smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji kurczakowo-szpinakowej. 'pizza ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem' + przepis na ciasto idealne Składniki: * ciasto idealne: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka(...)oregano - 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej) - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę) - 0,5 łyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kulki sera mozzarella - 50g sera cheddar Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką
CookYourselfSkładniki: (na 2 porcje) chleb typu ciabatta szpinak świeży- około 2 duże garście, bądź mrożony około 50 g śmietana 36% około 20 g 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2 plastry szynki długodojrzewającej 2 plastry sera mozzarella 2 plasterki suszonych pomidorów odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Chleb pokroić na kromki i zrobić z nich grzanki w opiekaczu/piekarniku bądź(...)patelni. Szpinak umyć, udusić na niewielkiej ilości wody z pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz przyprawami. Odsączyć z resztek wody i dodać śmietany, wymieszać. Sos nałożyć na grzanki. Szynkę dojrzewającą pokroić na min. 4-5 mm i obsmażyć z dwóch stron na patelni, bądź włożyć do piekarnika na parę minut. Następnie położyć na szpinaku. Na szynkę ułożyć plaster mozzarelli
KreatywnePinyDzisiejszą propozycją na te ten piękny słoneczny dzień jest pyszna zupa ziemniaczana ze szpinakiem - zmorą dzieciństwa u niektórych , u mnie w domu zdążyłam już wszystkich domowników zarazić miłością do tej smacznej roślinki ;) składniki na 1,5 litra zupy 6 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 250 g szpinaku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła sól pieprz przepis(...)Obrane ziemniaki kroimy i gotujemy w osolonej wodzie (około 1 litra). Dokładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku , zagotowujemy . Gdy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany szpinak , doprawiamy do smaku pieprzem , jeśli zachodzi potrzeba solą. Dodajemy mleko i masło doprowadzamy do wrzenia , już nie gotujemy
Smakowite DaniaZielone liście szpinaku, chrupiące słonecznik w dwóch postaciach i soczyste, grillowane mięso a co tego wszystkiego pachnące pesto . Taką sałatkę zrobiłam któregoś dnia na wczesny obiad. Było lekko, pysznie i smakowicie. W takiej postaci znienawidzony przez wiele osób szpinak przestaje być zmorą dzieciństwa. Wiem bo ja odczarowałam go właśnie w sałatkach. Zobacz jak kolorowo i wesoło może być na talerzu(...)polecam przepis na bardzo letnią sałatkę ze szpinaku z truskawkami i kwiatkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacyklu makaronowa rozpusta raz w miesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii(...)oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyPierogi orkiszowe ze szpinakiem Jest to wspaniała alternatywa dla smakoszy pierogów, proste w wykonaniu, smaczne, a za razem pełnowartościowe danie. Składniki: ( około 25 sztuk) Ciasto: - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz: - Szpinak około(...)Feta 100 g, - Czosnek 2 ząbki, - Gałka muszkatołowa, - Pieprz Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy. Ciasto wypełniamy lekko przestudzonym farszem, zamykamy pierogi i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do czasu, aż nie wypłyną. R ozgrzewamy patelnię grillową
Fit-aminaJesienią gotowałam dużo zup. Teraz przyszedł czas by się Wami podzielić kilkoma najsmaczniejszymi według mnie pomysłami. Oto pierwsza z nich - zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu... Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka 1 pietruszka 1 mały seler 2 trójkąciki sera topionego 50 g posiekanych w paseczki liści szpinaku(...)pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrane i starte na tarce pietruszkę i selera oraz pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po 10 minutach wrzucić szpinak, nać pietruszki , zioła oraz serek topiony. Gotować aż całkowicie się rozpuści. Na końcu wlać słodką śmietankę. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również z piersi) pokroić
Czerwień i błękitSkładniki: 200 g rurki Czaniecki,1 podwójna pierś kurczaka,kilka suszonych pomidorów w oliwie,300 ml kremówki,6 brykietów szpinaku,kilka zielonych oliwek,2 łyżki ziaren słonecznika,3 łyżki startego żółtego sera,sól,pieprz. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się(...)szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniBardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)SKŁADNIKI2 garście szpinaku3 jajka ugotowane na twardo150g wędzonej makreli1 czerwona cebulakilka pomidorków koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki oliwysok z 1/2 cytrynysól, pieprzPRZYGOTOWANIESzpinak myjemy i osuszamy - układamy na półmisku. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidorki na połówki, a cebulę w półkrążki. Pomiędzy warzywami i jajkami układamy kawałki makreli. Składniki sosu mieszamy energicznie(...)najlepiej wstrząsając w małym słoiczku. Polewamy sałatkę. Pyszna sałatka z jajkiem i szpinakiem gotowa. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjedodatku do tradycyjnego zurku.Wykorzystalam te fikusne jajeczka do przygotowania pysznego wiosennego sniadania.Zrobilam mianowicie tostowe muffinki,ktore daja ogromne pole do popisu,bo mozna je wypelnic czym dusza zapragnie.Moje nadzialam szpinakiem i przepiorczymi jajeczkami.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 muffinkowych tostow:6 kromek tostowego pieczywa pelnoziarnistego12 jajek od przepiorkisol,pieprzszpinak6 plasterkow bekonu lub boczku 1 zabek czosnku,galka muszkatalowamaslo do wysmarowania foremkiszczypiorekWykonanie(...)dolkowszpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwytosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus4 łyżki serka mascarpone1 jajkoPrzepis:Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy nadzienie wzdłuż
Emcia PichciKolejna moja wariacja z cukinią. Tym razem jest to danie kuchni włoskiej. Makaron cannelloni wypełniony masą serowo-cukiniowo-szpinakową z odrobiną włoskiego parmezanu... Jeśli lubicie szpinak i cukinię, to na pewno zasmakuje Wam to danie:) Polecam na piątkowy obiad... Składniki:10rurek makaronu cannelloni, cukinia, 250g ricotty, jajko, 100g parmezanu, 3 łyżki mrożonego szpinaku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 2 łyżki(...)minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju
Z miłości do słodkościDzisiejszy przepis na makaron ze szpinakiem i mozzarellą wykorzystuję zawsze, gdy muszę zrobić obiad szybko - albo kompletnie nie mam innego pomysłu. Robi się go błyskawicznie i zawsze smakuje :)SKŁADNIKI(...)mrożonego szpinaku2 duże pomidory4 ząbki czosnku2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki oreganosól, pieprz1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :)Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy bazylię i oregano, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjejajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij(...)opakowania kaszy kuskus - 300 g krewetek tygrysich - sok z 1/4 cytryny - 2 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut
SMYKWKUCHNIprzecież to takie pyszności i BYŁY znacznie tańsze, niż jakiekolwiek inne koktajlowe z marketu. Warto ich naprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny,2 łyżki płynnego miodu,6 łyżek oliwy(...)oliwek,sól, pieprz do smaku. Sok wymieszać z miodem dodać sól, pieprz. Wolnym strumieniem wlewać oliwę i mieszać. Szpinak (po umyciu i osuszeniu) układamy na półmisku, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Szynkę (najczęściej jest do kupienia w plasterkach) kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i życzymy
Delicious Titbitsznaczenie. Być żywym jest znaczeniem. Joseph Campbell Składniki: 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu, żytniej oraz pszennej białej) Ok. 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego Szpinak (użyłam mrożonego w małych "bryłkach", wykorzystałam 12 takich bryłek) 30g tofu twardego Kilka orzechów brazylijskich Sól Przygotowanie: Szpinak rozdrabniamy (jeśli jest mrożony, to odmrażamy, można go podgrzać(...)jednocześnie wyrabiamy pierogowe ciasto. Na końcu dodajemy olej i ugniatamy. Odrywamy od ciasta kulki i rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy. Na środku każdego "placka" kładziemy łyżeczkę farszu (szpinaku z tofu) i zawijamy, zlepiamy je w dowolny sposób. Ja zawinęłam najpierw dwa płaty naprzeciwko siebie, później pozostałe dwa, tworząc kwadraty i prostokąty. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy
Weganizm infantylnyułomność. To przez nią świat wygląda tak, jak wygląda. Jest pełen strachu. Zwłaszcza przed brakiem kontroli. Zapisek własny Składniki: puszka mleczka kokosowego (400 ml) 3-4 średniej wielkości ziemniaki szpinak (ilość wedle uznania) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok wyciśnięty z 1/3 cytryny przyprawy: sól (nie jest konieczna, zależy od preferencji) pieprz ziołowy imbir curry chilli Przygotowanie(...)cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak i łączymy go z resztą, jednocześnie pozwalając, aby się podgrzał. Gotową zupę konsumujemy w uzyskanej postaci lub ją miksujemy, gdy przestygnie, aby uzyskać zupę krem. Wedle uznania przyprawiamy ją solą i pieprzem
Weganizm infantylnysałatek. Z racji tego, iż nie można go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki:100 g szpinaku baby1 pierś kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej)1 papryka czerwona świeża6 szt. rzodkiewek1-2 ogórki gruntoweSos:4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku1/2(...)łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliiSól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej ze słonecznika ze wszystkimi przyprawami
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż) 200 g mrożonego szpinaku (liście) 150 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine starta skórka z 1/4 pomarańczy 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 gniazdka makaronu tagliatelle (wstążki) szpinakowe 3 ząbki czosnku świeży szpinak 1 łyżka śmietany do gotowania szczypta startej gałki muszkatołowej sól pieprz łyżka oliwy z oliwek extra vergine Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane ząbki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy umyte, osuszone i porwane liście(...)szpinaku oraz śmietanę. Dusimy kilka minut, na sam koniec dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Makaron mieszamy z kremowym szpinakiem. Podajemy
Moja smaczna kuchniatempie, z racji pracującego całego weekendu nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale zawsze staram się żeby było to coś smacznego i zdrowego. Dzisiaj polecam Wam makaron ze szpinakiem, jak makaron to tylko włoski, no bo kto lepiej zrobi makaron od Włocha? ;-) Zresztą im lepszej jakości użyjemy składników tym lepsze jedzenie. co potrzebujemy:1 łyżka masła2 łyżki oliwy(...)oliwekpołówka młodej cebuliświeży szpinak- opakowaniewłoski makaronkilka kostek fety Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę z oliwek , podduszamy cebulkę drobno posiekaną w kosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię
SMYKWKUCHNImąką ziemniaczaną w stosunku 1:1, dodajemy 1 łyżkę pieprzu różowego. Panierujemy i smażymy (od strony skóry na początku) na oliwie z oliwek i maśle. Przepis na szpinak: - mrożony szpinak - łyżka płaska pieprzu różowego - łyżka gęstej śmietany - 1/5 sera feta - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny 1/4 Na patelnię dodajemy łyżkę masła, następnie szpinak, po około 4 minutach
SMYKWKUCHNIobiad w 30 minut. Porządnie nim się można najeść, a właściwości kaszy gryczanej, która powoduje długie nasycenie nie zachęca do spożycia kolejnego posiłku. Składniki: pół torebki kaszy gryczanej mrożony szpinak (brykiet) jogurt grecki cebula gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni dusimy szpinak z odrobiną wody. Dodajemy drobno posiekaną(...)cebulą i jakiś czas smażymy ze szpinakiem. Dodajemy szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia. Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente. Smacznego
Truskawkowa Fiestamakaron rurki ser Ricotta 500 g szpinak 250g cebula 2 czosnek 2 zabki sol pieprz Szpinak, cebule i czosnek pokroic Na rozgrzana patelnie wrzucic cebule potem szpinak i czosnek Wszystko razem podsmarzyc W tym samym czasie do miski wrzucamy ser Ricotta Podsmarzone warzywa wrzucamy do sera i wszystko razem
Klaudynkowa kuchniaprzygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia400 g ryżu(...)arborio100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki)1 cebula50 g masła50 g sera grana padano200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwysól, pieprzSposób przygotowania:Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
Obiad za dychęciasto:150 g masła300 g mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soliew. 1-2 łyżki zimnej wodyNadzienie:3 jajka200 g śmietany100 g sera gruyère1 łyżka mąki pszennej sólpieprzgałka muszkatołowa400 g mrożonego szpinaku w liściach1 duży ząbek czosnkuSposób przygotowania:Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można(...)mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy
Obiad za dychęZostało mi trochę szpinaku po tym daniu, więc pomyślałam, że zrobię jajecznicę ze szpinakiem, czyli odwrotnie niż kiedyś, kiedy to zrobiłam szpinak z dodatkiem jajka, który to przepis cieszy się, ku mojemu zdumieniu, niesłabnącym powodzeniem na blogu:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyszczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać(...)mrożony szpinak, przykryć pokrywką i podgrzewać do rozmrożenia. Dodać 3 wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety
Pasja SmakuJeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-)Składniki :- 4 jajka- 200 ml kremówki- 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach )- szpinak baby ( 2-3 garście )- sól i pieprz do smakuew.koperekJajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem(...)Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia , rozrzucić szpinak, na to wylać resztę jajek i gotowe. Zapiekać ok. 30-40 minut w temp.170-180*C ( termoobieg ). Smacznego
Smaczne Zdrowekurczaka.składniki:1 nieduża podwójna pierś kurczaka3 solidne garście młodego szpinaku1 cebula200 g pomidorków cherrysól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczakaolej do smażeniaDo miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać(...)szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje
Monia miesza i gotujeząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego(...)wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć
Ala piecze i gotujeTakie połączenie smaków to ja uwielbiam. Szpinak z dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha. Składniki: 400 g makaronu świderki 450 g szpinak mrożony z śmietaną 2 piersi z kurczaka 100 ml kremówki 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska Kamis pieprz kolorowy Kamis olej rzepakowy do smażenia kulki mozzarelli Przygotowanie: Piersi czyścić(...)pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli
Ala piecze i gotujepierwsze pierogi z tym nadzieniem. Pierwszy raz jadłam je w Żaganiu w barze DUET przy ulicy Warszawskiej. Wtedy były chyba też z fetą. U mnie będzie wersja z mrożonego szpinaku oraz twarogu. Ciasto klasyczne jak na pierogi. I pyszny farsz pachnący cebulą i czosnkiem. Kto jeszcze nie robił ? Musi koniecznie spróbować. Składniki : Ciasto na pierogi : * pół kg mąki pszennej * jajko(...)szczypta soli * ciepła przegotowana woda Przygotowanie : Składniki na ciasto dobrze wyrobić i odstawić. Można przykryć ściereczką. Rozwałkować na cienkie ciasto. Wykroić kółka szklanką. Farsz do pierogów : * kostka mrożonego szpinaku * cebula * czosnek * łyżka śmietany 12 % * 2 łyżki twarogu półtłustego * oliwa z oliwek * sól , pieprz , gałka muszkatołowa Przygotowanie : Na oliwie poddusić cebulę z czosnkiem. Wrzucić szpinak i dusić aż się rozmrozi
Magiczne Życie MartyNigdy bym nie pomyślała żeby wymieszać makaron ze szpinakiem i kokosem. Ten zapach! Choć nie był aż tak bardzo wyczuwalny olej w potrawie to jednak zapach unoszący się w kuchni był nie do opisania. Olej kokosowy firmy LABORATORIUM BIOOIL jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak(...)naturalnie witaminy i minerały. Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Składniki :* ugotowana porcja makaronu* łyżka oleju kokosowego* mrożony szpinak* 3 łyżki serka śmietankowego* sól, pieprz, gałka muszkatołowa * ewentualnie wędzony łosośPrzygotowanie : Rozpuścić olej, wrzucić szpinak i poddusić razem z przyprawami. Dodać serek, łososia i wymieszać. Wyłożyć na makaron. Posypać
Magiczne Życie Martysię butelkami czy kieliszkami i całują czule, rzucają się w ramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem. PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko(...)siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta. Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie miksuję na pastę. Szpinak wrzucam na patelnię, rozmrażam i podsmażam. Dodaję do niego pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj proste naleśniczki ze szpinakiem ale dla odmiany z mąki kukurydzianej.składniki:ciasto naleśnikowe2 szklanki mąki kukurydzianej1 czubata szklanka mąki pszennej1,5 szklanki mleka1 szklanka wodyszczypta soli1 jajko2 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejuolej do smażeniafarsz szpinakowy500 g szpinaku mrożonego150 g fety2 łyżki śmietany 18%3 ząbki czosnkugarść startego sera żółtegosól z pieprzem KamisPrzygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą(...)pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i dodać starty ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki dobrze sie połączyły. Następnie usmażyć naleśniki
Monia miesza i gotujeMakaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom.składniki:250 g makaronu Czaniecki pappardelle450 g mrożonego szpinaku2-3 ząbki czosnkupół kostki sera sałatkowego a'la fetasól z pieprzem Kamis3-4 łyżki kwaśniej śmietanyWstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco wodę. Następnie dodać zmiażdżony czosnek(...)pokruszony ser. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujePostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej(...)kostkę i obsmażamy na patelni.Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy i gdy liście zmniejszą swoją objętość dodajemy resztę. Wówczas jest już moment dodania obsmażonego kurczaka oraz pokruszonego sera. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Ciasto rozwałkowujemy
cookplJakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał(...)się smaczny, nawet dla tych którzy nie przepadają za szpinakiem . Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOmlet z pieczarkami i szpinakiem to idealna propozycja na weekendowe śniadanie lub szybką obiadokolację. Tak naprawdę do omletu możemy dodać cokolwiek mamy pod ręką. Trzeba jedynie pamiętać by dodawać smaki zrównoważone by potrawa nie była mdła lub zbyt słona. Nowy post Omlet z pieczarkami i szpinakiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcenazwie Rotolo, natknęłam się jakiś czasu w internecie. Tak mi się spodobał sposób jego podania, że postanowiłam przygotować go w domu. Zawijane roladki zrobiłam z szpinakiem i serem feta. Do tego sos pomidorowy i ser żółty starty na wierzchu. Całość wyszła bardzo pyszna. Tak podany makaron wygląda bardzo efektownie i elegancko(...)Post Rotolo ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeTaka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.Składniki:250 g świeżego szpinaku typu baby4 pomidorypęczek zielonej cebulkiprzyprawa do sałatek2-3 łyżki olejupół łyżeczki octu winnego z białego winaSposób przygotowania:1. Szpinak, pomidory i szczypiorek myjemy.2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę siekamy.3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej, przyprawy i ocet. Wszystko mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anilistków (bez ogonków) sałaty2 ząbki czosnku75 g jogurtu naturalnego100 g makaronu szpinakowego tagliatelleSól, pieprzSłonecznikPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu, solimy.W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, sałatę i przeciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Smażymy aż warzywa się "skurczą". Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Na makaron układamy(...)posypujemy słonecznikiem. Zielony makaron ze szpinakiem i... sałatą
Czarnawisienkaświeżego szpinaku125 g łososia wędzonego125 g sera feta75 g czarnych oliwekmały ogórek zielonypół pęczka koperkuoliwa z oliwekpieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEUmyty szpinak mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkiem,fetą i łososiem.Dodajemy posiekany koperek i przekrojone wzdłuż oliwki.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy oliwą
Moje Kuchenne RewelacjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki nadziewane szpinakiem i fetą to doskonała propozycja na obiad lub przyjęcie. Smaczne i szybkie w wykonaniu a efekt końcowy efektowny dla oka. Te danie często gości na naszym stole. Post Drobiowe roladki z szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePierożki z ciasta krucho – drożdżowego, które jest jednocześnie mięciutkie, kruche i delikatne. Jego zaletą jest czas przygotowania, ponieważ nie musi wyrastać. Nadzienie z mojego ulubionego szpinaku z dodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił
Marta GotujeSkładniki:1 szklanka ryżu do risotto1/2 cukinii1 średnia cebulka2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiejduża garść szpinaku baby70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronkiokoło 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego100 ml białego wina wytrawnego1 łyżka masła sólpieprzoliwa z oliwekWykonanie:W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli(...)duś, do momentu, aż zmięknie.Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino.Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj.Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowomakaronu pełnoziarnistego Tagliatelle 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić(...)wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 5. Zdjąć przykrywkę, dodać sól, pieprz i odparować pieczarki. 6. Dodać szpinak i całość podsmażyć, co jakiś czas mieszając. 7. Wsypać fasolę i kurczaka, bazylię do smaku i chwilę podgrzać. Dodać śmietanę i całość wymieszać, aż do uzyskania jednolitego koloru. 8. Wymieszać makaron z sosem
Pasja SmakuPost Naleśniki ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje