Ciekawa propozycja, zarówno na zdrowy obiad jak i kolację. Idealnie sprawdzi się jako lżejsze danie po tych wszystkich świątecznych i kalorycznych pysznościach. ;) Szpinak najchętniej dodawałabym do wszystkiego, poważnie. Czy to naleśniki, zapiekanki, kanapki... zawsze bardzo dobrze mi smakuje. Jednak w towarzystwie kaszy, pomidorów i łososia to już totalne mistrzostwo! Musicie wypróbować! :) Składniki: na 2 porcje 100 g kaszy gryczanej(...)mrożonego szpinaku puszka łososia w oleju roślinnym 2 średniej wielkości pomidory łyżka klarowanego masła + odrobina oleju łyżka śmietankowego serka typu Almette 2 ząbki czosnku sól i pieprz Przygotowanie : Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem soli. Na 100 g kaszy przypada szklanka wody. Ja zazwyczaj rozrywam woreczek, do garnka wsypuję kaszę, zalewam wodą i zagotowuję. Potem zmniejszam moc palnika
Kuchnia EllieKoktajl ze szpinakiem i pomarańczą jest bardzo smaczny i pożywny. Uwierzycie w to, że jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym czegokolwiek ze szpinakiem? Z czasem gusta się zmieniają :) Składniki na porcję dla 2 osób: 400 g jogurtu naturalnego (2 małe opakowania) 3 garście świeżego szpinaku 2 pomarańcze cukier, np. brązowy do smaku Szpinak umyć i osuszyć. Z pomarańczy usunąć(...)skórkę oraz białą błonkę. Do kielicha blendera dodać cząstki pomarańczy, szpinak, jogurt naturalny i cukier do smaku (ja dodałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować. J eżeli uważacie, że koktajl jest zbyt rzadki to dodajcie jeszcze więcej jogurtu naturalnego. Przygotowany koktajl świetnie smakuje lekko schłodzony
Ugotowaćspotkałam się z solirodem) i podać na piątkowy obiad. Smażony morszczuk jest bardzo smaczny. Mięso z tej ryby jest delikatne i białe. Smażonego morszczuka możecie podać ze świeżym szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami . Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z morszczuka (ze skórą; wagowo ok. 0,5 kg) sól, pieprz sok z cytryny 4 garście(...)świeżego szpinaku 1 pomarańcza olej do smażenia sezam do posypania Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu). W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Pomarańcze pozbawić skórki
Ugotowaćpoczątku wydawała się strasznie zdominowana przez kumin (kmin rzymski) jednak po dodaniu czosnku i przegryzieniu się z mięsem jest cudowna! Kurczak rozpływał się z ustach. Podałam go ze szpinakiem i makaronem. Pyszne danie! Kurczak shoarma ze szpinakiem łatwe 40 minut dla 2 osób - bardzo duże porcje Składniki: * 1 pierś z kurczaka * opakowanie dowolnego makaronu - u mnie spaghetti * mrożony, rozdrobniony szpinak(...)kurczakowego oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę - taką większą. Posypujemy go łyżeczką mieszanki przypraw, ząbkiem drobno pokrojonego czosnku i mieszamy z 1 łyżeczką oleju. Odstawiamy na 2 h. Szpinak rozmrażamy. Na patelni szklimy drobniutko pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak. Smażymy na małym ogniu aby woda odparowała. Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu. Przyprawiamy solą i pieprzem na ostro. Kurczaka smażymy
sierotka maRysia w kuchniktóre rozpływa się na talerzu po rozcięciu pieroga tworząc wraz z farszem niesamowicie aksamitny sos do pieroga. We Włoszech nazywa się je agnolotti piemontesi . Delikatny farsz z ricotty i szpinaku z palonym masłem z dodatkiem rozmarynu o orzechowym posmaku łączy się z kremowym żółtkiem tworząc na talerzu coś, czego trzeba spróbować przynajmniej raz w życiu. Składniki: ciasto: – 250g mąki(...)200ml śmietany 18% – sól – szczypta curry farsz: – 250 g ricotty – 200-300 g szpinaku (jeśli jest sezon to świeży, poza sezonem można także znaleźć pakowany świeży szpinak baby) – 1 żółtko na każdego pieroga – opcjonalnie: garść suszonych grzybów – sól, pieprz masło palone: – 100 g masła – kilka listków świeżego rozmarynu – opcjonalnie tarty
Pociąg Do KuchniSkładniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy(...)gotującej się posolonej wody dodajemy odrobinę oliwy i wsypujemy makaron. Gotujemy, aż będzie miękki. Tofu kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do szpinaku, z którego wyparowała już woda. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy szpinak
Weganka gotujeDziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 pomidory, drobno posiekane 2 opakowania świeżego szpinaku(...)dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak
My Culinary ArtNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie! SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko(...)łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera
DefinicjaSmakusmakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowa 3 ząbki czosnku 2 śmietankowe serki 150 g gładkiego twarogu(...)pęczek koperku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Żółtka i przesianą mąkę dodajemy do szpinaku. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy
Bon Appetit Małgorzatyprzez chwilę rozpieszczała (chwilę tę trzeba było później, o zgrozo, odpracować przy porannym skrobaniu szyb); kiedy więc u Pomidorowej Ani zobaczyłam przepis na obłędnie zielony krem ze szpinaku i awokado, ochoczo zabrałam się za gotowanie. Zupę przygotowuje się szybko i prosto, nawet za wiele kroić nie trzeba. Smakuje jak wiosna - szpinak z czosnkiem zawsze stanowią zgrany duet, awokado nadaje(...)drodzy, to po prostu niebo na podniebieniu! Zupa wyszła mi bardzo gęsta - ja takie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje) 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka 1 łyżka masła sok z 1/2 limonki 2 łyżki serka mascarpone 1 awokado
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne zielone warzywa zdecydowanie zawładnęły moją kuchnią. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną roladę ze szpinaku z kremowym , białym serkiem. Jest to danie nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia , ale i lekkie i dietetyczne(...)których liczą kalorie i są na diecie odchudzającej. Świetnym dodatkiem do środka może być jeszcze wędzony łosoś – rolada szpinakowa zyska wtedy iście królewski charakter. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * szpinak mrożony, rozdrobniony – 450 g * czosnek – 3 ząbki * masło – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * jajko – 4 szt * sól, pieprz , gałka muszkatołowa – do smaku * serek
Ostra na Słodkososem. Ostatnio w ogóle na wszystko brakuje mi czasu, a do tego doszła choroba i brak sił na wymagające dużego nakładu pracy i czasu obiady. Miałam w zamrażarce trochę szpinaku, w lodówce ser pleśniowy i od razu pomyślałam, że będzie to połączenie idealne. Przepis jest bardzo prosty, a smak na prawdę wyjątkowy, tak powstał makaron z sosem szpinakowo-serowym. Pamiętam(...)się mówiło, że dzieci nie lubią szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest mdły, chociaż ja uwielbiam jego smak, można komponować go z wieloma dodatkami, robić z niego koktajle, sosy i idealnie pasuje do obiadu. Poza tym jest to ogromna dawka żelaza, co przy skłonnościach do anemii lub przy wypijanych ogromnie dużych ilościach kawy jest niezwykle ważne. Dzieci zajadają
dom-agi.plLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe- 2 banany- sok z cytryny- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- papryka wędzona- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam(...)wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze
mojewypiekiinietylkoSzpinak i ser z niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie! Ilość porcji: 2 małe Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć(...)cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać
Kolizje SmakówByło już zielone ciasto z udziałem szpinaku, czasu na muffinki. Przepis identyczny z nieco zmienionymi proporcjami. Efektem są pyszne małe zielone cuda, które smakują wyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :) Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki(...)proszku do pieczenia 150 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Nasiana granatu Szpinak rozmrażamy na sitku o małych oczkach (jeśli zapomnieliśmy wyjąć szpinak odpowiednio wcześnie z zamrażalnika to rozmrażamy w mikrofali). Nie zależnie od sposobu trzeba go dokładnie odsączyć dociskając mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą
Kolizje Smaków