dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego sos: - 1 łyżka oliwy
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować
kulinarnyJamlMleko 2 szklankiMasła 2 łyżkiMąka pszenna 2 łyżkiNatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy
kulinarnyJawszystkie były puste :)Podałam ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób:Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"4 jajka3 łyżki oliwy1 cebula8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)1 kostka rosołowa wołowa2 łyżki śmietany 18%Sól, pieprzRyż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci
Emcia PichciZostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZupy ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Nigdy. Choć jak ją zobaczyłam u Gąski Malwinki to wydawało mi się, że to zupa z dzieciństwa, ale pomyliłam ją z zupą szczawiową (też często mylicie te dwa warzywa?) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKUJAWSKI ZE SMAKIEM DO SAŁATEK. Moja propozycja sałatki jest lekka ale i pożywna za sprawą kurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona* 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju
Magiczne Życie Martypół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam
Monia miesza i gotujeszpinaku4 łyżki śmietany 18 %2 małe jajkasól prowansalska Kamisczosnek granulowanyewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowyŚmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeKażdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał(...)potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży. A wspominałam już, że uwielbiam szpinak? Zatem jeśli go tylko spotkam na straganie w dzień targowy, to zawsze zabieram go do domu. I chyba najbardziej lubię go właśnie z makaronem. Wbrew pozorom też
Karczma HonoriettyOstatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli
Gotuj z MisiemKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony
Gotuj z MisiemOryginalne wykorzystanie cieciorki, aby obiad był jeszcze zdrowszy :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryW sobotę byłam umówiona na śniadanie z grupą znajomych warszawskich blogerów. Wszyscy zabiegani w tygodniu a chcieliśmy spokojnie usiąść i pogawędzić o różnych sprawach. Spotkanie było
Smaczna PyzaNa zaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią. Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego. Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia Sowy