żydowskich rogalików przygotowanych na cieście kruchym z dodatkiem twarogu, a jedzonymi w okresie Chanuka (grudzień). A z tym przepisem na rugelach, jest tak jak z innymi przepisami, każdy dopasowuje je do lokalnych warunków zachowując jednak ich charakter. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewkowe ciasta (zainteresowanych odsyłam do wpisu 5 najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe). Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka z marchewką w roli głównej. Kruche ciasteczka marchewkowe to propozycja dla miłośników kruchych ciasteczek, ale także dla osób, które nie mogą jeść jajek. Idealnie kruche, słodkie i mega szybkie w przygotowaniu Czego chcieć więcej :)? Kruche ciasteczka marchewkowe przepis na 30 ciasteczek(...)pieczenia, cynamon, imbir i cukier dołóż do miski z marchewką. Masło pokrój na małe kawałki, dołóż je do pozostałych składników. Całość dokładnie zagnieć, aby powstało jednolite i elastyczne ciasto. Gdy będzie już gotowe, owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie podziel je na 3 części, każdą z nich rozwałkuj
365 dni dookoła kuchnibije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do wszystkich zmodyfikowałam go :) Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi .....Pycha(...)gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka. Podsypujemy lekko mąką
Smaki EdytyMokre składniki wlewamy do suchych. Na koniec dokładamy pokrojony rabarbar. 5. Dobrze wymieszanym ciastem napełniamy foremki do 1/3 wysokości. Wierzch posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180- 190 stopniach około 25 minut. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: dla dzieci , kefir , muffiny , na szybko , na śniadanie , olej rzepakowy , rabarbar , soda , zarodki pszenne
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatystwierdzić, że po tych zabiegach przypominają w smaku cynamonowe bułki . Cynamon w cieście czy w ciasteczkach uwielbiam. Właściwie cynamon nauczyłam się jeść w Szwecji, bo Szwedzi mają bzika na punkcie cynamonu. Podobnie jest z kardamonem… Te ciastka nazywają się po szwedzku kolasnittar. Robi je się bardzo szybko, a dla urozmaicenia można dodać cynamon i kardamon. Żeby było jeszcze ciekawiej(...)łyżka wody + 1 łyżeczka syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przesiej mąkę i proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść
codojedzeniaBułeczki oblane roztopionym serem zawsze przemawiały do mnie zza szyby piekarni. Postanowiłam upiec je samodzielnie w domu. Zniknęły bardzo szybko, bo ich smak był wyborny. Polecam! Potrzebujemy: 195 g mąki pszennej chlebowej Radix-Bis 90 g mąki pszennej 6 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli himalajskiej Radix-Bis 1 jajko + jajko do posmarowania(...)wodę z mąką pszenną chlebową i całość podgrzewamy do momentu aż zacznie gęstnieć jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy nasze water roux osiągnie temperaturę pokojową zabieramy się za wyrabianie ciasta. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy obydwie mąki z solą. Dodajemy roztopiony olej kokosowy, 75 g water roux, jajko, oraz rozpuszczone
MamaOskarkasłodkie, a nadzienie z nutelli sprawia że stają się nieco odświętne. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu, jest puszyste i wilgotne, nie wymaga wyrabiania i nie wyczuwa się w nim smaku proszku do pieczenia. Polecam Wam gorąco spróbować, w sam raz gdy macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 20 min Składniki(...)cukrem waniliowym i szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj ser oraz olej i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko łyżką. Ciasto przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć, podsypując mąką w razie potrzeby. Podziel ciasto na 12 części. Każdą porcję ciasta rozgnieć dłonią w kształt koła, nakładaj małą porcję nadzienia
Słodki Blogsię je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków , które również kroję, ale nie w romby tylko w kwadraciki Polecam dla tych co lubią szybie gotowanie i szybkie jedzenie, szybko je się robi i znikają też ekspresowo Jak przygotować(...)przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Z ciasta formujemy wałeczki jak na kopytka, które następnie lekko spłaszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki ciasto * 250 g margaryny * 5 jajek * 2/3-3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * rabarbar ok. 1 kg kruszonka * 100 g mąki pszennej * 65 g margaryny * 40 g cukru pudru Sposób wykonania Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w 3 cm paski. Składniki na kruszonkę szybko ze sobą połączyć. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić
Mix smakutort... Jakoś tak torty kojarzą mi się (jak pewnie również większości z Was) z ważnymi uroczystościami. Urodziny, imieniny, przyjęcia, okrągłe rocznice, wesela, chrzciny i mnóstwo innych. Tort to ciasto wyjątkowe, luksusowe, niecodzienne. Z dzieciństwa pamiętam przytłaczające słodyczą torty, z ciężkim kremem maślanym, gdzie po zjedzeniu niewielkiego kawałka człowiek nie miał siły nawet na dopicie kawy (dzieci, w tym ja - łasuch(...)się na naszym stole najczęściej. Wszyscy za nimi szaleliśmy, i choć wypełniały szybko, nie potrafiłam sobie odmówić. A może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie
RelaxtimeCzasami w ogóle nie mamy ochoty pomyśleć. Kroczymy na oślep. Byleby do przodu. Aż w końcu życie samo nas zaskoczy, ograniczy, spowolni. A my będziemy się zastanawiać dlaczego tak szybko. Dlatego życzę Ci mój drogi czytelniku, żebyś żył naprawdę :) Świadomie. Byś nie kończył swojej historii na porażce, nie palił mostów. Byś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę(...)włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę
Kuchnia Pani WiosnyUniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła(...)składniki wymieszać. Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką. Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1,5 cm od brzegu. Piec w temperaturze 175 stopni przez
Trzeci talerzCiasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne
Walijskie PichcenieWitajcie w Nowym Roku! Mam nadzieje, że zarówno Święta jak i Sylwester upłynęły Wam pod znakiem odpoczynku i radości:) Mam dla Was dzisiaj coś szybkiego, prostego i trochę innego niż zazwyczaj. Bo mniemam , że nie gotujecie mandarynek na co dzień? :) Skuście sie więc na kawałek tego aromatycznego mandarynkowca, pachnącego świętami , o lekkiej nucie deserowej czekolady z pomarańczowym nadzieniem(...)gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy, wyjmujemy z formy i polewamy polewą deserową . Smacznego
Domowe ciasta