Dopóki nie zaczęłam się odżywiać wg MM nie przepadałam ani za makaronem, ani tym bardziej za szpinakiem. Makaron istniał dla mnie jedynie w wersji spaghetti i to nie za często, szpinak praktycznie w ogóle. Teraz się zmieniło:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie jadłam szpinaku. Kupiłam, umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju i jak szpinak powoli wiądł (nie mogę się nigdy nadziwić, że z wielkiej wiązki robi się w krótkim czasie niewielka jednoosobowa kupka) to ja zastanawiałam się na jakie dodatki mam ochotę... Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyszpinaku1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )180 - 200 g sera feta2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniapieprz do smakuOliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnieDoprawić pieprzem.Farsz zblendować.Formę
kolorowotorcikowoNieczęsto natraficie u mnie na szpinak, szczególnie w daniach ciepłych. Trauma wyniesiona jeszcze z przedszkola nie bardzo chce mnie opuścić. Są jednak sytuacje kiedy przygotowuję coś ze szpinakiem sprawdzając czy smak mi się nie zmienił i powiem Wam, że sprawa wygląda z roku na rok coraz lepiej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g450 g szpinaku mrożonego130 g fety2-3 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18-procentowej1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia
Monia miesza i gotujeskładniki:250 g makaronu400-500 g filetów z moszczuka1 opakowanie szpinaku mrożonego1 kubek śmietany 18%150 g sera żółtego1 łyżeczka soli czosnkowej2 łyżeczki czosnku granulowanego1 jajko majeranekolej do smażeniamąkawoda ok 100 mlFilety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja użyłam wstążki(...)inny. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć
Monia miesza i gotujeWytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować.składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej150 g margaryny1 jajkoduża szczypta solinadzienie300 g łososia bez skóry250 g ricotty4 łyżki śmietany 18%2 małe jajka2 garście szpinaku1 mała cebulapół czerwonej paprykisól prowansalska Kamisczosnek granulowanysól z pieprzem KamisZagnieść kruche ciasto. Na stolnicę(...)minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie
Monia miesza i gotujeSkładniki:ciasto: 250 gram mąki tortowej 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli kila łyżek oleju nadzienie: 250-300 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 50 ml kwaśnej śmietany sól, pieprz Wykonanie:Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 30 minut, aby nabrało elastyczności.Przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy
Czerwona Porzeczkaświątecznym obżarstwie :) dla odmiany proponuję bardzo lekką i świeżą sałatkę... możliwą do zrobienia nawet zimą :) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub mix sałat (dostępny w Biedronce lub Lidlu), 1 cebula, 250 g pomidorów koktajlowych (ale mogą też być zwykłe), 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego (dostępny w Lidlu), garść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek(...)być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Szpinak wyłożyć do miski, ser i pomidory pokroić w kostkę, a cebulę w krążki, dodać uprażone na suchej patelni nasiona dyni, polać oliwą a następnie sosem truskawkowym i gotowe
Delicious Titbitswynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki:50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa(...)Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy
Delicious TitbitsDziś włoskie specjały: pasta Specialità Castellane z piersią kurczaka, pomidorami koktajlowymi, szpinakiem i serem Gorgonzola. Czytaj więcej
Ana Mari's worldcebuli2 plasterki szynki2 łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakumasło do wysmarowania formy na muffinySposób przygotowaniaPokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Wymieszać wszystkie składniki razem z jajkami. Można zostawić 2 żółtka i potem udekorować nimi 2 miniomlety.Formę nasmarować masłem. Przelać
W kuchni wieczoremkolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje