niektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki. szpinak w liściach (młode liście): 1 pęczek chleb pszenny kilka kromek kwiaty bratka ok. 10 sztuk sałata liście 1/3 główki pomidor: 2 sztuki ogórek świeży: 1 sztuka zioła(...)sałatek: 1 opakowanie masło: 2 łyżki oliwa z oliwek: 4 łyżki Sałatę i szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia wody na sicie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę. Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić
Jadło i czytadłouwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenieJest taki jak lubię, nie jest słodki i mdły, ale orzeźwiający i do tego bardzo zdrowy. Jaka jest historia jego powstania? Całkiem niechcący :) Chciałam jakość wykorzystać połowę pojemnika świeżego szpinaku, który został z ostatniego obiadu, postanowiłam połączyć go z grejpfrutem, dodałam mrożone truskawki i spirulinę, aby podnieść jego wartość witaminowo odżywczą. Wyszedł pyszny i nie słodki!. Mocno wyczuwalny smak grejpfruta(...)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 1 szklankę: połowę opakowania świeżego szpinaku ok. 2 duże garście :) 1 grejpfrut czerwony 4 truskawki (użyłam mrożonych) 1 mała łyżeczka spiruliny Wykonanie: Do dzbanka blendera wrzucamy 4 truskawki, liście szpinaku, wydrążony miąższ z grejpfruta
Blondynka Gotujelettuce is gently tossed with spinach, avocado, red pepper, brie cheese, walnuts and cranberries give a nicely balanced refreshing and healthysalad. Ta łatwa do zrobienia sałatka z roszpunki i szpinaku może być doskonałą kolacją. Świeża roszpunka delikatnie posypana szpinakiem, avocado, czerwoną papryką, serem brie, orzechami włoskim i żurawiną daje doskonały balans świeżej i zdrowej sałatki. We will need:cranberries(...)walnuts. Sprinkle walnuts on top of each plate and cranberries. Pour a little bit of olive oil on the plates.Podziel na trzy talerze umyte i wysuszone roszpunkę i szpinak. Posyp talerze obranym avokado, czerwona papryką, i serem. Na patelni podgrzej oliwę wsyp na nią orzechy włoskie i delikatnie podsmaż. Posyp orzechy i żurawinę na sałatki i dopraw oliwą
Kulinarna rozmowaczosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki)- 10 ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora(...)zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona
mojewypiekiinietylkomało popularne. Boćwina rośnie dziko niemal na całym obszarze śródziemnomorskim i jest popularna w kuchni prowansalskiej, gdzie rośnie obficie dzięki sprzyjającemu klimatowi. Boćwina jest dość podobna do szpinaku i z tego co zauważyłam, często łączona z nim w jednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską boćwiną” /Swiss chard/, ma wiele innych barwnych nazw, np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny(...)szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi
Chilli Czosnek i Oliwaśniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie. Listki szczawiu są małe i delikatne, podobne do rukoli, czy młodego szpinaku, a w smaku trochę kwaśne. Choć sałatka może odstraszać Was nieco nietypowym składem (jakaś kasza bulgur i do tego jeszcze ten szczaw?) jest naprawdę smaczna. Winegret na bazie miodu doskonale(...)łodyżki. Następnie liście moczyłam w zimnej wodzie, aby piasek znajdujący się na liściach opadł na dno. Jeżeli nie możecie lub nie chcecie dodać do sałatki szczawiu, użyjcie młodego szpinaku albo rukoli. Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki
Chilli Czosnek i OliwaUpał jak na razie nie odpuszcza trzeba więc trochę poratować się lekką, orzeźwiającą sałatką;) Tym razem proponuję sałatkę z duża ilością szpinaku, rukoli, roszponki i pomidorów z dodatkiem brzoskwini i koziego sera. Całość dopełniają zioła i olej z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 3 brzoskwinie, 2 dymki, 2 gałązki lawendy(...)gałązki tymianku, kilka listków bazylii, 100 g koziego sera, 2 duże pomidory, olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski. Wykonanie Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki
Z miłości do słodkościSkładniki:1długa bułka wiejska ( np. z Tesco )1 mała cukinia1 opakowanie szpinaku babygranatser camembertserek kozimasłoWykonanie:Szpinak umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Grilować na suchej patelni.Ser pokroić w plastry.Bagietkę kroić pod skosem w niezbyt grube kromeczki. Każdą kromkę smarować masłem.Na kanapce układać liście szpinaku, plaster cukinii, porcję sera - camembert lub koziego. Całość posypać pestkami granatu
kolorowotorcikowoSzybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. Składniki: opakowanie makaronu kokardki kulka mozzarelli opakowanie mrożonego szpinaku 4 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na durszlaku, ponownie przełożyć do garnka. Na patelni poddusić szpinak, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)Pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę. Dodać do szpinaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z makaronem
Pasja SmakuLekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak
Buniabaje w kuchnidobra, by pobyć ze swoją połówką serca.Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto(...)papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki z szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim
W kuchni Karmel-itkizeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki(...)Gotujemy jakies 45 min W tym czasie szatkujemy szpinak odcinajac badyle Po 45 min wyciagamy mieso i dodajemy szpinak Gotujemy wszsytko ok 20 min Na koniec dodajemy smietane i wylaczamy zupe Osobno gotujemy jaka Wszystko razem podajemy Smacznego
Klaudynkowa kuchniaUwielbiam roladę szpinakową z wędzonym łososiem. Serwuję ją stosunkowo często, więc przy ostatnim rozdaniu postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe. Składniki na zielone naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1szklanka wody mineralnej(...)jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić) szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała