pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi: 70 dag mąki pszennej 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Nadzienie: 75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków 20-25 dag bryndzy(...)białego sera pieprz sól 1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem. 2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą
Apetyczna babeczkaKolejne zdrowe, wartościowe i pożywne Green smoothie . Tym razem zielony koktajl zrobiłam z awokado, banana, mango i szpinaku w towarzystwie mleka (zwykłego lub roślinnego) i miodu . Mango używam mrożone (w sezonie dojrzałe owoce kroję w kostkę i mrożę), ale świeże również się sprawdzi. Polecam na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Składniki koktajlu (oprócz mleka i miodu) możecie przygotować wieczorem, przełożyć(...)pojemnika blendera i schować na noc do lodówki. Rano wystarczy dodać miód, mleko i zmiksować. Szybkie green smoothie przed wyjściem do pracy gotowe! Składniki: (2 porcje) garść świeżego szpinaku 1 dojrzały banan 0.5 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego mrożonego mango (ewentualnie świeżego) 0.5 awokado 1.5 łyżeczki miodu (np. lipowego) 0.5 szklanki mleka (zwykłego lub ulubionego roślinnego) Przygotowanie: Szpinak umyć
Moja Delicjawariacja na temat pizzy białkowej , którą pokazywałam niedawno. Tamta tak mi posmakowała, że spróbowałam przygotować podobną. Tym razem zamiast typowych pizzowych składników poszłam w kierunku cudownego połączenia szpinaku i fety. Wyszło fantastycznie. Omlet zabrałam ze sobą do pracy (chociaż już tam zorientowałam się, że spora ilość czosnku, to jednak nie był dobry pomysł(...)Składniki: 4 białka 2 jajka ok 150 g mrożonego szpinaku 1/4 opakowania fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Całe jajka zmiksować z 1 ząbkiem czosnku. Dodać do białek i wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok 20 x 10 cm). Wstawić
Sto kolorów kuchniSmaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy
VioletoweKucharzenieświętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :) Składniki: 2 jajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego Warzywa umyć, pomidorki sparzyć(...)paprykę i pomidorki - doprawić Nagrzać piekarnik do 190 stopni C Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić i przesypać do nich warzywa Na patelni, na której były podsmażane warzywa rozmrozić kostki szpinaku Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem Na szpinak wylać rozkłócone jajka z warzywami Piec ok. 20 minut aż jajka się zetną, wówczas bardzo ładnie będą się kroić Posypać z wierzchu posiekaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commojej foremki, ale okazało się, że porcją najadły się nawet 4 osoby. Quiche wygląda pięknie, w całym domu roznosi się błogi zapach zapiekanego ciasta... Mmm... nawet kręcący nosem przeciwnicy szpinaku nie mogliby się oprzeć! ;)Przepis zaczerpnięty ze znalezionego wycinka z gazety:)Składniki ( na 6 porcji):CIASTO:200 g mąki 125 g masłajajkoszczypta soliFARSZ:400g mrożonego szpinaku1,5 cebuliząbek czosnkułyżka(...)masła (najlepiej klarowanego)150 g gęstej śmietany100 ml śmietany kremówki3 jajka120 g startego sera gruyere (możecie użyć innego)gałka muszkatołowasól i pieprzPrzygotowanie:Wyjmij szpinak na talerzyk, by się rozmroził. Kiedy już będzie bardziej miękki, możesz zalać go ciepłą wodą z kranu i zostawić. Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć sprężyste, wilgotne ciasto. Włóż je do lodówki, aby się schłodziło
Gotowanie to kochanieSkładniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz jajko Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec
Proste PotrawyTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko(...)łyżki zimnej wody szczypta solina farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście) 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 150 g łososia wędzonego na ciepło
wyzwania kuchenneSkładniki: makaron spaghetti na dwie porcje pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku cztery garście startego sera grana padano/parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową(...)doprawiamy do smaku. Makaron dodajemy do szpinaku mieszamy delikatnie i starannie, aby pasta była w pełni oblepiona szpinakiem. Podajemy posypane grana padano
Moja smaczna kuchniaskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy(...)naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną patelnię, wykładamy masło i oliwę, rozpuszczamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, podsmażamy okolo 3 minuty na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić bo będzie gorzki!). Dodajemy szpinak, mieszamy. Dusimy okolo 5 minut. Dodajemy serek i jogurt. Dusimy kolejny 3 minuty. Tak przygotowany szpinak wykłądamy na roladki
SMYKWKUCHNIRisotto ze szparagami i szpinakiem! Bardzo smaczne i dość proste w wykonaniu danie. Świeży szpinak, świeże szparagi zielone i białe, dodatek czosnku i białego wina, smakowite połączenie. Polecam! SKŁADNIKI: -1/2 pęczka zielonych szparagów - 1/2 pęczka białych szparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy(...)400g WYKONANIE: - w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy ryż i 150 ml wody, ciągle mieszamy, jak woda się wchłonie, dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest to trochę
SMYKWKUCHNIMiałam resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie. Składniki: Ciasto 350 g mąka pszenna 1 jajko 3/4 szk ciepłej wody Farsz 200 g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku(...)osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera. Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą
Ala piecze i gotujejuż dobrze wiecie makaron w mojej kuchni być musi. Awokado od niedawna także uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam! Składniki :* 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo * pół awokado* garść szpinaku świeżego * ząbek czosnku* pół małego(...)oscypka* 2 łyżki oliwy z oliwek* sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego
Magiczne Życie Martyzrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki: 9 płatów lasagne 400 g szpinaku 1 czubata łyżka mascarpone 2 żółtka 1 średnia cukinia 100 g sera camembert 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 30 g sera żółtego startego na tarce o cienkich oczkach oliwa extra(...)vergine świeże oregano Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy płaty lasagne, łyżką cedzakową układać płaty na ściereczce. Żaroodporną formę o wymiarach 19x28 cm nasmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Szpinak płuczemy, osuszamy i wkładamy na suchą patelnię i podgrzewamy około pół minuty, aż zwiędnie. Następnie odciskamy go na sicie, kroimy na centymetrowe kawałki i z powrotem wkładamy na ciepłą patelnię
Blondynka GotujeFarsz 250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku 2 zabki czosnku 1 srednia cebula 100g boczku, moze byc w plastrach bekon sol pieprz Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule Kroimy w drobna kostke boczek Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo(...)dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem
Klaudynkowa kuchniaTruskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:)składniki:2 garście młodego szpinaku6-7 dużych truskawek100 g fety lub innego serka sałatkowego 2 garście pestek dyni2 łyżki sosu balsamicznego3-4 łyżki oleju1 łyżeczka mioduSkładniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć(...)talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać
Monia miesza i gotujewyjmujemy i cienko rozwałkowujemy. Wylepiamy formę i pieczemy przez ok 15 minut (aby całość się zarumieniła). Wyjmujemy i studzimy. do nadzienia: 4 jajka 250 ml śmietany 15% 350 g szpinaku szczyptę gałki muszkatołowej szczyptę soli szczyptę pieprzu 4 jajka ugotowane na twardo Szpinak rozmrażamy, podsmażamy i doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy tak długo, aż nie odparuje cała płynna(...)część. Studzimy. W osobnej misce umieszczamy śmietanę, wbijamy 4 jajka i mieszamy (widelcem lub trzepaczką). Przestudzony szpinak mieszamy z płynną masą. Na spodzie podpieczonej tarty układamy ugotowane jajka i całość zalewamy śmietanowo – szpinakową masą. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Można podawać na gorąco lub na zimno
Szybko Tanio Smaczniemnie sałatka idealna - soczyste maliny, młody szpinak, pomidor i usmażona pierś z kurczaka obtoczona w sezamie, a całość polana sosem czosnkowo-koperkowym. Pychota! Sałatka dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Składniki na 2 porcję: 2 garście młodego szpinaku 1 pomidor świeże maliny (według uznania) 2 małe piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu posiekany świeży(...)przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem
UgotowaćDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia Elliejako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszopakowanie szpinaku mrożonego200 gram białego sera3 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuPRZYGOTOWANIENajpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam(...)folię i wkładam na godzinę do lodówki.Na suchej patelni rozmrażam szpinak i odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody. Do misy blendera wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka
Magiczna kuchnia Dariibedzie wyjatkowe.Tu wymarzony do szparagow bylby riesling,a sos z jego dodatkiem bedzie super smakowitym wykonczeniem potrawy.Efekt Was na pewno zaskoczy.Zapraszam do przepisu.Skladnik na 4 porcje:80 g swiezego szpinaku (uzylam mrozonego)4 piersi z kurczaka8 szparagow60 g serka bialego np.Philadelphia1 lyzka masla ghee200 ml bialego wina ( u mnie Riesling Trocken)100 ml smietanysol, pieprz,1 lyzka makiWykonanie: Piersi(...)kurczaka umyc,osuszyc i rozbic.Rozbic tylko z jednej strony,tej gornej ,lsniacej,zeby filety nam sie nie rozlecialy.Najlepiej to zrobic kladajac na piersi plat foli spozywczej.Gdy uzywamy swiezy szpinak rowniez umyc,osuszyc,przelac wrzatkiem na sitku.Zamrozony rozmrozic.Biale szparagi obrac,odlamac zdrewniale koncowki.Obgotowac 5 minut w osolonej wodzie z cukrem i sola.Wywaru nie wylewac,posluzy nam do przygotowania sosu.Zielone szparagi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pizzę:40 g świeżych drożdży2 szklanki (niepełne) mąki pszennej (luksusowej typ 550)1 szklanka letniej wody1 łyżeczkę soli1,2 łyżeczki cukru4 łyżki oliwy z oliwek extra vergineDodatkowo:200 g szpinaku (użyłam mrożonego)2 średnie ziemniaki10-15 filecików anchoisgarść czarnych oliwek100-150 g startego parmezanu3 ząbki czosnku1 łyżka gęstej śmietany 18 %2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 płaska łyżka masłasólpieprzPrzygotowanie(...)wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko
Oryginalny smakprzelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy(...)Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,- serek ziarnisty,- serek 'grani',- 1,5-2 główki czosnku,- czarny pieprz,Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty i bardzo długo mieszamy, tak aby ser stał się
Wypisz WymalujBałam się ponownie efektu, tak jak z babeczkami jaglanymi. Miałam garść szpinaku w lodówce, rabarbar.. szykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :)Składniki:50 g szpinaku250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego(...)mąki pszennej7 łyżek cukru brązowego130 g masła2 jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i spiruline. Szpinak gotujemy chwilkę, odsączamy i wrzucamy do miski, miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę
CzarnawisienkaSkładniki (dla dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia(...)Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy po jednym jajku do każdej z kokilek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty. 3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego
My Culinary ArtOkoło 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około(...)gorącego mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanie szpinaku: liście płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy ogonki. Gotujemy w osolonej wodzie do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy
Kolizje Smakówjedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś kurczaka i obsmażamy na patelni(...)olejem, dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek i obsmażamy. Dodajemy szpinak i trochę wody tak żeby się poddusił, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser i dużą łyżkę śmietany mogą być dwie (nie za dużo, żeby nie zabiło smaku szpinaku) doprawiamy do smaku (pieprz, sól, ser wydaje specyficzni smak więc nie należny przesadzać). Oddzielnie gotujemy makaron i odcedzony przerzucamy do patelni
Niezły MłynekSzybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła ! Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie(...)Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 180 g śmietany 18% (mała śmietana) sól i pieprz do smaku 250 g żółtego sera gouda
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujegórę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TUSkładniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam <TAKI> 200 g twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 36% sól cukier pieprz Ciasto rozrabiamy i smażymy naleśniki jak zwykle. Cebulę(...)czosnek podsmażamy na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy dobrze solą, pieprzem i cukrem. Smarujemy naleśniki farszem zwijamy, składamy w kopertę lub tak jak na krokiety. Możemy takie naleśniki polać sosem czosnkowym lub beszamelowym
Olikowa kuchniakarcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron, "którego nie mamy co prawda w karcie, ale możemy zrobić – tagliatelle ze szpinakiem, borowikami i szynką parmeńską, w sosie z oliwy z oliwek z dodatkiem masełka(...)Niestety makaron był, jak na mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak i puszkę pomidorów, dokupiłem polędwiczkę i wyszło coś takiego: Misia (po drugiej dokładce) stwierdziła, że niestety więcej się nie zmieści. Dzieci zjadły (tym razem bez marudzenia, że makaron pomieszany
Gotuj z Misiemnaszym domku obiad jada się na kolację... Tak tak... na kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem.Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka;mała cebula;ząbek czosnku;0,5 kg szpinaku;żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch;cannelloni pół opakowania;sól, pieprz;opcjonalnie: oliwa(...)smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować
MiksturownikMoje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki:Sos boloński w torebce12 sztuk makaronu cannelloni450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego)cebula3 ząbki czosnku1 krążek sera camembert4 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejustarty żółty ser do posypaniaWykonanie:1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować(...)odstawić.2. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju.3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min.4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem.5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem.7. Piec ok. 30 min. w temperaturze
Pasja Smakumamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować(...)Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku
Pasja Smakustoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera(...)posypanej mąką stolnicy rozwałkowję ciasto (grubość max. 3 mm) i za pomocą szklanki wykrawam krążki. Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam
W kuchni Karmel-itkisamo ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy(...)patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie na makaron. :)). Dodać szpinak i pokrojone pomidorki. Mieszać od czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić na bok do posypania całości. Pod koniec dodać przyprawy do smaku
coolinarnastrefa.blogspot.com