pyszne :) Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 50dag piersi z kurczaka skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki 10 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżego szpinaku szczypiorek przyprawa do kurczaka 2 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią kurczaka. Delikatnie posypujemy przyprawą(...)kurczaka i starta skórka z limonki. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak. Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 3 minuty. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy. Gotowe! Pycha
ChilliJemykoktajl bananowo jagodowy Jeśli znajdziecie w zamrażalniku resztki zeszłorocznych zapasów borówek/jagód lub kupicie świeże, to możecie przygotować z nich taki koktajl. Ja do mojego dodałam też banany, szpinak i maślankę. Pysznie i zdrowo Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy Składniki: 2 banany 2 szklanki maślanki 2 szklanki jagód/borówek 1 garść świeżego szpinaku Banany obrać ze skórek i pokroić(...)mniejsze kawałki. Szpinak opłukać. Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Smacznego Post Koktajl bananowo jagodowy / borówkowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plciecierzycy mi smakują o wiele bardziej, dodatkowo te z ugotowanej ciecierzycy mogą się lekko rozpadać, dlatego jak wolicie, natomiast dodatkowo je upiekłam (zamiast smażyć w głębokim tłuszczu) i dodałam szpinak. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami i sosami, ja podałam je z humusem paprykowym primavika wymieszanym z jogurtem i bazylią, świetnie smakują również z sosem tzatziki. Składniki : - paczka ugotowanej(...)ciecierzycy - paczka szpinaku - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól) Na sos - humus paprykowy primavika - kilka łyżek jogurtu - kilka listków posiekanej bazylii - kilka łyżek sezamu Przygotowanie : Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem z ciecierzycą dodać przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem
zdrowa vege kuchniałyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa: 450g mrożonego szpinaku ząbek czosnku sól, pieprz wg. smaku odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm warstwa serowa: 200g serka wiejskiego lekkiego jajko sól, pieprz Sposób przygotowania: Rozduszony ząbek czosnku smażymy na odrobinie oleju, aż się(...)zezłoci dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodniebienie. :-) Risotto w bardzo apetycznej barwie, o ciekawym smaku. Sycące, niewymagające i prawie jednogarnkowe, bo jedynie kurczaka trzeba podsmażyć osobno. Wyjątkowości nadaje mu wiosenny kolor. Zielone warzywa (groszek, seler, szpinak), nuta mięty i cytryny - mniam! Można zrobić je o każdej porze roku, bo użyte produkty dostępne są przez cały rok. 2 filety z kurczaka 1/3 pęczka natki pietruszki 250g(...)ryżu do risotto 100ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 1/2 pęczka selera naciowego 3 garści świeżego szpinaku 1 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki skórki startej z cytryny sok z 1/2 cytryny 15 listków świeżej mięty lub 2 łyżki suszonej 100g sera długodojrzewającego 1l wody sól, pieprz 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i drobno posiekaną
Szefowa kuchniłososia wędzonego, 2 małe szalotki, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy, garść liści baby szpinaku 100 g mrożonych malin, 100 g mrożonej mieszanki owoców*, 3 g agaru, Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy(...)skórka pomarańczową. Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy do smaku, z około 1/2 pomarańczy. Galaretkę pokroić w cienkie paski. Kilka listków szpinaku pokroić w cienkie paski. Na liściach szpinaku ułożyć łososia i paski galaretki, na wierzchu ułożyć paski listków. *Użyłam mrożonej mieszanki owocowej Hortex- wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, maliny . zastawa
królestwo garówObowiązkowe jesienne danie Faszerowana papryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem SKŁADNIKI: 4 duże papryki 500g mięsa mielonego wołowego pół opakowania szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, olej pomidory z puszki krojone Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania
MarciochaKucharzyrazem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa. Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :) składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki(...)pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą , posolić i popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć
Stare Garytrafiłam, bo danie mi posmakowało i z pewnością jeszcze je przygotuję. Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 4 tortille (25 cm średnicy); 0,75 szklanki startego żółtego sera; 75 g szpinaku (świeży lub mrożony); pół dużej cukinii; 2 małe marchewki; czerwona papryka; garść czerwonej fasoli z puszki; 0,25 puszki kukurydzy; 2 ząbki czosnku; papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki(...)pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw; 2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Miękkie warzywa doprawiamy solą i pieprzem
In my kitchenmasło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej(...)następnie nacieramy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. Przesmażamy na 3 łyżkach masła na małym ogniu z 2 stron. 2/ Na talerz układamy liście sałaty a następnie układamy liście szpinaku, kroimy seler naciowy w 3-4 cm słupki - układamy na talerzu. Obraną gruszkę kroimy na 7-8 części i układamy dookoła, gotowe już polędwiczki przepoławiamy i układamy przy gruszce
Kuchnia PROzdrowotnałyżeczka miód 3 łyżeczki olej sezamowy 1 łyżeczka pieprz i sól do smaku papryczka chilli sezam do obtoczenia plus 2 małe garstki sezamu do posypania całości-dekoracja świeży szpinak- 1 -2 garście czerwona słodka papryka- pół kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki. Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól(...)grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym ogniu aż się zarumieni z zewnątrz a wewnątrz będzie biały, ale nadal soczysty. Wykładamy kurczaka na talerz przystrojony świeżymi liśćmi szpinaku, skraplamy szpinak kilkoma kroplami oleju sezamowego, Dodajemy paprykę pokrojona w cienkie paseczki lub kosteczkę. Na wierzch układamy kurczaka. Całość posypujemy ziarenkami sezamu i kiełkami brokuła. Smacznego
KreatywnePinybardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować(...)olejem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru
Domowa cukiernia Ewyinnego. Można powiedzieć, że udało się i wyszła fajna zapiekana kanapka w nieco włoskim stylu. To bierzmy się do pracy :) Składniki: 1 opakowanie Naan (2 szt.) 1/4 opakowania świeżego szpinaku 1/2 opakowania twarogu bałkańskiego, ok. 100 g 8 średnich pieczarek 100 g sera żółtego pieprz, oregano, kmin rzymski, pasta sambal oelek Naan delikatnie rozcinamy na dwie części. Jest dość cienki(...)łatwo go idealnie rozciąć. Nie ma problemu jeśli nie wyjdzie idealnie :) Układamy na nim świeży szpinak wcześniej umyty i osuszony. Następnie kroimy ser bałkański, pieczarki i ser żółty w cienkie plasterki. Na szpinak układamy ser bałkański, potem układamy plasterki pieczarek i posypujemy pieprzem. Na koniec układamy plasterki sera żółtego i posypujemy oregano oraz smarujemy pastą sambal oelek. Przykrywamy wierzchnią częścią
vegetanieEkspresowy obiad, ponieważ jego przygotowanie zajmuję zaledwie 25 minut. Smak rewelacyjny – szpinak i ciągnący ser. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g pieczarek 100 g żółtego sera 250 g szpinaku (mrożonego) 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy(...)Pieczarki kroimy w ćwiartki, ser w kosteczkę. Do kurczaka dokładamy pieczarki, podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Na końcu dodajemy ser i doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzenieniektóre z naszych kwiatów, są nie tylko ozdobą rabat i ogrodów ale i smacznym dodatkiem do sałatek i nie tylko. Wiosenne bratki to piękne i smaczne kwiatki. szpinak w liściach (młode liście): 1 pęczek chleb pszenny kilka kromek kwiaty bratka ok. 10 sztuk sałata liście 1/3 główki pomidor: 2 sztuki ogórek świeży: 1 sztuka zioła(...)sałatek: 1 opakowanie masło: 2 łyżki oliwa z oliwek: 4 łyżki Sałatę i szpinak dokładnie umyć i zostawić do odcieknięcia wody na sicie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę. Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić
Jadło i czytadło