pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy syrop i śmietanę. Dokładnie miksujemy. W formie układamy ciasto, na nim kładziemy owoce (jeśli mamy owoce z kompotu, można je położyć pomiędzy dwoma warstwami ciasta) i pieczemy około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. I jemy- najlepiej jeszcze ciepły, domowy placek do kawy. Prawda, że proste też jest smaczne? A jeśli kogoś przekonałam(...)poza gałką muszkatołową dodałam też imbir. Szybkie, proste, smaczne i rozgrzewające danie. Dla takich zabieganych bid jak ja. Tak wyglądała zanim została zupą A mnie dodatkowo urzekła dziś prostota muzyczna. Podobno dziewczyna jest nasza, podejrzewam że bardzo młoda, ale jak pięknie jesiennie śpiewa:) *znów przepraszam z byle jakie zdjęcie ciasta; niestety jesienne słońce kończy się szybciej niż moja praca
les mirabellesszybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik. Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik
Kuchnia MagdaLenyBeza nie chce się ubić lub nie twardnieje, a ciasto drożdżowe wcale nie wygląda jakby miało wyrosnąć… Co zrobić, kiedy gotowanie nie idzie po Twojej myśli? Cennych kuchenny wskazówek udziela Renata Czelny-Kawa – autorka książki „Serniki słodkie i wytrawne” oraz właścicielka kulinarnego bloga Raj dla podniebienia . Jesteś gotowa na szybką lekcję gotowania? Oto kilka cennych porad, które uratują Twoje(...)Sernik to wymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej
Raj dla Podniebieniałyżka kakao łyżeczka żelatyny Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Kawę rozmieszać z dwiema łyżkami wrzątku, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty(...)wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu, wsypać kakao i cukier puder. Mieszać aż się połączą, wlać wrzątek. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i rozmieszać. Przestudzić. Płynną polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: Najlepiej ciasto kroi się po nocy spędzonej w lodówce, kiedy herbatniki dobrze zmiękną. Kroić najlepiej nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika. Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta .... Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia. Składniki: 2 całe ja ja 1 opakowanie zsiadłego mleka 330 g 3 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju(...)prawdziwego masła Wszystkie składniki zagnieść razem (w miarę szybko) aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy
Walijskie PichcenieWykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone miękkie masło, i jajko. Szybko zagniatamy, tylko do połączenia składników, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części miej więcej 3/4 i 1/4, jedną czwartą ciasta
Piekę, bo lubiępoprzednich wypieków została mi połowa puszki maku, więc trzeba było coś wymyślić żeby ją wykorzystać. Zrobiłam bardzo prostą i szybką a do tego mega smaczną roladkę biszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;) BISZKOPT: 4 jajka 3-4 łyżki cukru szczypta proszku 4 łyżki mąki pszennej łyżka wody gazowanej łyżka oleju ORAZ: 0,5 puszki gotowej masy makowej 1 jajko(...)białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami
Pani na deserCiasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne - schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce - ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką - z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek) - nożem odcinać około
Smakołyki BerenikiPavlova- beza królowa Nie jest piękna, nie jest idealna, ale moja. Robiona na szybko, truskawek nie było, ale wykorzystałam więc co było pod ręką. totalna improwizacja
LatosiowydomSernik mascarpone z musem morelowym to pyszne orzeźwiające ciastko. Jest lekkie i znika dość szybko z talerzy. Ten sernik zrobiłam z musem z moreli, ale można
Pieprzyć z FantazjąPrzepis na truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i pozwala szybko przygotować deser z tych sezonowych owoców. Podczas mojego wyjazdu na Podlasie
niecodziennikparyKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentymentKiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla
Słodki sentymentPrzepis na miękkie i puszyste naleśniki. Wystarczy wymieszać ze sobą: mąkę, jajka, mleko oraz wodę i ciasto pozostawić do „leżakowania”. Naleśniki najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni
Ugotować