser! Nikt nie powiedział, że serniki muszą być wyłączenie z sera. Coraz więcej spotkamy się z
Zdrowie i pysznie na talerzuSernik z jogurtów greckich w połączeniu z mango tworzy przepyszny deser! Nikt nie powiedział, że serniki muszą być wyłączenie z sera. Coraz więcej spotkamy się z
zdrowo i aktywniePączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w
MamaOskarkaChrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem – pyszny, prosty letni deser. Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej
Tajemnice Smakupewnością zrobię je jeszcze nie raz, bo okazało się, że są bardzo proste i szybkie do wykonania. Składniki: 1 szkl. mąki 250 g białego sera 1 łyżeczka sody 2 jaja 2 łyżki cukru olej do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto, gdy bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto będzie się trochę kleić
Cynamonowe szczęścieMus czekoladowy z aquafaby to genialna, wegańska wersja deseru! A czym jest aquafaba? To po prostu WODA Z CIECIERZYCY czy
Kolorowy Przepisownik