syrop - 6989 przepisów (strona:280/466)

Orzeźwiające, zdrowe lody o smaku awokado i limonki 153

upał – nie tylko dla Lodarian Lody o smaku awokado i limonki: 2 dojrzałe awokado 2 limonki pół niedużego banana 250-300 g jogurtu greckiego 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 gorzka czekolada (100 g) 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżeczki kawy Inki (u mnie z błonnikiem) wiórki kokosowe Za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera miksujemy ze sobą

Poezja smaku
Dżem wiśniowo-daktylowy 177

powidła. Jest bez dodatku białego cukru i szybko się go przygotowuje. A to wszystko dzięki daktylom! Tak, to one nadają gęstości i słodyczy. Produktem ubocznym przy produkcji dżemu jest syrop wiśniowo-daktylowy, powinno Wam wyjść ok. 1200-1300 ml. Super, prawda? :) Składniki (na ok. 14 małych słoiczków): 4 kg wiśni 2-2,5 kg suszonych daktyli (w zależności jak słodkie

Domowa Cookierenka Agi
Smoothie na bazie wody kokosowej 142

prosty, zdrowy, gęsty koktajl z owocami na bazie wody kokosowej. 300 ml wody kokosowej  np. Cocomi 2 spore banany maliny jagody lub borówka amerykańska amarantus ekspandowany 1 łyżka syropu z agawy listki mięty. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy. Przelewany do szklanek i dekorujemy owocami

AZgotuj!
SKRZYDEŁKA PIECZONE W MARYNACIE Z MUSZTARDĄ 191

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki podstawowe: 10 skrzydełek z kurczaka. Składniki marynaty: 4 łyżeczki ostrej musztardy, łyżka syropu trzcinowego (lub klonowego, ewentualnie miodu), 10 ml sosu sojowego, czubata łyżeczka majeranku, 1-2 suszone papryczki chili peperoncini lub 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne. Przygotowanie: Z mięsa odcinam najcieńsze końcówki

JejKuchnia
Kruche ciasto z czereśniami 148

wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Likier morelowy ( z odrobiną rumu lub brandy ). 147

cukru białego możesz dać cukier trzcinowy ), wstrząśnij, słój zamknij i odstaw do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, to przyspieszy proces rozpuszczenia się cukru. Następnie zlej syrop z owoców, zmieszaj go z wcześniej zlanym nalewem spirytusowym, wlej także brandy lub rum. Morele zalej przegotowaną i wystudzoną wodą , słój zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Sorbet z owoców kiwi 147

zrobienia, trochę trzeba poczkać zanim skosztujemy ale zapewniam Wszystkich tutaj czytających , że będzie warto:) Składniki 1 szklanka cukru 60 dkg owoców kiwi, obranych 50 ml likieru miętowego lub syropu 2 schłodzone … Czytaj dalej Sorbet z owoców kiwi

gotuj ze mną
WIŚNIE W SYROPIE 164

szybko. Zdecydowanie szybciej niż w tamtym roku. Wiśnie też już podojrzewały, trzeba więc je poprzerabiać.  A co z nich robię? Pyszne soki oraz całe wisienki zatopione w pysznym syropie. Mówię wam, palce lizać. Zimową porą będą jak znalazł Składniki: 3 kg wiśni 2 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane podgrzewamy

Z Majeczką w kuchni
Wiśnie w syropie II 157

Dziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu ( TU ). Przepis mam od koleżanki z pracy. Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć np. bawełnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok, który puściły

Kuchnia domowa Ani
Przekąska z ciecierzycy w aromatycznej skorupce na słodko 178

Lekko chrupiąca, orzechowa w smaku, idealna podczas seansu ulubionego serialu, czy też do zabrania ze sobą do pracy, na piknik. Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, z daktyli itp.) 2 łyżki sezamu z łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem ciecierzycy

greenscarf
Śmietankowy słodki wegański serek 149

naleśników): 2 kostki naturalnego tofu 200 g nerkowców 150-200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, słodzone waniliowe) sok z połowy cytryny 200 g truskawek 50 ml słodkiego syropu (ryżowego, z agawy itp. ) lub 100 g cukru Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku, dla przyśpieszenia procesu możesz je gotować w tym mleku przez 5 minut. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę

greenscarf
PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE W MARYNACIE Z SOSEM TERIYAKI 166

ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu). Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę

JejKuchnia
jagody w syropie 140

Jagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej niż w sklepie. A roboty przy tym tyle co nic.  Składniki na 4 słoiczki: 1,5 litra jagód 8 łyżek cukru Słoiczki oraz pokrywki wymyć i wyparzyć, dokładnie wysuszyć. Jagody wypłukać, odsączyć. Owoce przesypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Konfitura z płatkow róży – róża aromatyczna 140

kwasek, wymieszać ugniatając, przykryć i odstawić do następnego dnia. Zagotować wodę z pozostałym cukrem, gotować aż cukier się rozpuści. Dodać płatki i gotować, co jakiś czas mieszajać, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przezroczystości. Konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem, do ostudzenia

królestwo garów
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 107

cukier, odstaw do wystygnięcia. Imbir dokładnie umyj, pokrój na małe kawałeczki razem ze skórką. Do słoja wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii oraz imbir, wlej spirytus, zalej zimnym syropem przygotowanym z wody i cukru. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem  i odstaw w ciepłe, lecz niezbyt słoneczne miejsce ( np. na parapet od zachodu

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania