3.Wlać mleko i nadal miksować do otrzymania gładkiego ciasta 4.Ciasto nałożyć do papierowych foremek, które wkładamy wpierw do metalowej blaszki 5.Pieczemy około 15 min. do wyrośnięcia i zarumienienia. Przepis pochodzi z "Nigella gryzie"- Nigelii Lawson Można wypróbować jeszcze przed świętami...robi się szybko
Proste PotrawyWspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt
Moje domowe kucharzenieKolejny przepis na szybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki
Ze smakiem i z pasjąmnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek kaszy manny 100g rodzynek(...)masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami. Schłodzić
Smakołyki AsiDynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni . Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi(...)odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie. Sposób drugi – pieczone puree Składniki na puree dyniowe 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido) Wykonanie Dynię umyć
niecodziennikparyewentualnie pszennej, tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe) 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj wodę i olej i szybko wymieszaj ręką. Dodaj trochę więcej oleju(...)części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez 25-35 minut w 170°C. Następnie dodaj masę jaglaną jasną, wyrównaj, później borówkową, również wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku
Qlinarnie i Qlinarnienajlepszy czas, więc korzystam póki mogę Szybkie mini pączki z jabłkiem to moi zdecydowani ulubieńcy. Uwielbiam je za prostotę, szybkość przygotowania i aromat, którym wypełniają całe mieszkanie Szybkie mini pączki z jabłkami 150 g sera białego półtłustego 150 g śmietany 18% 5 łyżek cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste. Na koniec dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj. Z tak powstałej masy uformuj niewielkie kuleczki, układaj je na talerzu lub blacie. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż pączki ok. 3 minut. Po usmażeniu wykładaj je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki posyp cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Szybkie mini pączki
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :-) Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez keksa. Niby nic takiego, ale ja uwielbiam za tą dużą ilość bakalii :-) Tym razem przepis szybki, prosty i bardzo smaczny :-) Do środka oprócz suszonych owoców dodałam czarną porzeczkę od Helio :-) Pasuje idealnie :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 11x30 cm Składniki: 250 g masła (miękkiego) 500 g mąki + czubata łyżka(...)wyglądała jak zważona, ale tak ma być, jak dodamy mąkę wszystko wróci do normy. 3. Teraz dodajemy mleko. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do ciasta. Na samym końcu dodajemy nasze bakalie. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 70 minut. Ciasto musi się nam ładnie
kruche babeczkiBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościAnnabelle - dla mnie był straszny, szybko przed seansem najadłam się popcornu, bo potem miałam strach:)! Czasami chowałam się pod ramionami mojego Lubego i pod moją kurtką. Ale po za tym dałam radę, byłam dzielna:). Późnym wieczorem zajechaliśmy do domku, dzień udany jak najbardziej, pyszny i kochany :). Dzisiaj miałam gości, więc upichciłam z rana ciasto, na które zapraszam :). Składniki na biszkopt
Trufelkowowiem znów proponuję Wam tartę, ale to jeden z moich ulubionych wypieków i ma tyle możliwości smakowych. Oprócz tart mam jeszcze parę kulinarnych zboczeń. Do nich należą m.in. szybkie dania obiadowe w roli głównej z kurczakiem, makarony, sery, owoce, dania zapiekane. Każdy ma swoją ulubioną działkę kulinarną i często po blogach to widać, a na pewno po moim(...)maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy
Fabryka pomysłówzjeść na szybko i na prosto? Placki ziemniaczane! :) Ale nie takie zwykłe, tylko z sosem pieczarkowym! O tak, to można zjeść! :) A jaki to właściwie ma związek z bułkami wrocławskimi z tytułu postu? Ano taki, że razem z plackami zrobiliśmy też owe bułki (dwie sztuki) żeby na kolację były :) W sumie zacząłem też wyrabiać ciasto na ciabaty(...)wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bułki, przykrywamy ściereczką
Marder&Marder ManufactureMarynowane filety z kurczaka. I o zaletach pakowania próżniowego. Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad – marynowane filety z kurczaka . Kurczak z tego przepisu wychodzi soczysty i delikatny. Prosta marynata nadaje mu wyjątkowego smaku. Marynowanego kurczaka można upiec w piekarniku lub przygotować na patelni grillowej. Ja wykorzystałam tą drugą metodę. Marynowanego kurczaka podałam z domowymi frytkami(...)mięso, ryby, sery, owoce, orzechy, warzywa, sałatki, kiełbasę, wędlinę, obiad, ciasta, ciasteczka i wiele więcej. Przechowujemy i nie marnujemy! Pakowanie próżniowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych sposobów przechowywania żywności. Więcej informacji znajdziecie na stronie FoodSaver: www.food-saver.pl Przepis na marynowane filety z kurczaka Czas na przepis. Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad. Spróbujcie przygotować marynowane filety z kurczaka. Składniki
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)temp. pokojowej, następnie schować do lodówki do lekkiego zgęstnienia, około 30 min, uwaga trzeba pilnować bo szybko gęstnieje. Do miski wlać śmietanę, ubić na sztywno. Do pure wiśniowego dodawać w 3 turach ubitą śmietanę. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia, uwaga szybko robi się gęsty. Czekoladowa polewa, zawsze błyszcząca: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao
moj przepis namikser, wlać czekoladową mieszankę, w 3 turach przesiewać wymieszane składniki suche, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia, uwaga szybko robi się gęsty. Czekoladowa polewa, zawsze błyszcząca: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć
moj przepis na