Składniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie
Luźna KuchniaTeż macie tak, że co jakiś czas potrzebujecie odpocząć od dań mięsnych. Wczoraj miałam ochotę na coś zupełnie innego niż rutynowe "mięcho". Otwieram lodówkę i
Kuchnia moimi oczamiSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz
Luźna KuchniaCytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo
Krakowskie smaki AniCiasta, ciasteczka, lody i czekolada... co tu dużo mówić - uwielbiam słodycze! Niestety nie mam dużego talentu do tworzenia skomplikowanych słodkich wypieków, stąd też poszukuję łatwych i szybkich przepisów na słodkości. Takie poszukiwania zaprowadziły mnie do stworzenia własnej wersji ciasteczek owsianych. Składniki: 50g otrębów owsianych, 50g płatków owsianych, 50g zmielonych otrębów pszennych, 50g pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000, 50g niesiarkowanych wiórek
Pełna Lodówkawylej całą czekoladową masę. Piecz w 180 stopniach 30 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Przypominam, że ona musi być sucha po wyjęciu :) I gotowe :) Po upieczeniu trzeba go dobrze schować, bo buszujący w poszukiwaniu słodkości domownicy, bardzo szybko go odnajdą :) Smacznego
Lawendowe Niebowymyśliłam dawno temu i nazwałam je "Krówka pod chmurką". Pamiętam, że miałam wtedy wielką ochotę na 3bita (ciasto) ale nie miałam herbatników w domu. Postanowiłam więc upiec blaty z ciasta kruchego, które zastąpiłoby herbatniki. Gdy blaty upiekły się, zdałam sobie sprawę, żewłaśnie zużyłam całe masło jakie miałam w lodówce i nie będę mogła zrobić masy budyniowej. W ten sposób powstał(...)ziaren sezamu Mąkę, margarynę, cukier, żółtko i śmietanę szybko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą z części upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st przez ok 15 min (do zarumienienia). Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aby zmiękła. Rozsmarować ją na jednym blacie ciasta i przykryć drugim. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, ostudzić. Śmietane
happycreatiff.blogspot.comZnakomite, cieniutkie, chrupiące placki, szybkie do zrobienia. Przepis znalazłam na blogu Niki Gotuj Zdrowo Wikipedia podaje : " Flammekueche lub flammkuchen ( fr. tarte flambée ) – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego , cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i ś mietany . Napotkać można też flammekueche
Stare GaryMiałam nie piec do świąt żadnych ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis ! Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz
Smaczna PyzaWitajcie kochani! Jesienne jabłka to kolejny uwielbiany przez nas rarytas. Najwspanialsze to te rosnące dziko lub na łonie natury np. na działce. Te kwaśniejsze odmiany w
Symfonia Smakówtortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę wstawiłam do lodówki. KREM ŚMIETANKOWY: Wykonanie identyczne jak w kremie porzeczkowym
Blondynka Gotujepierogi z jakimś mniej klasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie
Zdrowa Kuchnia Sowywiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite. Składniki: 0,5 litra mleko 2 jajka 250 g (około 2 szklanki) mąki 1 łyżka oliwy Szczypta soli Wątrobianka Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko
Kolizje Smakównadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione po brzegi zajęciami. Obiecuję, że nagrodzę to Wam i jutro będzie przepis na pyszne ciacho.😁 Za to dzisiaj przedstawię Wam kolejny smakołyk z moich pomysłów w głowie, czyli przepyszne kotlety z ryżu. Podobne danie(...)wykonywałam już z kaszy gryczanej, które oczywiście również zachęcam wypróbować--> przepis . Świetna alternatywa na szybkie danie, bo mamy 2 w 1. 😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2 porcje: -150 g ryżu brązowego -250 g mięsa mielonego -przyprawy wedle uznania -80 g startego sera żółtego -łyżka tłuszczu do wysmarowania formy+woda Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Do mięsa dodajemy ryż
Zdrowie i pysznie na talerzumakaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn. Na woku rozgrzewamy olej do potraw(...)zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było na tyle miękkie żeby łatwo nam było zawijać sajgonki
Taste Therapy