Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty
Mango PapajaO to kolejna po wiśniowych wariacja na temat serniczków w wersji mini. Proste i szybkie w przygotowaniu z popularnymi ciasteczkami stanowią nie lada pokusę dla każdego
Food SquareUwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo
Słodkie okruszkiUpały ostatnio nie odpuszczały,nie chciało się korzystać z piekarnika.Postanowiłam,że zrobię coś szybkiego ale dobrego.W domu pełno galaretek,które trzeba wykorzystać.Hmm,ptasie
Niespełnione zdolności kulinarneNaszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste, szybkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDo pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami ;) Musiałam zatem
Codzienna kuchnia niecodziennaŁom, blok czekoladowy z dużą ilością migdałów i nutką pomarańczy. Przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie. Bakalie możecie dowolnie komponować i wykorzystać te które macie w
Apetyczna babeczkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z
Marta GotujeOstatni wypiek z bananami dziwnym trafem bardzo szybko zniknął z talerzy, a że rodzinka bez słodkiego żyć nie może, postanowiłam upiec tym razem coś co lubi
Smaczne ZdroweNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy, idealnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym
Bernika - moj kulinarny pamietnikrogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było je kupić w każdej żydowskiej piekarni oraz(...)zachowaniem określonych norm, dotyczących wyglądu placka. Cebularz powinien mieć ok 15-20cm średnicy, grubość 1,5cm, nadzienie cebulowo-makowe znajdować się powinno w środku, otoczone rumianymi brzegami ciasta. Przygotowanie cebularzy w domu najlepiej zacząć od zamarynowania cebuli i pozostawienia jej na min. 3-4 godziny, następnie zagnieść pszenne drożdżowe ciasto. Domowe lubelskie cebularze Składniki (na 16 sztuk): 400g
Obiad gotowykolei przyszły mi do głowy wszystkie przepisy na chleby, musy i ciasta, które mam zamiar wykorzystać. Teraz tylko pozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się w mojej głowie... Tymczasem mamy Walentynki. Jak ten czas szybko leci! Oczywiście, C. jest ponad dwieście kilometrów ode mnie; dzieli(...)się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa. To takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszenną mąką orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić ciasto na 30 minut albo gotować kluski od razu. Później wystarczy tylko nabierać porcje łyżką i wrzucać do gotującej się wody. Moim zdaniem kluski kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych. Kluski kładzione to szybki pomysł na smaczny, tradycyjny, tani obiad. Smakują jako(...)jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, 1/3 łyżeczki soli, 3-4 łyżki wody Przepis na kluski kładzione, przygotowanie: Jajko rozmieszać widelcem z wodą i solą. Dodać mąkę, wymieszać - ciasto będzie gęste. Zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie łyżką stołową nabierać porcje ciasta (1/3 łyżki). Wkładać łyżkę z ciastem do garnka z gotującą wodą (do wody warto dodać parę kropel oleju
Lekcje w kuchni