Leśny mech..któż by pomyślał, że będę robić je co kilka dni haha..pierwszy raz zrobiłam z truskawkami i ciacho posmakowało mojej rodzince..a skoro szpinak pięknie rośnie trza korzystać ..i znów zrobiłam ciacho..nie lubię powtarzać tych samych przepisów, więc tym razem skorzystałam z innego..tylko , że nie zapisałam skąd pochodzi przepis.Tym razem zrobiłam inną masę, do masy(...)dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru 5 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki
Moje domowe kucharzeniedodają kopa na cały poranek. Zamiast cukru używam do nich dojrzałego banana. Cała reszta to sezonowe owoce i dodatki, które mam akurat pod ręką. Dziś padło na truskawki i szpinak z orzechami włoskimi. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Szpinak dla niewtajemniczonych jest właściwie niewyczuwalny. Orzechy dobrze smakują z bananem i dodają charakteru jego połączeniu(...)truskawką. Składniki na 1 porcję: garść szpinaku dojrzały banan 2 łyżki otrąb owsianych woda do rozcieńczenia 100g truskawek parę orzechów włoskich Szpinak, banana,otręby blendujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Wlewamy do szklanki lub kubka. Truskawki blendujemy z orzechami i wlewamy na warstwę zieloną. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie na stronie http://naturalniezdrowe.com.pl
Wrzosowa Polanaszufladce lodówki zalegało mi trochę szpinaku, na którego kompletnie nie miałam już pomysłu. Postanowiłam wykorzystać go i przygotować sałatkę, która z dodatkami stanowiła samodzielny posiłek. Składniki: 100g świeżego szpinaku 1 filet z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 pomidor 1/2 awokado 30g płatków migdałów 2 łyżki sosu balsamicznego (Lidl Polska) sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki soli czosnkowej Sposób przygotowania(...)Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy liście. Kurczaka również myjemy i nacieramy solą, pieprzem oraz solą czosnkową. Pieczemy na rozgrzanym grillu elektrycznym. Kroimy na mniejsze części. Do szpinaku dodajemy przestudzone mięso, kukurydzę, pomidora pokrojonego w małe kawałki, drobno pokrojone awokado. Mieszamy z sosem balsamicznym i doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy wierzch sałatki
Kuchnia w czekoladzieRoladki ze schabu można przygotować na wiele sposobów i nadziać różnymi farszami. Dzisiaj pomysł na smaczne nadzienie ze szpinaku, twarogu, czosnku i marchewki. SKŁADNIKI(...)plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis na ten efektowny deser znalazłam w sieci (ciasto robi wrażenie na gościach). Przygotowanie jest bardzo proste, pamiętajcie tylko, żeby użyć świeżego szpinaku. Składniki: 3 jaja ¾ szklanki cukru ok. 20 dag świeżego szpinaku 2/3 szklanki oleju lub oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Na wierzch: 1 opakowanie serka(...)mascarpone kilka łyżek soku z cytryny cukier Zblenduj szpinak w blenderze (potrwa to kilka minut, więc cierpliwości). Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka, wymieszaj. Następnie dodaj olej lub oliwę, sok z cytryny i puree ze szpinaku (z tej ilości wychodzi około 1 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: kaszanka 4 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 1 łyżka, szpinak mrożony 1/2 paczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ziemniaki gotowane w mundurkach 6 sztuk, kolendra - ile potrzeba/suszona na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z wyciśniętym w prasce czosnkiem na złoty kolor do cebuli dodać mrożony szpinak i na mniejszym ogniu podsmażać do oodmrożenia szpinaku(...)flaka i pokrtojoną w talarki, mieszając smażyć na mniejszym ogniu do jednolitej masy, na koniec dodać pieprzu mielonego podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach posypanymi kolendrą suszoną - kaszanka ze szpinakiem smakuje wybornie................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk jedno za drugim. Każde lekko wciskamy. Na każdym jajku układamy resztę szpinaku. Całość przykrywamy pozostałym mięsem. Pieczemy w piekarniku
Pobite gary Barbarytosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła 1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól pieprz sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól biały pieprz Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone(...)mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda
KuchcikoweLoveopakowania makaronu (ok. 200g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g), - 2 piersi z kurczaka (ok. 200g), - 1 cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - 4 suszone pomidory (ok. 80g), - opakowanie świeżego szpinaku (ok. 150g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g), - przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, curry, sos, sojowy. Sposób przygotowania 1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach(...)smażymy na patelni teflonowej. 2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej szpinak. 3. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 4. Do szpinaku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone i kurczaka. 5. Całość zagęszczamy jogurtem greckim (możemy dodać również odrobinę wody) 6. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem. Makaron z sosem szpinakowym jest bogaty w: - żelazo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach200g sera żółtego startego na małych oczkach tarki sól kolorowy ryż: 200g ryżu (2 torebki po100g) ugotowanego 100g startego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać(...)każdym kotlecie plaster ananasa, posypać serem żółtym i zapiec, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika. kolorowy ryż: Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać szpinak i całość dusić, aż szpinak będzie miękki i woda wyparuje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. Wymieszać
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać aby czosnek(...)przypalił się, ponieważ będzie gorzki). 3. Gdy cebula i czosnek podsmażą się dodać szpinak i podgrzewać na małym ogniu przez 10-15 min, można podlać odrobiną wody. Dodać sól i pieprz. Mieszać aż odparuje woda. Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości
Prosto i Smacznie z Anetąpreferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado czy jedwabisty omlet ze szpinakiem, pomidorem, parmezanem i żytnim tostem - z pewnością każdy po takim śniadaniu będzie miał mnóstwo siły na podbój świata! Znajdziemy też propozycje dla tych, którzy mają rano mało czasu na śniadanie(...)chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu
Plate of JoyKasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką(...)kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw
Moja smaczna kuchniaJajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :) Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach" , na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami). Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam(...)zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie? Ja oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello
Chilli Czosnek i Oliwatosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła 1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól pieprz sos holenderski: 2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól biały pieprz Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone(...)mieszając. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Tosty zapiekamy w piekarniku, tak aby były lekko przyrumienione. W tym czasie na patelni z łyżką masła obsmażamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na każdą kromkę wykładamy szpinak i układamy na talerzu. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżkę octu.Zmniejszamy ogień aby woda
KuchcikoweLoveCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj
Moja pasja smakuSmażony sandacz na maśle ze szpinakiem Sezon ochronny na sandacza minął z końcem maja, więc można było spróbować szczęścia w pobliskim jeziorze Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat rannego połowu. Gotowy smażony sandacz Składniki Danie dla ośmiu osób(...)sandacza 0,5 kg szpinaku 100 ml śmietany słodkiej 30% 2 ząbki czosnku 1 cytryna
Miód i pieprzSuperSmoothie: banan-szpinak-jagody-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - garść jagód (poza sezonem mrożonych) - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę i jagody umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki
Wegańska kuchnia orientalnaSuperSmoothie: banan-szpinak- pomarańcza-mango Składniki: - 1 duże dojrzałe mango - łyżka suszonych jagód goji - 3 dojrzałe banany - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli - 1 mrożony banan(...)łyżeczki mielonej guarany - 120g szpinaku - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, szpinak, pomarańczę, mango, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka ze szpinakiem w roli głównej z akompaniamentem sera pleśniowego,orzechów, gruszki, kiełek rzodkiewki i dressingiem z oleju lnianego z dodatkiem musztardy. Całość ze sobą idealnie współgra tworząc pyszną lekką sałatkę.Świetna propozycja na kolację czy obiad do pracy ;) Do sałatki wykorzystałam olej lniany od firmy SemCo - za co bardzo dziękuję. Olej ten podbił moje kubki(...)przeciw zapalnie. Zachęcam do wypróbowania Oleju Lnianego Wielkopolskiego. Można go zakupić w internetowym sklepie SemCo lub osobiście w lokalnym sklepiku. Składniki na 4 porcje : opakowanie świeżego szpinaku opakowanie kiełków rzodkiewki 1 gruszka 100g orzechów włoskich 100g sera pleśniowego Dressing : 1 łyżka octu winnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. Oleju Lnianego Wielkopolskiego szczypta
Garnkowe fanaberierozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, woda ciepła 340 ml, olej rzepakowy 2 łyżki, drożdże świeże 30 gram FARSZ: pory 1 większa, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, szpinak świeży 2 pęczki, kucharek 2 łyżeczki, sos pomidorowy 3/4 szklanki, oregano 1 łyżka, mozzarella w kulce 1 sztuka do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wlać ciepłą wodę i rozmieszać, następnie(...)stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone pomidory, mozzarellę piec w 200 C około 35-40 minut na 2 poziomie, grzanie
W Mojej Kuchni Lubięjagodzianki, ale jest za gorąco, aby odpalić piekarnik. Przygotowałam szybkie śniadanie, które miało w sobie słodycz pomidora malinowego, wyrazisty smak sera pleśniowego i moje ukochane czarne oliwki. Szpinak baby to prawdziwa bomba wiatminowa. Po takiej sałatce ochota na słodkie jagodzianki minęła, a ja już nie mogę się doczekać kolejnej sałatki! Lato, zostań dłużej! A Wy zaglądnijcie koniecznie jakie inne(...)sałatki warto przygotować sałatki & surówki Sałatka ze szpinaku z serem pleśniowym, pomidorem i oliwkami Składniki: 2 garście szpinaku baby 1 pomidor malinowy 1 łyżka czarnych oliwek cienki plaster sera pleśniowego, u mnie gorgonzola 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia aromatyzowana liśćmi laurowymi, różowym pieprzem i ostrą papryką ocet balsamiczny w spray'u, świetny do sałatek Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej(...)gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać
Bulliozdrowo? Dodatkowo jeszcze, co zrobić żeby dzieci nie marudziły przy jedzeniu? Moja propozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina(...)sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki
ChilliJemyulubionych form podania łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim. Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu. Spróbujcie :) Składniki: płat łososia 500g szpinaku 6 pomidorów suszonych 2 zżbki czosnku płat ciasta francuskiego garść sałaty pomidor 3 rzodkiewki pęczek szcypiorku dymka 2 łyżki oliwy bazylia pieprz czerwony sól Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno(...)siekamy. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy przez ok 5 minut. Pod koniec duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu. Z łososia usuwamy skórkę. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym
ChilliJemySzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna Kuchniamamy niedzielę, jakie macie plany? u mnie dziś mini zakupy spożywcze, bo muszę dokupić parę składników na dzisiejszy obiad, później gotowanie i niestety praca mgr Omlet ze szpinakiem można zrobić na szybkie śniadanie, czy też kolacje, samo zdrowie ;) Składniki: 2 jajka 5 kostek mrożonego szpinaku w brykiecie 2 łyżeczki serka wiejskiego 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec przyprawy (sól, pieprz(...)ewentualnie czosnek) Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy od niego wodę wszystko (jajka, szpinak, serek, otręby, przyprawy) razem miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnie i przecieramy ją lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek smażymy dość długo na jednej stronie na małym ogniu (ja przez chwilę przykryłam omlet pokrywką) korzystając z własnych umiejętności i pomysłowości przewracamy omlet
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwszystko na ostatnią chwilę;p Składniki (1-1,5 porcji): spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella 0,5 opakowania sera feta 3-4 łyżki mleka około 250g mrożonego szpinaku ząbek czosnku odrobina oleju ryżowego (lub innego typu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku 1 jajko 4 łyżki serka wiejskiego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu ser feta(...)innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem 4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku 5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak 6. smażymy, aż się rozmrozi, a większość wody wyparuje wtedy przenosimy go na sitko, odciskamy nadmiar wody i z powrotem wrzucamy na patelnię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtrzydaniowy 59 zł. Ja spróbowałam wszystkich dań z tego menu. Jako czekadełko otrzymałam sałatkę z kaczki – ot taki mały smaczny, ładnie skomponowany drobiazg. W charakterze przekąski wystąpił krem ze szpinaku z żółtkiem sous vide. Nic dodać, nic ująć. Dla mnie trafione idealnie. A i zapomniałam wspomnieć, że pieczywo i masło podawane również jako czekadełko jest własnego wyrobu. Drugą przekąską był(...)gravlax z sałatką ziemniaczaną i emulsją kaparową. Bardzo smakowała mi sałatka ziemniaczana z nutą chrzanową. Całość sympatycznie skomponowana. Pierwszym daniem głównym był smażony pstrąg ze szpinakiem i sosem szczypiorkowym. Kolejne danie ładnie skomponowane i z bardzo dobrym pstrągiem. No i ten szpinak... mam słabość do dobrze przygotowanego szpinaku. Drugim daniem głównym była kaczka z młodymi warzywami i pianą ziemniaczaną
królestwo garówpoczątek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło
Kulinarne Inspiracjepodzielić z Wami przepisem na zapiekankę z tortellini. Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom. Przepis warty polecenia! Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z serem, 200 g szpinaku mrożonego, 400 g mięsa mielonego z indyka, puszka pomidorów krojonych, 20 dag żółtego sera, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron(...)tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz. Sos dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki nakładamy odcedzony makaron
paapilotkaakiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniewytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :) Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :) Składniki: 250g makaronu np. kolanka 1 łyżeczka soli Sos szpinakowy: 400g mrożonego szpinaku (brykiet) 30g margaryny lub masła 2 średnie ząbki czosnku(...)100ml słodkiej śmietanki 100ml wody Sól Pieprz Dodatkowo: ½ szklanki wody 1 płaska łyżka mąki Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec
Smakowy RajTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki (na 3 porcje) 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka(...)rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą wodą. W oddzielnej dużej misce rozbełtać jajka z mlekiem, dodać cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła, sól, pieprz i wymieszać. Na tej samej patelni (robiłam
pink envelopeDzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone
vegetanieSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu(...)szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone. Podawać ciepły z grzankami................... Smacznego
Gaździnka warzymojej głowie mam same pomysły na dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy gryczanej! Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście szpinaku baby 1 jajko 2 łyżki masła ocet balsamiczny, w sprayu 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu(...)układamy listki szpinaku, spryskujemy octem balsamicznym, przygotowujemy na maśle jajko sadzone. Na listkach szpinaku układamy kaszę gryczaną, na wierzchu jajko sadzone, spryskujemy octem balsamicznym, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniadiety. Bez nich, kuchnia byłaby bardzo uboga. Sałatki – przyciągające wzrok, pobudzające zapachem nasze zmysły i pieszczące smakiem podniebienia. Sałatka z truskawkową nutą właśnie do takich należy. Składniki: - szpinak, rukiew wodna i rukola (łącznie 100g)- 200g truskawek- 100g szynki serrano- olej sezamowy- skórka z cytryny Szpinak, rukiew i rukolę opłukać. Odciąć (najlepiej nożyczkami) ogonki ze szpinaku. Umyte truskawki(...)odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na połówki i zrumienić na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Szpinak, rukiew i rukolę, odsączone z wody, przełożyć do miski. Dodać połowę pokrojonych truskawek, na tarce zetrzeć skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, skropić olejem sezamowym – wymieszać. Dołożyć pozostałe truskawki i szynkę serrano, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Sałatka z truskawkową nutą
mojewypiekiinietylkopostanowiłam zrobić muffinki. Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując. Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g(...)śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy
Czerwona Porzeczkaubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem z czarnej porzeczki lub dżem z jeżyn. Korzystałam z przepisu z bloga Magia Kuchenna. Ps. Mój syn jak zobaczył, że dodaję szpinak, to nawet okruszka nie chciał :) Tak więc ciasto uszczęśliwiło moich bliskich, im bardzo smakowało. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie IGLOTEX) 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju(...)śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% cukier puder - do smaku można dodać 2 opakowania śmietan fix owoce do dekoracji (u mnie były to maliny, jeżyny i jagody leśne) Wykonanie: Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam na sitku. Jajka zmiksowałam z cukrem. Nie przerywając miksowania cienkim strumieniem wlałam olej, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły, wyłączyłam mikser
Blondynka Gotujektórym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę, czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny (może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites, "zielonych ciastach" Zielone(...)element greckiej tradycji kulinarnej. Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie w Grecji dziką zieleninę, czyli hortę - stąd nazwa hortopita. Ale szpinak czy burak liściowy też są chętnie wykorzystywane (reasumując - nada się każda roślina liściasta). Pites można upiec jako tartę w okrągłej lub prostokątnej formie, lub też przygotować w formie małych pierożków
Chilli Czosnek i Oliwabloga Razem Smaczniej, nie do końca trzymałam się tego przepisu, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś inaczej, więcej lub mniej niż w przepisie. Wyszło przepysznie! Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego IGLOTEX 200 g wędzonego łososia norweskiego SUEMPOL 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka (żółtka i białka osobno) sól pieprz biały gałka muszkatołowa(...)serka kremowego śmietankowego 3 łyżeczki chrzanu Wykonanie: Szpinak rozmroziłam na sitku, w niedużym garnku rozpuściłam masło, włożyłam rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyłam chwilkę. Na końcu doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażony szpinak wystudziłam. Dodałam do niego roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, wymieszałam łyżką, na koniec wmieszałam ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wylałam
Blondynka GotujeWitajcie! Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepysznym przepisem na lasagne ze szpinakiem! (O nieee, fuj, co ona je?) :)))Szpinak nie jest zły! Nie wiem czemu większość ludzi właśnie reaguje tak jak w nawiasie... Ja uwielbiam tę zieleninę! i już!Co potrzebujemy?Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;))Na nadzienie(...)świeżego szpinaku1 cebulę3 ząbki czosnku2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich200g startego żółtego seraSól, pieprzBeszamel:25g masła05, litra mleka2 łyżki mąki2 żółtkaSól, pieprzLiście szpinaku urywany od łodyg (no chyba, że ktoś kupi gotowy w sklepie), myjemy i blanszujemy (wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku co jakiś czas mieszając). Następnie porządnie odsączamy zieleninkę, następnie rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy
Emcia Pichciłyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku(...)zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem. Odlewamy nadmiar płynów
Mania Gotowaniazrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 1 godzina Składniki :Biszkopt(...)mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania:Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę
Słodkości i nie tylkoSpanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki(...)duże porcje:400 g szpinaku w liściach (może być mrożony)150 g sera feta (podróbka też może być ;))4 płaty ciasta filo2 ząbki czosnkuoliwaSposób przygotowania:Szpinak podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że feta jest słona. Dodać pokruszony ser, dokładnie wymieszać.Arkusz ciasta filo posmarować cienko oliwą i złożyć
Obiad za dychęCiasto z szpinakiem i dodatkiem granatu to wyjątkowe połączenie zarówno smakowe i jak i kolorystyczne. Z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Nam smakowało bardzo. Dodałam ciasto do konkursu w którym zostałam nagrodzona tabletem Lenovo i z tego też powodu moja radość jest ogromna. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4(...)szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym
Ala piecze i gotujeDelikatne szybkie danie .Można przygotować wcześniej ( sos i makaron) - potem tylko podgrzać jednocześnie gotując jajka w koszulce. W wielu domach mrożony szpinak i serki topione są w stałym zestawie zapasów. O makaronie i jajkach już nie wspominam bo to standartowe zapasy. W każdym razie każdy to danie przygotuje, nie trzeba szczególnych umiejętności. Czas: 30 minut Składniki(...)mrożonego szpinaku ( 1/4 paczuszki) 15 dag serka topionego kremowego ( 1,5 podłużnego ) 8-10 dag makaronu Farfale ( ja lubię te małe) 2 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki sól pieprz mielony gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wywaru warzywnego ( lub drobiowego lub ostatecznie wody) garść różnego rodzaju sałat ( użyłam roszponki i radicchio ) Nastawić osoloną wodę na makaron. Wrzucić
Buniabaje w kuchniobiad zawsze musi być na ciepło? Co do mojego syna Niejadka, musiałam użyć podstępu i na pytanie co to jest to zielone, po prostu odpowiedziałam, że sałata:) Gdyby usłyszał szpinak - nie ruszyłby w ogóle, a tak zjadł cały talerz:) Dopiero po zjedzeniu dowiedział się, że zjadł szpinak - śmiechu było co nie miara. Składniki: 2 garście świeżego szpinaku(...)pomarańcza lub grejpfrut 1 garstka łuskanego słonecznika 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego pieprz sól (ja użyłam czarną sól z Cypru w płatkach) Wykonanie: Oczyszczony wcześniej szpinak i rukolę układamy na dnie miski lub talerza. Na nim pokrojone wzdłuż awokado, pokrojoną w plastry pomarańczę, pokruszoną w palcach fetę. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Oliwę ubijamy
Blondynka Gotujeefekcie otrzymujemy fajnie spędzony czas w kuchni z dzieckiem, mnóstwo zabawy i całą garść witamin. Prawda, że warto? Ja miałam dodatkową okazję aby oszukać mojego nie wszystkożernego syna. Na szpinak kręci nosem, mięty też nie chce, a papryka dla niego też jest mało atrakcyjna i jak to się skończyło? Papryka była warunkiem decydującym o przygotowanie tortilli, szpinak i miętę zjadł(...)grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka
Blondynka GotujeKilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka
Klaudynkowa kuchniaPrzepis na klasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem śmietankowo-cebulowym. Jeśli ktoś mocno preferuje włoskie klimaty, to w zasadzie możemy uznać, że szpinakowe kopytka, to inaczej szpinakowe gnocchi :) Specjalnie dla tych wszystkich dziś serwujemy 'gnocchi di patate e spinaci'. Może komuś jako(...)obranych ziemniaków,1 jajko,20 dag mrożonego szpinaku,2 szklanki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,oliwa. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości
Delicious TitbitsSzpinak u mnie w tym roku obrodził jak nigdy więc jemy go ile możemy i pod każdą postacią. Przygotowałam więc koktajl z jego dodatkiem. Wyszedł bardzo pyszny więc polecam spróbować. A wkrótce przedstawię kolejne szpinakowe przepisy.składniki:3 dojrzałe banany3 solidne garście młodego szpinaku1 szklanka mlekaSzpinak opłukać i osączyć z wody. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić(...)pojemnika i zblenderować. Następnie dodać garść szpinaku i połowę mleka i znowu zblenderować. I znowu dodać gaść szpinaku i resztę mleka i na koniec zostaje jeszcze ostatnia garść szpinaku. Nie mam kielicha do koktajli dlatego blenderowałam w pojemniku i składniki dodawałam porcjami, jeśli posiadacie taki można od razu wrzucić wszystkie składniki
Monia miesza i gotujeSzpinak, gruszka, topinambur szpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 3 pędy topinamburu 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Champion 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny i imbiru(...)skórką, usunąć tylko ogonki. Topinambur po wymoczeniu, dobrze wyczyścić z pozostałości ziemi za pomocą szczoteczki. Cytrynę obrać ze skóry. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce
Pij soki wyciskanemięsa mielonego 1 ziemniak 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu szczypta hyzopu szczypta oregano pieprz sól pieprz ziołowy staropolski 150 g szpinaku pół małej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz podwędzany bekon w plastrach Szpinak przysmażamy z cebulką i czosnkiem aż do odparowania nadmiaru płynu, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce ziemniak, bułkę tartą i przyprawy(...)folii spożywczej rozkładamy plastry bekonu równiutko w prostokąt. Wykładamy równomiernie mięso, rozklepujemy i na wierzch wykładamy szpinak też równą warstwą. Następnie przy pomocy folii zwijamy roladę w rulon i przekładamy do formy, keksówki. Pieczemy w temp 200 st ok 45 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką
Gotowanie jest łatwewyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy i dokładnie osączamy. Na cieście rozsmarowujemy sos. Układamy(...)liski szpinaku, pokrojoną w kostkę fetę, porwaną mozzarellę oraz pokrojone w plasterki oliwki. Całość posypujemy oregano. Pieczemy w 200 st.C przez ok. 10 min. Przed podaniem skrapiamy oliwą
Domowy Smak Jedzeniazrobić smoothie? Zastanawiasz się jak zrobić smoothie , żeby nie marnować jedzenia, jeśli jesteś tak nieogarniętą osobą jak ja? Bardzo lubię wypić czasami smoothie ze szpinakiem lub jarmużem, ale zawsze miałem ten problem, że połowa paczki zieleniny lądowała w koszu, bo po prostu miałem chcice raz, a później zapominałem, że ona tam w ogóle leży i czeka na mnie… Podobnie(...)podzielę. Mam nadzieję, że i Wy podsuniecie mi jakieś pomysły na łączenie owoców do koktajli, żeby były bardziej różnorodne, zdrowe i pyszne. Oto jak zrobić smoothie , które najczęściej pijam: Szpinak, ananas, brzoskwinia, banan + płyn (woda lub mleko roślinne) Szpinak, brzoskwinia, gruszka + płyn (woda lub mleko roślinne) Jarmuż, kiwi, banan + płyn (woda lub mleko roślinne) Jak zrobić smoothie? Wszystkie składniki myjemy
BlendmanZajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych - 2 łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni posiekaną(...)cebulę z czosnkiem. dodaj sól i pieprz, szpinak odciśnięty jeżeli jest mrożony oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj razem, podduś około 5 minut i odstaw. Łososia posól i smaż na maśle klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne
Pasje Jolkitrzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz Przygotowanie(...)tego samego garnka wrzucamy posiekane szalotki i łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami
Smakowity Blog KulinarnyDzisiejszym pomysłem na fit obiad jest roladka z piersi kurczaka. Wypełnimy ją jakże zdrowym i pysznym szpinakiem. Zainteresowani? Jeśli tak to zapraszam do przeczytania przepisu. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 20 minut pieczenia, 4 porcje. Produkty 1 x pierś z kurczaka, 350 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 200 dag sera kolumb dojrzewający, 2 x łyżeczki masła, sól, pieprz(...)Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj i podziel na cztery kotlety. Następnie rozbij je uważając by nie porozrywały się. Na tarce zetrzyj ser i zmieszaj go z szpinakiem. Kotlety posyp odrobiną soli i pieprzu, a następnie połóż na nie cieniutki plasterek masła i dwie łyżki farszu. Kotlety zwiń w roladkę. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż na nim roladki. Piecz
Fit&Fast Kitchendokładnie tyle czasu ile gotuje się ryż, gdyż to danie właśnie najlepiej z nim smakuje. Składniki na 4 porcje: 2 małe cukinie 1 duży bakłażan 100-150 g świeżego szpinaku 2 cm świeżego imbiru (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego(...)wszystko uprzednio oczywiście obierz ze skórek. Cukinie przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki. Bakłażana pokrój na 4 części a potem w plasterki grubości około 1 cm (tak jak cukinię) Szpinak dokładnie umyj i osusz (jak wiecie byłam w Ikei i dzięki temu jestem nareszcie szczęśliwą posiadaczką wirówki do sałaty za całe 9,90 W ganku rozgrzej olej i wrzuć cebulę
greenscarfdość pikantny i kwaskowaty. Proporcje można jednak dopasować do swojego smaku. Można również podać sos na bazie śmietany lub naturalnego jogurtu, co kto lubi. Składniki: spora garść świeżego, młodego szpinaku 1 jajko pomidorki koktajlowe szczypiorek niewielka pierś z kurczaka sól do smaku 1 łyżka masła Pierś z kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kawałki, przyprawić solą. Odstawić(...)lodówki na 15-20 minut. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki. Szpinak opłukać i dokładnie odsączyć z wody. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Pierś z kurczaka delikatnie udusić na maśle, powinna tylko minimalnie zarumienić się. Na szpinaku układać pomidorki, jajko i przestudzone lekko kawałki piersi z kurczaka. Posypać szczypiorkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaKurczak i szpinak to zawsze dobre połączenie :) Składniki 1 filet z kurczaka 150 g świeżego szpinaku 2-3 plastry szynki parmeńska 3 ząbki czosnku sól, pieprz masło ognista mieszanka przypraw (młynek) … Czytaj dalej Maślany kurczak ze szpinakiem
czarrna od kuchnimożna je zrobić prawie ze wszystkiego :) Dziś chcę pokazać Wam przepis na krem z brokułowy. A nie jest to byle jaka zupa z brokuła, bo brokułom towarzyszą jarmuż, szpinak oraz gorgonzola. Dodatek tej ostatniej nadaje zupie niesamowitego charakteru, kremowej konsystencji i sprawia, że jest jeszcze bardziej pożywna. Jako podstawę kremu polecam bulion warzywny , koniecznie mało słony i lekko pikantny. Jeśli(...)pikantnego bulionu, dorzućcie do kremu kawałek pikantnej papryczki i nie żałujcie pieprzu :) Składniki na 6-8 pocji: 400 g różyczek brokuła (mogą być mrożone) 60 jarmużu 40 g szpinaku 70 g gorgonzoli 2 małe ząbki czosnku 2 litry bulionu płaska łyżka gałki muszkatołowej pieprz, ewentualnie sól do smaku Brokuły wkładamy do garnka, zalewamy chłodną wodą i stawiamy na gazie
Zawsze głodna!wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać! Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem Przepis na 8 kotletów Potrzebujemy: 3/4 kubka kaszy jaglanej 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej lub białej papryki 1 cebula 3 łyżki orzeszków ziemnych - 2 garście 5 łyżek(...)garście świeżego szpinaku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki płatków zbożowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia woda Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona
Bananowe PoleSkładniki: margaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej
Weganka gotujeSpaghetti pełnoziarniste ze szpinakiem i liśćmi białej rzepy 1,5 opakowania szpinaku liście z trzech białych rzep 2 łyżki stołowe masła 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały jogurt grecki sól pieprz pół paczki makaronu razowego Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-9 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i delikatnie zeszklić(...)jedną pokrojoną w piórka cebulę.Dodać posiekany czosnek. Następnie umyte i pokrojone liście białej rzepy i szpinak. Gdy liście nam ładnie zmiękną a ich wielkość zdecydowanie się zmniejszy doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zahartowany wodą z makronu jogurt. Połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany al dente makaron. Na talerzu posypać parmezanem
Jemy Pijemykolorowo pobudzi do życia oraz doda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. Składniki: 700 g dorsza, 15 krewetek(...)groszku cukrowego, 100 g szpinaku, 1 puszka mleczka kokosowego (400ml), 1 puszka krojonych pomidorów (400ml), 100 ml wody, 1 duża szalotka, 1 większy ząbek czosnku, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić
Plate of Joyokazji urodzin mojego taty powstał wyjątkowy tort. Dlaczego wyjątkowy? Bo zielony... bo ze szpinakiem... i dlatego, że na wyjątkową okazję. Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie! Leśny mech Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy(...)oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch
paapilotkaaramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą. Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował. Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6 i B12 a także jodu, potasu i kwasów omega 3. Dodany zostanie bogaty w żelazo świeży szpinak i chrupiące kiszone ogórki wraz z czarną oliwką. Polecam sałatkę na fajną odżywczą kolację bądź do pracy czy szkoły!. Dodawajcie blog do facebooka i google + w ten sposób dziękujecie(...)przepis! :) Dla 1 osoby + sos na 2-3 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 35g łososia wędzonego na gorąco Mała garść świeżego szpinaku Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego Kilka piórek cebuli czerwonej Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 1 pęczek koperku 3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów Sok z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Cukier Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnaWędzona makrela ze szpinakiem. Nie ma tutaj dużo gotowania, ale całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży(...)stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku. Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem.To wszystko. Gotowe
W kuchni wieczoremmięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory zmiękną.W międzyczasie opłukać szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając, aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć(...)sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego
Stare Garypierożków ” nie zrobiła po swojemu.Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie!Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie!A niezwykły smak(...)podniebieniu. SKŁADNIKI:( dla 4 osób )CIASTO NA MAULTASCHEN:* mąka pszenna – 200 g* jajko – 2 szt* oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki* sól – 1 szczyptaFARSZ:* szpinak świeży – 150 g* parówki cielęce – 200 g* boczek – 50 g* cebula – 2 szt* oliwa – 2 łyżki* sól* pieprz* gałka muszkatałowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO NA MAULTASCHEN:Stolnicę oprószamy
Ostra na Słodkoapetyt. Z natury jestem bardzo łakomy, więc propozycja pana Kleksa ucieszyła mnie ogromnie. Długo zastanawiałem się nad tym, na co mam apetyt i wreszcie wybrałem sobie omlet ze szpinakiem. Pan Kleks natychmiast porwał w dłoń pędzel. Umaczał go w rozmaitych farbach i łącząc je w odpowiedni sposób, namalował omlet. Potem szpinak. Wrzucił do środka promyk świecy(...)duże naleśnikigarść szpinaku2 łyżki kremowego serka 2 jajka sadzoneczosnek, pieprz czarnyroszponka do podaniaSzpinak poddusiłam chwilę na rozgrzanej łyżce oliwy. Dodałam serek. Doprawiłam.Na każdym naleśniku ułożyłam szpinak. Jajko. Złożyłam brzegi naleśnika, formując kwadrat (tiaa).Przed podaniem podgrzałam moment w piekarniku. Posypałam roszponką
bastalenapojawił się konkurs na fusion w kolorach, czyli dania przygotowane na bazie makaronu. Oto moja pierwsza propozycja.Kokardki w sosie szpinakowym z ricottą Składniki: 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku 450 g 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz świeżo starty parmezan 1 opakowanie kokardek Omnomnom oliwa z oliwek(...)Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy posiekany drobniutko czosnek, lekko go przesmażamy ze szpinakiem. Warzywa odstawiamy z ognia, dodajemy do nich ricottę, przyprawy i dokładnie mieszamy i przykrywamy, żeby nie wystygł. W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z sugestiami producenta na opakowaniu, pamiętając aby przy
Kulinarne przygody GatityPrzygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich(...)czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia na bok. W garnku zagotowałem lekko posoloną wodę. Kiedy woda zaczęła wrzeć wrzuciłem do niej liście szpinaku. Gotowałem przez 20 - 30 sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem
Wyprawy kulinarnepesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy(...)osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych
Kolizje Smakówktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ?Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego oregano Przygotowanie :Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam.Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem.W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego
Mechanik w kuchnimiętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska mini pomidorki koktajlowe Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy(...)talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki wędzonej szynki westfalskiej, kawałki sera pleśniowego lazur, przeplatane ćwiartkami fig, oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! The post Sałatka z figami i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak(...)układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki szynki, kawałki pokrojonej mozzarelli, przeplatane ćwiartkami fig, oraz pokrojonymi pieczonymi pomidorami. Sałatkę polewamy pikantnym dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! Smacznego! The post Sałatka z figami i mozzarellą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki) z 1 łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu, całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem(...)wracam do domu z pracy. Grillujemy pierś z indyka z obu stron, ja mam opiekacz, który zamykam i mięso grilluje się jednocześnie z obu stron. Grillowanego indyka układamy na szpinaku z suszonymi i świeżymi pomidorami. Grillowana pierś z indyka jest bardzo smaczna i nie wymaga zbędnego wysiłku, do tego ten zielono-czerwony obiad wygląda bardzo apetycznie. The post Zielono-czerwony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdradzę Wam pomysł na szybkie danie, które przygotowuje się w pół godziny. Pikantne roladki z ciasta francuskiego z salami, szpinakiem i mieszanką meksykańską. Ciasto to jeden z produktów, który zawsze jest u mnie w lodówce, doskonale sprawdza się do przygotowania dań słodkich jak i wytrawnych, gdy mamy niespodziewanych gości to w 30 minut można z niego wyczarować świetne przekąski, ciasteczka(...)przekąską. Inne pomysły na dania z ciastem francuskim. Bardzo nam smakowały roladki z łososiem. Również tarta z ciasta francuskiego jest pyszna. SKŁADNIKI: 2 arkusze- ciasto francuskie 1 opakowania świeżego szpinaku plastry salami mieszanka meksykańska w puszce (czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka) sos salsa Winiary PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie. Smarujemy ciasto sosem salsa. Na sosie układamy plastry salami, świeży szpinak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia. Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji (1. z nich tutaj) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki szpinak mrożony lub świeży starty żółty ser czosnek łyżka śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, następnie pozostawiłam do wystudzenia Szpinak podsmażyłam
bastalenaBardzo spontaniczna zupa, która powstała z tego co aktualnie miałam w lodówce- ziemniaki, marchew, szpinak. A jakbym nie zjadła dzisiaj zupy, to chyba bym pękła. Więc sami widzicie, że nie mogła się nie udać ;) Shrek Zupa1,5 l bulionu drobiowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone w krążki 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane(...)żółtko sól, pieprztrochę Vegety Bulion ugotowałam na udkach kurczaka. Do gotowego bulionu dorzuciłam ziemniaki i marchewkę. Ugotowałam do miękkości. Następnie dodałam szpinak i poczekałam, że się rozleci w zupie. Do miseczki z żółtkiem starłam ząbek czosnku, wymieszałam z 2 łyżkami zupy i wlałam do garnka. Wszystko dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i Vegetą
bastalenaszybko zagniotłam ciasto, które następnie wstawiłam na 15 min. do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam nim formę do zapiekania, nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15 min. w 150st. Szpinak rozmroziłam, odcedziłam z nadmiaru wody. Następnie na łyżce oliwy podsmażyłam starty ząbek czosnku, a potem wrzuciłam szpinak. Poddusiłam chwilę razem, wystudziłam. Tuńczyka odcedziłam z zalewy i rozdrobniłam. Na wystudzony spód(...)nałożyłam kolejno szpinak, tuńczyka, kukurydzę. Całość zalałam ciepłym sosem beszamelowym i zapiekłam przez 15-20 min. w 180st. do zarumienienia. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza wiejska vs kebab Quiche z kurczakiem i brukselką
bastalenadzionki długie, bo polarne, a szczęśliwi czasu nie liczą, nie mogliśmy pozwolić, aby zżarło nas od środka. Zdobywcom szczytów też należy się feta. A jeszcze lepiej ze szpinakiem. Taka tarta! Na plaży... 1 szklanka mąki 125g masła 1 łyżka wody suszona bazylia, szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę(...)wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą
bastalenakonieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego ok. 10 cm białej rzodkiewki marynowany imbir wasabi kilka grzybów mun sezam biały sezon czarny tzw. paluszki krabowe WYKONANIE(...)minut. Kroimy go na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Marchewkę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w równe, cienkie słupki. Nori możemy posmarować serkiem, na nim ułożyć liście szpinaku i resztę składników. Możemy też układać szpinak bezpośrednio na nori, a serka użyć później smarując nim np. tzw. paluszki krabowe. Obok składnika głównego (łosoś, paluszki krabowe) i dodatków (warzywa pokrojone
OstryKęswiele smaków do wypróbowania, ale dziś zapraszam na wyśmienite... Pesto szpinakowe z razowym makaronem oraz grillowaną piersią z kurczaka porcja dla 2 osób Potrzebujemy: ok. 200-250 g świeżego szpinaku garść migdałów (ok. 30 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody (można dodać ciut mniej, ale mój blender inaczej nie daje rady) 2 małe ząbki czosnku garść liści(...)osolonej wodzie (czyli ciut krócej niż podają na opakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto i kurczaka. Migdały prażymy chwilę na suchej patelni i odstawiamy by trochę przestygły. Szpinak płuczemy i usuwamy z niego najtwardsze łodyżki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Ser trzemy na tarce na małych oczkach. W blenderze umieszczamy najpierw migdały, które dokładnie mielimy. Następnie dodajemy szpinak
Ratunku obiadmięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem Ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili(...)siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy
Sajkofanka smakukurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane: - 4 duże buraki - 2 jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli nie macie może być pszenna) - garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny(...)pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy raz jeszcze w wodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko
Sajkofanka smakuSkładniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka Przygotowanie:Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkujęnożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki(...)kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminui dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamywystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumienibo wtedy mam pewność że pierś też jest gotowa.Smacznego
Mechanik w kuchniuwielbia). Często, gdy robi się cieplej poszukujemy czegoś smacznego, ale i lżejszego, dlatego my dziś proponujemy Wam sałatkę! Sałatka na bazie ryżu, piersi z kurczaka, mozarelli, suszonych pomidorów, szpinaku i awokado!W towarzystwie lekkiego dressingu na bazie octu balsamicznego, oleju z orzechów włoskich, jogurtu naturalnego, miodu oraz musztardy dijon! Brzmi prosto i smacznie? Spróbujcie sami :) Składniki (dla 2-4 osob(...)saszetka ryżu (100g) pół słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka świeżo starej gałki muszkatołowej(lub suszonej) 300g piersi z kurczaka garść obłuskanych nasion słonecznika 1 kulka sera mozarella garść listków świeżego tymianku lub innych preferowanych swieżych ziół 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz
Symfonia Smaków