Pomysł na ten tort podpatrzyłam u niezastąpionej Doroty www.mojewypieki.com, a podobny robiłam już kiedyś i wyszedł genialnie. I tym razem było podobnie, tort zniknął bardzo szybko. Dzięki dodaniu owoców tort nie jest taki słodki, a lekki i przyjemny w jedzeniu. Zrób go jednak dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, świeżo przełożony tort bardzo ciężko pokroić na ładne kawałki. Polecam Wam także(...)mokrymi składnikami. Całość wystarczy wymieszać rózgą kuchenną lub dużą łyżką. Formę do tortów z odpinanym dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj
nietylkopasta.plciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam Wam bardzo rodzinne wypieki. Nie wychodzi suche i dość długo pozostaje świeże, o ile zostaje No i ciacho cieszy się zwykle dużą popularnością, więc Wasza babka szybko zniknie ze świątecznego stołu. Babkę majonezową możecie udekorować dowolnie – cukrem(...)puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119 wymieszan\u0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa z budyniem Składniki 6 jajek 1,5 szkl. cukru (dałam czubatą 1 szklankę
Mieszam w Garnkuzaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia UWAGA! Bardzo szybko rośnie Jajko i żółtka utrzeć z solą i ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto
Smaczne ZdrowePrzepis jest bardzo stary i znalazłam go w swoich notatkach z wycinkami gazet. Proporcje i same składniki łatwo zapamiętać, a samą babkę - szybko przygotować. Przyznam, że jest pyszna i częsta w moim domu, ponieważ zachwyca swą lekkością i waniliowym smakiem. Przypomina słodki biszkopt, dlatego tę słodycz zawsze przełamuję nutą cytryny i delikatnie gorzką polewą. Koniecznie zapoznajcie z modyfikowanym przeze mnie(...)dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami
Di gotujepapierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż krótszego(...)białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem. --> Smacznego Post Rolada
Marta GotujePączki na zakwasie pszennym robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Są pyszne również następnego dnia, nie tracą świeżości tak szybko jak tradycyjne pączki drożdżowe .To najlepsze pączki na Tłusty Czwartek i każdą inną okazję. Pączki na zakwasie pszennym wbrew pozorom nie są aż tak bardzo pracochłonne, jak mogłoby wynikać z długości tego przepisu, większość czasu zajmuje(...)sprawdzić, czy zaczyn jest odpowiednio przefermentowany nalej wody do miseczki i wrzuć do niej łyżeczkę zakwasu. Jeżeli zakwas nie zatonie, oznacza to że jest gotowy do użycia. Jak zrobić ciasto właściwe na pączki na zakwasie 1,5 szklanki lekkiego mleka 4 szklanki mąki typ 550 15 g soli 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette , czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające mu karmelowego smaku. Powstaje poprzez dłuższe niż zwykle(...)masła - rozpuszczone masło w jednej chwili z żółtego zmienia się na brązowe i to właśnie jest ten moment! Financier , pomimo zastosowaniu w nim kilku sztuczek, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt jest zniewalający! To mój ulubiony po panna cotta deser prezentowany na blogu, który na pewno będę powtarzać na różne okazje. P.s. Financier postaw
Chilli Czosnek i Oliwataką ilością miejsca , że można spokojnie usiąść , a nie tylko szybko coś przekąsić i uciec. Od razu po wejściu wiadomo co odgrywa w nim najważniejszą rolę. A odgrywa to co najbardziej lubię – jedzenie! :D Przeszklona lada oferuje nam przysmaki nie tylko na słodko , ale też wytrawne. Ciasta , muf finy , babeczki , z kremami , wafelkami , ale też warzywami i składnikami dla dbających(...)będę mogła wypiekać to co będę miała ochotę i czego dusza zapragnie też się kiedyś spełni! Was przy okazji zapraszam do Shake&Bake . Na spotkanie ze znajomymi albo szybką osłodę. Na pewno nie pożałujecie!!! Ps. W lokalu za zakupy można zbierać punkty , które uzbierane w odpowiedniej ilości można wymienić na nagrody! Nie tylko kulinarne
Ostra na SłodkoBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo szybko. Można posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka(...)dyni rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec przez ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietytule- nic nadzwyczajego, nic wymyślnego, a jednocześnie coś pysznego! Połączenie tradycyjnego biszkoptu i masy serowej. Przepis świetnie się sprawdza dla początkujących :) Jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki. Składniki: Biszkopt: 5 jaj 8 łyżek cukru ¾ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu Masa serowa: 30 dag białego mielonego sera 2 jajka 5 dag margaryny 3 łyżki cukru(...)dodawać stopniowo cukry. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ubitej piany razem z octem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. Na cieście układać łyżką masę serową i piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut w małej formie (22cm
Tradycyjna Kuchniasernik z borówkami to nasz numer jeden tego lata. Ten przygotowałam wraz córeczką. Dlatego wierzę, że nikt z Was nie będzie miał z nim problemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku(...)przygotowaną żelatynę dodajemy do reszty masy serowej i szybko miksujemy do połączenia składników. Cała masa sernikowa powinna być gładka bez grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy nasze galaretki
Słodkie okruszkistopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie. Cukier zalać gorącą wodą i następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny (w kawałkach). Gotować do momentu otrzymania syropu i pozostawić do ochłodzenia. Po przecedzeniu(...)robić szybko, ale niezbyt energicznie.) Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem - zostawiając odrobinę do posmarowania wierzchu i boków. Przygotować ganache. Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Nie gotować, bo się zważy.) Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać. Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce
Di gotujePrzygotowałam ciasteczka, bardzo zdrowe ciasteczka, z płatkami owsianym, żurawiną, bez cukru, z miodem. Wybierałam się do mojego syna więc musiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym ciasteczek. Wyszły idealne, takie biszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą(...)mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Na papier do pieczenia przekładamy łyżką stołową ciasto, staramy się nadać im równy kształt. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 15 min. Studzimy. Posypujemy ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego ! The post Ciasteczka owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędlatego nie może zabraknąć ciasta do kawy :) Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową. Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła. Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka w przygotowaniu. Nie trzeba nawet(...)dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, zmiksować żeby wiórki połączyły się z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Maja babka piekła się dokładnie 55 minut
Agusiowe smakołyki