Przepyszne naleśniczki, nikt nie pozna smaku szpinaku. Smakują inaczej jak zwykłe, ale są pyszne. Ja zrobiłam z mąki razowej, ale można zrobić z pszennej. To już zależy od Was. Ciasto – szpinak, mleczko kokosowe, mąkę,masło, szczyptę soli,jajka wrzuć do wysokiego naczynia. Zmiksować na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i porcjami smażyć naleśniki(...)Thermomix – do naczynia miksującego dodać szpinak, mleczko kokosowe, mleko, mąkę, jajka, masło, sól, zmiksować obroty od 1 do 10 i przytrzymać 10 sek – dodać wiórki wymieszać obroty 3, czas 4 sek Nadzienie – serek wymieszać z cukrem, wiórkami i śmietaną. Dosłodzić do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć twarożek, obsypać ziarenkami granata, zawinąć. Posypać cukrem pudrem Podawać ciepłe
Kuchnia Pokoleńefektowna rolada, co ciekawe z "kopytkowego ciasta", doskonała na przyjęcie bardziej uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i domowników, nie jest pracochłonna, wyśmienicie smakuje, zielony szpinak doskonale komponuje się z żółtym ciastem... Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko farsz: 400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży ) 2 łyżki masła 2 ząbki(...)czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy
kgwjanczewodziś znowu makaron ale w innej wersji niż ostatnio.Danie wyszło bardzo smaczne a szpinak całkiem smacznie smakuje. Składniki na makaron: mąką pszenna 300 g jajka 3 szt sól 1 łyżeczka sos szpinak-owy: szpinak mrożony rozdrobniony 300 g ser z suszonymi pomidorkami 350 g czosnek 6 ząbków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Makaron(...)cienki placek. Placek kładziemy na placek podsypując mąką jeden na drugim . Kroimy w paseczki pół centymetrowe. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju . Po ugotowaniu przepłukujemy wodą. Sos szpinak-owy: Na patelnie wkładamy szpinak rozmrożony, dodajemy ser i sprasowany czosnek oraz odrobinę oleju. Całość dusimy, ser nam się rozpuszcza i tworzy się sos. Doprawiamy sola,pieprzem i gałką
Różowa kuchniaSkładniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka pół(...)szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżeczki ziół do pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce
Czerwień i błękitPyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli. Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)łyżeczki oliwy 8 plasterków szynki parmeńskiej PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjeśrodka, zależy tylko od Was. W stromboli możecie przemienić każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony sos z pieczonych pomidorów , wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego) i oregano(...)przygotowanie takiego ciasta jest więc dużo prostsze od tradycyjnego, bo wymaga ode mnie niewiele czynnego udziału. Wszystko dzieje się samo w misce ;) Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem Składniki: oliwa 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 500 g pieczarek 100 g szpinaku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz ciasto na pizzę z tego przepisu 250 g startej mozzarelli
Chilli Czosnek i OliwaPrzekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek … Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce! Przekąski na karnawał Składniki: rulon francuskiego ciasta 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką(...)łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą
codojedzeniaSpaghetti z mięsem w sosie szpinakowym Mój szpinak z jesiennego siewu długo czekał na zbiory. Przez suszę powschodził bardzo marnie, długo nie chciał rosnąć, a to co rosło, z ledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą(...)ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 200 ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz makaron typu spaghetti tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać mięso, pieprz
na moim stole...Łosoś i szpinak to rewelacyjne połączenie. W prosty sposób, można wyczarować bardzo wyjątkowe danie. Tarta wypełniona farszem szpinakowo - łososiowym smakowała znakomicie . Niestety, jutro jej już nie zjemy... dziś zjedliśmy całą! Składniki: Tarta - 300g mąki pszennej - 170g schłodzonego masła - 1 łyżeczka soli - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody - lub opakowanie gotowego ciasta francuskiego Farsz - 500g szpinaku mrożonego w liściach(...)lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę o średnicy 28 cm. Cisto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 - 20 minut w temperaturze 180st. Farsz: Szpinak rozmrażamy i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz i oregano.Kiedy szpinak jest miękki dodajemy śmietanę i dalej smażymy. Łososia doprawiamy sola i pieprzem i w całości
Pan i Pani Smith w kuchniMusiałam "ściachać" cały szpinak na działce, ponieważ za niedługo po prostu by przerósł :( Na szczęście nic się nie zmarnowało i całe 0,5 kg świeżych listków szpinaku wykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków(...)Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut. Ugotuj 80 g kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni
Zdrowie na języku :Pniedzielny poranek. Od mojej wyprowadzki z domu minęło jakieś 5 lat, a nic w tej kwestii się nie zmieniło. No może poza omletami – czasem wymieniam je na jajko w szpinaku i pomidorach. Składniki (na 1 porcję)*: 1/3 łyżeczki oleju kokosowego 2 garści umytego szpinaku (świeżego) 1/2 szklanki pokrojonych pomidorów (z puszki lub świeżych) 1/4 dojrzałego małego awokado (lub 1/6 dużego(...)orzechy włoskie, aż do zarumienienia. Gotowe orzechy przesypujemy do osobnego naczynia. 2. Kroimy cebulę (w kostkę). Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy cebulę, około 3 minuty, dodajemy umyty szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak jest już gotowy, dodajemy pomidory i przyprawy. 3. Smażymy wszystko jeszcze około 2 minuty (bez przykrycia). Dodajemy natkę pietruszki. 3*. Jeżeli jest to wersja
Fill The BowlSYLWETKI 0,5 szklanki mleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm (to ostatnia nowość, którą mam zaszczyt testować, więcej info TUTAJ ) 250g świeżego szpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka (nie planowałam go dodawać, ale wyszło mi za mało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników(...)ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż nam się ładnie zbrązowią szpinak dokładnie myjemy i dodajemy do czosnku i cebuli smażymy przez kilka minut, aż znacznie zmniejszy swoją objętość wtedy przenosimy go na sitko, odciskamy nadmiar wody i z powrotem wrzucamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie -mrożony szpinak -ser koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej u mnie suszone pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia świeża oliwa(...)oliwek Olitalia. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy pomidory z puszki lub salse pomidorową gęstą, tzw. polpę pomidorową. Kilka ząbków czosnku kroimy w kawałeczki. Mieszamy wszystko. Następnie dodajemy mrożony szpinak. Przykrywamy. Nie zapominamy posolić. Gdy szpinak opadnie, mieszamy wszystko i dodajemy listki bazylii. Przykrywamy i dusimy jeszcze chwilke. Kroimy w kostkę ser swojski koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem , tyle
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam szpinak, a najbardziej taki przyrządzony przez Mamę ;) Jednak chcąc ugotować wersję lżejszą, bardziej dietetyczną, czyli bez masła i śmietany przygotowałam szpinak na bazie jogurtu i jajka, a także z dodatkiem skrobi kuzu :) Skrobia kuzu świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, żelatynę czy mąkę jako składnik zagęszczający. Jest bogata w żelazo, wapń i fosfor. Jednak najbardziej znana jest z właściwości pomocnych(...)zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Ja osobiście nie mam takich problemów, ale skrobię bardzo lubię i używam :) Składniki: - filet morszczuka lub innej ryby - 300 g szpinaku (u mnie mrożony) - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki mleka - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 małe
Zdrowie na języku :PKurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim z szynką i serem? Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)SKŁADNIKI 4 piersi z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego1 żółtko sól, pieprzDo wersji z szynką4 plasterki szynki4 plasterki sera żółtegoWersja ze szpinakiem i fetą200 g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku100(...)pieprzymy.Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopniprzez
Moje Kuchenne RewelacjeMlecze zadomowiły się w ogrodzie moich Rodziców Jakie gatunki roślin zalicza się do horty? Wiele z nich to „dzicy przodkowie” udomowionych przez nas warzyw – cykorii, marchewki, kopru włoskiego, szczypiorku, szpinaku oraz rośliny, które większość z nas uważa za szkodliwe chwasty – pokrzywa, mniszek lekarski, portulaka warzywna, maki. Poniżej przygotowałam dla Was listę popularnych w Grecji przedstawicieli horty, z uwzględnieniem nazwy(...)zieleniny w ogóle. W Polsce nie jemy niestety zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Nie brakuje w nich witamin z grupy
Chilli Czosnek i OliwaPolsce przed wyjazdem. Na razie nie stworzyłam niczego nadającego się na bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony(...)sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) Makaron ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Pod koniec smażenia dodać 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Szpinak umyć, wysuszyć, posiekać i dodać do cebuli. Jeżeli sezon na szpinak się skończył, można użyć mrożonego. Smażyć przez około 8 min, aż szpinak straci swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą
Zgrabne GotowaniePrzepis na kolejny omlet bez mąki, ale tym razem nie jest smażony tylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka(...)kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchniaproponuję danie, które powstało przypadkiem (jak samo ciasto francuskie), gdy miałam większość składników w lodówce, ochotę na rybę i niewiele czasu do przyjścia gości... Pakieciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego chłodzonego opakowanie mrożonego szpinaku ser typu feta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pieprz łyżka śmietany filet z łososia, świeży - około(...)cytryna Przygotowanie: 1. Obieramy cebulę i czosnek. Drobniutko kroimy. Podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy opakowanie szpinaku. 2. Gdy szpinak już się roztopi, dodajemy łyżkę śmietany i pokrojony w kostkę ser typu feta (jest wystarczająco słony, dlatego nie solę już farszu). Doprawiamy do smaku pieprzem. 3. Z fileta z łososia zrywamy skórę (wystarczy palcem ściągać delikatnie skórę
dobra gospodyni dom wesołym czyniPasztet z cukinii z orzechami włoskimi, przekładany szpinakiem to smaczna propozycja na lekk ą , letni ą przekąskę. Jest bardzo delikatny w smaku, lekki, ale jednocześnie sycący. Smacznego :) **** La terrina di zucchine e' un antipasto delicato che può essere anche un'ottima soluzione per un buffet o un aperitivo. Ricca di noci, risulterà(...)molto gustosa grazie all'aggiunta degli spinaci. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 kg cukinii 200 gr szpinaku 100 gr orzechów włoskich 30 gr parmezanu 75 gr bu ł ki tartej 2 jaja 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka p ł atk ó w owsianych 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek
La grande e la piccola cuocaMakaron z warzywami i szpinakiem w wersji bezglutenowej, bo makaron jest z mąki kukurydzianej. Danie szybkie w wykonaniu, wystarczy wrzucić warzywa na patelnię podsmażyć, zmiksować i prawie gotowe. Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi. Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał! Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem(...)ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 2 papryki średnie 1 cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Apetyt na ZieloneOstatnio letnią porą coraz częściej przyrządzam na kolacje lekkie sałatki. Uwielbiam sałatki ze szpinakiem, są bardzo smaczne i delikatne w smaku. Składniki: 200 gram szpinaku 200 gram małych pomidorków 2 małe cebulki 1 opakowanie mini mozzarelli 0,5 słoika zielonych oliwek Ole! Sos: 1/3 szklanki oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu Szczypta soli Sposób przygotowania: Szpinak(...)myjemy, osuszamy, układamy na półmisku lub talerzu. Umyte pomidorki kroimy na pół, oliwki i ser mozzarellę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w krążki, wszystkie składniki układamy na półmisku ze szpinakiem. Składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy sałatkę , najlepiej tuż przed podaniem
Bajeczna Kuchniaorzeźwiają, świetnie smakują a przy okazji dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Lubię zastępować nimi drugie śniadanie czy nawet deser :) Ostatnio najbardziej smakują mi zielone smoothies, do których dodaję szpinak. A jaki jest Twój ulubiony koktajl? Składniki na 2 porcje: 3-4 garści szpinaku 2 dojrzałe banany kawałek imbiru (1-2 cm) 1/2 cytryny szklanka wody *ew. odrobina miodu(...)ksylitolu (ja nie dodaję, banany są dość słodkie) Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Kawałek imbiru obrać. W naczyniu blendera umieścić pokrojone banany, imbir, szpinak i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Wszystko zmiksować i przelać do szklanek
Ze smakiem i z pasjądań na śniadanie, ponieważ z ich użyciem możecie przygotować jajka zapiekane w pomidorze , tostowych koszyczkach lub w bułce . Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia jajecznicy smażonej na maśle z dużą ilością szpinaku. Taka jajecznica idealnie smakuje podana z ciemnym pieczywem. Składniki na 1 porcję: 2-3 jajka (w zależności od wielkości) spora garść szpinaku (wagowo ok. 50-60 g) sól(...)smaku masło do smażenia Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni roztopić masło. Dodać szpinak. Smażyć go na średnim ogniu tak długo, aż wyraźnie się skurczy. Na sam koniec dodać jajka. Całość posolić, wymieszać i smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło
Ugotowaćsoli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek Na farsz do pizzy 2 małe piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku kilkanaście oliwek (u mnie mieszane zielone i czarne) 250 g żółtego sera 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia WYKONANIE(...)Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Szpinak mieszać na średnim ogniu do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć
Passions hobbies lifeTarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-) U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza. SKŁADNIKI Na kruchy spód 260 g mąki pszennej(...)szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem masło, sól, jajko, wodę i zagnieść jednolite
Passions hobbies lifeochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (4 porcje) Składniki: 4 udka kurczaka(...)cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 36 % 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku gałka muszkatołowa, pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i osuszone udka z kurczaka, natrzyj porządnie solą i pieprzem. Na dużej patelni na większym ogniu
karmelowyPyszny i bardzo szybki przepis na łososia ze szpinakiem. W glazurze ze słodkiego sosu chili smakuje naprawdę wyśmienicie - wbrew pozorom bardziej słodko niż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :) Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek(...)słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili
Moje Kuchenne RewelacjeMiały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego (450g) jajko sól, pieprz 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Szpinak wykładamy na patelnię i smażymy aż nadmiar wody odparuje po czym mieszamy z dwoma drobno pokrojonymi ząbkami czosnku - chwilę smażymy. Ziemniaki przecieramy przez praskę(...)dokładnie tłuczemy tłuczkiem dodajemy jajko i szpinak - mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i delikatnie zagniatamy ale nie wyrabiamy. Odrywamy pojedyncze kawałki i formujemy kulki - układamy na obsypanej mąką stolnicy. Każdą kulkę należy spłaszczyć widelcem aby powstały się wgłębienia. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej wody ( u mnie w garnku 5l zagotowałam 3/4 garnka) i porcjami wrzucamy nasze gnocchi
sierotka maRysia w kuchniesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :) Czas przygotowania: 60 lub 130 minut Składniki: Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego(...)masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Farsz: 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek), 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego), 150 g chorizo , 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone, 100 g śmietany 30%, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 1 łyżki posiekanej cebuli, 1 łyżka posiekanego tymianku
SzczyptaSmaQLasagne szpinakowe to bardzo smaczna i prosta potrawa, zapewne dobrze znana wegetarianom, ale to także ciekawe i zdrowe danie dla mięsożerców. Farsz szpinakowy: paczka mrożonego szpinaku - rozmrozić, najlepiej przez noc 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pół paczki fety (opcjonalnie, nadaje specyficznego kwaskowego smaku) Sos pomidorowy: 1 cebula starta na tarce(...)pieprz Pozostałe: kilka płatów makaronu do lasgne żółty ser odrobina oleju do wysmarowania naczynia Przygotowanie farszu szpinakowego: Na patelni przesmażyć cebule i czosnek, gdy cebula się zeszklić dodać szpinak, smażyć przez około 10min. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę, jeśli się na nią decydujemy. Przygotowanie sosu pomidorowego: Na patelni przesmażyć startą na tarce cebulę z przeciśniętym przez
Codzienne Gotowanierewelacja! Nie wiem jak mam opisać smak tych spring rollsów, bo tego po prostu trzeba spróbować ;) Pyszne krewetki marynowane w sosie sojowym i czosnku, słodkie mango, orzeźwiający ogórek, świeży szpinak i on - genialny, aromatyczny, idealny - sos satay. Przepis na sos już jakiś czas temu widziałam na cudowej Jadłonomi i żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;) SKŁADNIKI (8 rollsów(...)płatów papieru ryżowego 1/2 mango 1/3 zielonego ogórka 1/3 pęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oct ryżowego
DefinicjaSmakuDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes , przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym. Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek(...)drobno posiekanych pęczek natki pietruszki, drobno posiekany pęczek koperku, drobno posiekany 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej 2 jajka mąka do obtoczenia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką
Chilli Czosnek i OliwaFaszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków(...)pęczek pietruszki ok 200 ml wytrawnego, białego wina 1 papryczka jalapeno 1 łyżka oliwy 4- 6 ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do podania harissa przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej
Stare GaryWłosi uwielbiają makarony, jednak my Polacy również jesteśmy ich wielkimi fanami. W związku z tym proponujemy dzisiaj szybką zapiekankę makaronową z dodatkiem kurczaka i szpinaku. Całość połączona śmietaną, doprawiona solą i pieprzem oraz delikatnie zapieczona pod żółtym serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego(...)śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy na patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku
Kolizje SmakówUwielbiam szpinak, dlatego często robiłam tarte szpinakową. Wydawało mi się, że jest fantastyczna i już lepsza w smaku być nie może… myliłam się. :) Okazało się bowiem, że moja teściowa robi dużo smaczniejszą tartę niż moja. Tajemniczym składnikiem okazała się feta, której ja nigdy nie dodawałam. Jednak dzięki mojej szwagierce, która „sprzedała” mi przepis, już wiem jak ważnym składnikiem jest(...)odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się nieco zarumieni wrzucamy szpinak
Kolizje SmakówOstatnio przez przypadek zawędrowałam na blog Fabryka kulinarnych inspiracji. Zauroczył mnie tam przepis na szpinak w cieście serowym. Przyznam się szczerze, że postanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego(...)Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 250g margaryny 250g ricotty Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Margarynę posiekać nożem i wyłożyć na podsypany mąką blat. Następnie dodać mąkę wraz z serem. Wyrobić ciasto. Zawinąć z folię spożywcza i umieścić w lodówce na jakieś 20 minut. W między czasie
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to wspaniała, aromatyczna rolada ze schabu nadziewana szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Szybka i prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad w gronie najbliższych :) Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól(...)małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu
Kolizje Smakówmają w zwyczaju podawać ją na zimno, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiająca - idealna na nasze tegoroczne majowe upały:)Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak, które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się(...)nadaje się dowolna zielenina (pełną listę znajdziecie w moich wpisie o horcie), np. spośród dzikiej zieleniny rosnącej w Polsce - liście mlecza i pokrzywy, zaś spośród tej dostępnej w sklepach - szpinak, szczaw i botwinka. Ja do swojej horty dałam wszystko co miałam pod ręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego
Chilli Czosnek i Oliwaktóre apetycznie prezentują się na talerzu, najlepiej gdy plasterki szynki są cieniutka jak mgiełka. Ja bardzo lubię szynkę westfalską. Świeże figi z szynką westfalską wystarczy ułożyć na świeżych liściach szpinaku i skropić jakimś dressingiem. Dressing przygotowałam z syropu cukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki(...)figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą wykorzystywane przeze mnie niefiltrowane oliwy(...)obejmuje produktów promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł. Przepisów na różnego rodzaju szukajcie w zakładce Przepis na pizzę. Mini pizza z jajkiem i szpinakiem bardzo nam smakowało. Podstawowym składnikiem mini pizzy jest mąka, sól, oliwa, ciepła woda i suszone drożdże. Kiedy nie wiemy co przygotować do jedzenia na śniadanie to takie mini pizze są idealnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka zupa ze szpinaku , którą równie dobrze można przerobić na zupę-krem szpinakową :) Więcej o szpinaku możecie poczytać tutaj: Szpinak – przepisy, wartości odżywcze Składniki Szpinak 150g, świeży Cebula 1 mała Czosnek 1 ząbek Bulion 300ml (warzywny lub drobiowy, przepis znajdziesz na blogu) Gęsty jogurt naturalny 180g (lub śmietany) Masło 2 łyżki Sól do […] The post Szybka zupa szpinakowa
Kulinarne Przebojeprzecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego(...)względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz ok. 200 g grubego makaronu (u mnie kokardki) Boczek kroimy w niewielką kostkę, a opłukany szpinak w paski. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Makaron gotujemy al dente w sporej ilości dobrze osolonej wody (ok. 2 min. krócej, niż podają na opakowaniu). W czasie gdy makaron
Ratunku obiadZielono mi! Nic dodać nic ująć :)Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku, wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)parze i gotujemy 5 min. Po 4 min dodajemy główki i gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany
Miksturownikproduktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.Składniki:1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki liści bazylii3 duże ząbki czosnku 50 g migdałów całychokoło 50 ml oliwyodrobina soli morskiejWYKONANIE(...)Szpinak i bazylię opłukać, osuszyć.Migdały uprażyć na suchej patelni.Czosnek obrać. Liście szpinaku i bazylii przesypać do naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę.Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne.Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowoSpojrzałam na to, co akurat leżało na blacie kuchennym i postanowiłam, że zrobię sałatkę. Piękną, kolorową i smaczną. No cóż, chyba mi się udało! Sałatka z awokado na liściach szpinaku Skaładniki spora garść świeżego szpinaku owoc awokado kulka mozarelli pomidor granat prażone ziarna słonecznika Pesto pietruszkowe: pęczek pietruszki ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz, sól ocet winny szczypta(...)chili Składniki na pesto zmiksować w blenderze. Kulkę mozarelli pokroić na plastry, po czym obtoczyć w pesto. Pomidora pokroić w plastry. Szpinak oczyścić, oderwać ogonki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, a z granata wydłubać pestki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć świeże liście szpinaku, a na nim kolejno: plaster pomidora, plasterek
Sajkofanka smakuSmaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków ) czosnek ok. 6 dużych ząbków opakowanie łososia wędzonego 150 g serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy ) 4 jajka 1 stołowa łyżka masła 1 stołowa łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie :Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu z łyżką masła i dwoma startymi ząbkami czosnku gotuję go na wolnym ogniu aby go możliwie maksymalnie odparować, doprawiam solą i pieprzem następnie studzę go. Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również
Mechanik w kuchni