około 2 godziny Marynata do cebuli : do garnuszka wlać ocet, dodać cukier, liście laurowe, ziele angielskie i podgrzewać do momentu gdy cukier się rozpuści, a płyn lekko zredukuje na syrop. Cebulę pokroić na ćwiartki i rozłożyć warstwy cebuli. Podgrzać 2 łyżki oleju, przez 2 minuty na dużym ogniu zrumienić cebulę dodając szczyptę cukru. Wrzucić ją do gorącej marynaty i zostawić
królestwo garówmocnymi szybkimi ruchami. Nawet jeśli pierniczki wydają się wam kruche to nie przejmujcie się. Po upieczeniu będą super. W wegańskiej wersji tych pierniczków wystarczy zamienić miód na złocisty syrop. Z podanych składników wychodzi około 60 pierniczków. Ze względu na miód takie pierniczki można podawać dzieciom, które skończyły 12. miesiąc życia. 2 szklanki mąką pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Dieta bez mlekawyjęciu i ostudzeniu przekrawamy na trzy blaty. Pierniki: - 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop - 2 jaja - 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 czubate łyżki przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 łyżki smalcu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do skarmelizowania
Apetyczna babeczkazalewy) ♥ 1/2 czerwonej cebuli ♥ mały pęczek natki pietruszki ♥ 100g suszonej żurawiny ♥ 1/2 szklanki ziaren słonecznika ♥ 1/4 szklanki oliwy ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ 2 łyzki melasy (lub miodu/ syropu z agawy/ itp) ♥ łyżeczka musztardy francuskiej ♥ sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Różyczki brokuła drobno siekamy. Cebulę i natke szatkujemy. Ciecierzycę mieszamy z warzywami. Wsypujemy ziarna
Kasia Sarnakostkę dymka (szczypior) pokrojony w plasterki Dodać sos: sos sojowy – 1 łyżka woda – 2 łyżki 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej) 2 łyżki syropu ryżowego Do warzyw dodać kurczaka oraz por i czosnek z aromatyzowania oleju. Wszystko wymieszać i podlać olejem sezamowym. Podawać
stajnia gołębie od kuchnidosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej. Składniki 2 udka z kurczaka 4 łyżki pigwy w syropie 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 50 ml sosu sojowego cytrusowego 25 g ostrej przyprawy do kurczaka 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 3 ząbki czosnku 500 g ziemniaków
R'n'G Kitchenroślinne) – 4 łyżki kaszy manny – 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego – ulubione owoce świeże i suszone np.: banan, maliny, rodzynki, orzechy, kokos itp. – miód,syrop klonowy lub daktylowe Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Kiedy mleko będzie gorące, dodajemy cukier a następnie cienką strużką wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż kasza
I LOVE LIFEdodajemy rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pancakes smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu). Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukier puder, dżem, syrop klonowy oraz owoce
Qchnia po prostuporcje: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100g) 1 i 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego np. migdałowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1 łyżka lub więcej sproszkowanych daktyli, syropu z agawy, ksylitolu lub 1/2 banana 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu przy blendowaniu Do podania: Owoce (u mnie rozmrożone maliny) Opcjonalnie płatki migdałowe Przygotowanie: Kaszę
Fabryka pomysłówKawy Herbaty , gdzie poza aromatyczną ziarnistą kawą znajdziecie również wiele innych wspaniałych produktów. Jak chociażby pyszne Boże Krówki (tak uwielbiane przez moje maluchy), wspaniałe herbaty (również w świątecznych opakowaniach) , syropy i wiele wiele więcej. Moje maluchy uwielbiają Boże Krówki , a i ja nie umiem przejść obok nich obojętnie Składniki: 1 szklanka pokruszonych herbatników deserowych zbożowych (można użyć innych
Słodkie okruszkiNastała pora na katary i chrypki. Nie dajmy się chorobom, może syrop zapobiegnie infekcjom:) Spróbujcie zrobić sobie taki miód, roboty z nim naprawdę niewiele, a pożytku może być sporo... Składniki : 400 g miodu- u mnie wielokwiatowy 50 g świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce, wrzucamy do rondelka z odrobiną
Proste PotrawyKolejne moje serowe placuszki z sera twarogowego na sernik i świeżych borówek (spokojnie możecie zastąpić innymi owocami, nawet suszonymi, liofilizowanymi). Można podać z miodem, syropem lub innym “słodzikiem”, udekorować owocami. Ot! Proste, smaczniutkie, jak dla mnie magiczne, delikatne, no trzeba zrobić by zrozumieć Życzę smacznego także dla małych łasuszków! Serowe placuszki z borówkami SKŁADNIKI: 380 g sera
Zasmakuj Kuchnipieczonego buraka 1/2 kostki sera feta garść pestek dyni 2 garści rukoli awokado szypiorek Składniki na winegret 1,5 łyżki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki syropu klonowego 1 łyżka oliwy Winegret – przepis Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na ok. 5 minut aby przegryzły się wszystkie smaki. Sałatka z pieczonych buraków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Owoce wsypać do rondelka, posypać cukrem, zagotować i gotować przez około 5 minut. Twaróg rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać mascarpone, roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę owoców (bez syropu) wyłożyć na masę z herbatników. Na wiśnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do reszty owoców i podgrzać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko wystudzoną
Smaki Arminełyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie 1/2 mleka krowiego +1/2 szklanki mleczka kokosowego) 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 50 ml likieru kokosowego miód, syrop klonowy, cukier (opcjonalnie) sól Dodatki (wedle upodobania): świeże owoce suszone owoce konfitury, dżemy owocowe musy owocowe orzechy, nasiona, pestki solony karmel cynamon, kardamon, wanilia Przygotowanie: Do garnuszka wlać trochę wody
Malinowo w kuchni