Moja całkowita improwizacja na temat obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy(...)patelni, na ten sam olej wrzucamy pokrojonego pora w plasterki. Złocimy, dolewamy bulion, dodajemy serek topiony i wlewamy śmietankę.Wkładamy obsmażamy sznycle. Podduszamy razem ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniracji tego, że moja córeczka bardzo lubi indyka to jest on częstym gościem na naszym stole. W różnych jego smacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka(...)mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą
ChilliJemytłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy(...)porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSznycle z indyka w sosie pomarańczowym z soczewicą Coś dla miłośników połączeń mięsno-owocowych. To danie miało przekonać mojego pięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne" (wyjątek u niego stanowią czekoladowy i truskawkowy). Wszystkie klopsiki, pulpeciki w sosie i gulasze odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne(...)się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz
Pełny talerzsmażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę pokroić na krótkie paski(...)każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić
Monia miesza i gotujebędzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej(...)łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej
Poezja smakukoloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki(...)proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie. Przed smażeniem delikatnie
Kuchnia w opałachMakłowicz spowodował, że koniecznie musiałam coś ugotować. Tym razem chodziło o cielęcinę. Niestety nie udało się kupić cielęcej polędwicy na medaliony - no dobra , nawet nie próbowałam. Kupiłam cielęce sznycle. Z cielęciną mam taki problem, że robię ją rzadko i potem nigdy nie pamiętam czy mi smakowało czy nie do końca. Kojarzy mi się też z głębokim PRL- em, kiedy(...)mnie trochę bez wyrazu. Co nie zmienia faktu, że danie było ogólnie dobre. Szkoda, że mało fotogeniczne. Inspiracją był przepis Roberta Makłowicza składniki4 cielęce sznycle mąkapieprzsól100 g masła klarowanego100 - 150 ml białego wina4-5 filecików anchois (lub 2-3 łyżeczki pasty sardelowej)150 ml śmietankiprzygotowanieUmyte i osuszone mięso posolić, popieprzyć
Stare Garyumiar.Miesa nie powinnismy jesc czesciej niz 2-3 razy w tygodniu,pomimo tego,ze jest stalym i tradycyjnym skladnikiem polskiej diety oraz polskiej kuchni.Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedenskim,usmazonym z pierwszorzednej cieleciny,na masle ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego(...)patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta nie nadaje sie do powtornego uzytku.Gotowe odsaczyc z nadmiatu tluszczu na papierowym reczniku.Na talerzu udekorowac plasterkiem cytryny.A co!schaboszczak nie moze byc gorszy od sznycla wiedenskiego.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiedziec „purre” przyrządzonym z płatków ryżowych , świeżego owocu mango , curry i chili.Wyszło danie niesamowicie smaczne , którym z przyjemnością zajadałam się w niedzielny obiad :)Polecam! SKŁADNIKI :MIĘSO:* sznycle cielęce – 2 szt* sól morska – 2 łyżkiPURRE :* płatki ryżowe – 1 szklanka* świeże mango – 0,5 szt* papryczka chili – 1 szt* ( przyprawy )SOS:* mango(...)wody.Wrzucamy nasze płatki ryżowe i gotujmy ok. 2 minuty.Dodajemy pokrojoną drobno 1/2 mango , posiekaną papryczkę chili i przyprawy : sól , pieprz i curry.Mieszamy kilka minut aż składniki się połączą.MIĘSO : Sznycle cielęce lekko rozbijamy.Na suchej i gorącej ( najlepiej nieprzywierającej ) patelni rozsypujemy sól morską.Układamy nasze sznycle cielęce i na wolnym! ogniu smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony ( przewracając
Ostra na SłodkoPierwszy wpis z produktami w ramach współpracy od Decare . Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Tiayaka. Składniki: 1 sznycel z indyka 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem) sos Tiayaka sól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy(...)minut pod przykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Tiayaka. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego. Smacznego
Truskawkowa Fiestaopisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych wykorzystać jako zamiennik soli i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony(...)były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Grillowane sznycle podajemy z plackami z dyni. Kilka słów o nowości Winiary Pomysł na… Soczystego kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki Sznycle z indyka kilka sznycli Pieprz do smaku Papryka słodka do smaku Oliwa z oliwek Składniki na sos: Kurki 0,5kg Cebula 1 średnia cebula Masło kilka łyżek Czosnek 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% 100ml Gęsta śmietana 18% 3 czubate łyżk The post Indyk w sosie kurkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki Mix sałat z roszponką 1 opakowanie Sznycel z indyka 5 sznycli Pomarańcza 1 pomarańcza Oliwa z oliwek 1 łyżka Cytryna 1 łyżka soku z cytryny Sos słodko-pikantny Thai 1 łyżka Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Na patelni rozgrzać o The post Sałatka z indykiem i pomarańczą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 800 g sznycli z indyka 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz olej do smażenia Pieczarki: 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy delikatnie tłuczkiem, a następnie oprószamy każdy z osobna solą i pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy
Qchnia po prostu