syrop - 6989 przepisów (strona:285/466)

LEKKI OBIAD Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 133

młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli czerwonej, 2 duże liście jarmużu, garść słonecznika łuskanego. sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy), 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżki czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Omlet różany z malinami 85

cukrem. Do tego można dodać dowolne owoce, ale uważam, że to właśnie maliny pasują tu idealnie. 1 porcja: 2 jajka kopiasta łyżeczka płatków roż ucieranych z cukrem maliny opcjonalnie syrop różany do polania opcjonalnie płatki róż lub innych jadalnych kwiatów do podania Jajka roztrzepujemy z płatkami róży w cukrze. Przelewamy na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu

Mienta blog
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 117

poruszać słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną

Przepisy i porady kulinarne
Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku 160

dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie

Food Square
Gryczane placuszki bananowe 168

porcja bez dodatków - 345 kcal) 1 duży banan 2 jajka  10 łyżek płatków gryczanych pełnoziarnistych 1/3 łyżki oleju kokosowego Do podania np.- ulubione owoce, jogurt , orzechy, syrop klonowy itp. PRZYGOTOWANIE Składniki miksujemy. Smażymy na oleju z dwóch stron placuszki na złoto. Podajemy, jak lubimy :) Smacznego! 1 porcja (3 placki bez dodatków) - 342 kcal - białko - 14 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Zdrowa żywność – czytamy etykiety 104

wsypał tam całych łyżek cukru. Soczki dla dzieci / pulpy owocowe / przeciery ostatnio widziałam takie w tubce. Wow. Szkoda, że znów jest to sam cukier. Gotowe muesli wysokooczyszczone, ekspandowane, słodzone syropem glukozowo-fruktozowym „płatki śniadaniowe” to kolejne cudo udające zdrową żywność. Poza walorami smakowymi nie niosą one żadnej konkretnej wartości, poza znów… kosmiczną ilością cukru. To dlatego po takim śniadanku jesteśmy

Kate's Kitchen
Przepis #149 Deser "Zebra" FIT 120

Składniki (3 porcje) - 2 opakowania jogurtu naturalnego po 330 ml - 20 g żelatyny - 200 ml wody - 2 - 3 łyżki słodzidła (miodu, syropu klonowego itp.) - 2 - 3 łyżeczki kakao - 30 g odżywki białkowej kokosowej( można pominąć) Wykonanie W rondelku podgrzewamy wodę na tyle rozpuścić żelatynę. Jogurty miksujemy przez chwilę. A następnie dodajemy słodziło oraz ewentualnie odżywkę białkową. Na koniec bardzo powoli

Health-Fit-Life
Lemoniada arbuzowa 106

Arbuza wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę. Masę przecieramy przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełniamy wodą. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 151

ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml oliwy skórka z połowy pomarańczy sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu lub syropu klonowego w wersji vegan Kaszę zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy pod przykryciem na ok 15 minut. Warzywa myjemy, kroimy: paprykę i cebulę w grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Prosty placek z owocami na jogurcie 167

placka A Wy upieczcie to ciasto do niedzielnej kawy. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Micha zdrowia – z łososiem i makaronem ryżowym 152

czarny i biały), kolendra Sos do michy (na 1 osobę): 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka oleju sezamowego Makron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia filetujemy i myjemy. Wszystkie składniki sosu mieszamy i wlewamy do małej miseczki. W dużej misce układamy

Poezja smaku
Wino truskawkowe ( półsłodkie ) 118

pierwszej fermentacji. Następnie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po około 14-16 dniach, gdy burzliwa fermentacja się zakończy, przecedź truskawkową miazgę przez gazę. W razie potrzeby uzupełnij płyn syropem cukrowym lub przegotowaną, ostudzoną wodą , do początkowej objętości. Ponownie zamknij gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Gdy fermentacja całkowicie dobiegnie końca i klarowanie wina również, rozlej wino do ciemnych butelek, szczelnie

Przepisy i porady kulinarne
Maślane placuszki 129

szklanki mleka 2 jajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor

W garach u Gosi
KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY 150

osuszamy i kroimy w cienkie słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir.  Podsmażamy do zeszklenia i następnie

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania