oliwy, dodaj ząbek czosnku podsmaż przekrojoną na 4 części cykorię na złoty kolor, dodaj sok z 1/2 pomarańcza i duś przez 3 -5 minut, dodaj dwie łyżki miodu lub syropu klonowego i pozwól aby się skarmelizowała. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NA SZYBKO - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 ząbek czosnku - 1 szalotka - sol, pieprz, gałązki rozmarynku - olej rzepakowy tłoczony na zimno plus masło Polędwiczkę
SMYKWKUCHNISkładniki: ok. 100 g szynki konserwowej (ewentualnie innej ulubionej szynki) 1 średnie jajko (klasa M) 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu) pół puszki ananasa w syropie (5 plasterków) – ok. 180 g pół puszki kukurydzy – ok. 140 g po odsączeniu z zalewy mała garść rodzynek – ok. 25 g (można dać więcej jeśli chcecie by sałatka
Kulinarne PrzebojeReceptura na te pyszne, puszyste placuszki pochodzi z bloga Pogotujmy.pl . Ja wprost uwielbiam je, oczywiście z syropem klonowym. Natomiast idealnie równe kształty to zasługa specjalnej patelni do naleśników i placków
Z Hrabiną w kuchniConfit de Canard , albo jako piklowanie w soli, occie lub alkoholu, jak to ma miejsce w przypadku Confit d’Oignons , albo jako kandyzowanie w cukrze lub syropie cukrowym, jak w przypadku Fruits Confits . Obecnie pod pojęciem Confit znajdują się wszystkie potrawy (zarówno mięsne, jak z owocami czy warzywami) , które gotowane są do momentu, aż zaczynają być bardzo miękkie, zaczynają
Moja DelicjaCiasto kukurydziane na jedną keksówkę, lekkie, z wanilią, na serku homogenizowanym, delikatne, przepyszne. Dodatkowo z polewą od HELIO . Zjadamy same, z dżemem, syropem owocowym, nawet posmarowane masłem. Polecam do kawy Smacznego Ciasto kukurydziane z polewą deserową HELIO SKŁADNIKI: 3 jajka serek homogenizowany z wanilią 150 g 5 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru
Zasmakuj Kuchnichoćby takich, jak na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl . Jednak to nie jedyne źródło informacji. Interesującą opcją mogą być praliny z nutą alkoholową, czyli połączeniem alkoholu i innego produktu. Często jest to syrop alkoholowy, np. na bazie rumu czy amaretto. Czasami łączy się w ten sposób frużelinowane wiśnie z whisky, a innym razem alkohol jest tylko częścią tak przygotowywanych śliwek. Warto szukać inności
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać
W garach u Gosiczęści. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim przestudzeniu formujemy w kwiat róży
Leśny Zakątekwanilią ( użyłam ksylitolu) 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu - to mój dodatek szczypta soli Do podania 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z 1 łyżeczką cukru (dałam ksylitol) owoce w syropie lub frużelina wiśniowa ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko, sodę, skórkę
Stare Garyfaworki (bez względu na ich postać). Dobrze obtoczone w cukrze pudrze (u mnie z odrobiną cukru waniliowego) stanowią wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy z mlekiem i moimi ulubionymi smakowymi syropami. Czy to w Tłusty Czwartek czy też w każdy inny dzień takie połączenie jest doskonałe. Bo cóż smakuje lepiej niż filiżanka kawy przygotowana ze świeżo mielonych ziaren i domowy chrust
Słodkie okruszkismażenia cukier puder do posypania Przygotowanie : wszystkie składniki dokładnie wymieszać (Thermomix czas 10 s / obr 4) smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor posypujemy cukrem pudrem lub syropem klonowym Smacznego
Gotowanie z pasjącoś Oczywiście pijam też czasem filiżankę małej czarnej, ale w większości przypadków kawa stanowi u mnie swoisty deser. Dlatego nie wyobrażam sobie by w moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy . Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba
Słodkie okruszkimoja ulubiona kasza jaglana na słodko, którą podaję z owocami. - tylko 3 składniki i proste wykonanie - kilka minut szykowania i 15 minut gotowania - do podania z owocami, dżemem lub syropem
AniaGotuje.plMoje Wypieki. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Artsy Bites. Jak podaje Wikipedia: Papanaşi - rodzaj pączków, wykonanych ze słodkiego sera, jajek, i kaszy manny, gotowanych lub smażonych i podawanych z syropem owocowym lub dżemem i śmietaną. Wyczytałam także że papanasi najlepiej smakują na ciepło jak śmietana spływa z ciacha a dżem wchodzi w zakamarki. Powiem Wam że one rzadko doczekają następnego
Moje Małe CzarowanieMaślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół. Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 jajek 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny szczypta soli Nasączenie: 100 g cukru pudru 100 ml soku
Rodzinka w kuchni