jeszcze smażone bez tłuszczu. Tak, do ciasta dodałam trochę masła więc zastanawiałam się czy wyjdą bez dodatkowego tłuszczu. Część placków została, więc zabrałam je do pracy w towarzystwie syropu klonowego. Placuszki kukurydziano – pszenne 500 ml kefiru ( może być maślanka, jogurt ) 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego
Kuchnia na wzgórzupolecam miksować – kawałki truskawek bardzo urozmaicą strukturę). Zagotowujemy truskawki wraz z 4-5 łyżkami cukru pudru (w zależności od słodkości owoców). Zestawiamy z ognia. Chwilę mieszamy, aby syrop nie był wrzący i dodajmy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie do masy dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia
Poezja smakuPodaję przepis na pyszną nalewkę, pachnącą majem, słońcem i kwiatem bzu czarnego. Można z kwiatostanów przygotować syrop na przeziębienia, ale można też zrobić nalewkę i delektować się pysznym trunkiem lub w sytuacjach podbramkowych używać przy przeziębieniach. Wklejam zdjęcia robocze abyście zdążyli z przepisem a jak nalewka dojrzeje, wkleję nowe zdjęcia. Nalewka z kwiatów czarnego bzu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszpinaku pęczek świeżej mięty puszka 400 ml mleka kokosowego *tylko gęsta część, czyli około 300 g tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml wegańskiego „miodu”, czylu syropu ryżowego, z tapioki, agawy Przygotowanie: bardzo dokładnie wszystko (z wyjątkiem czekolady) zblenduj Blender ręczny może sobie nie poradzić z ujednoliceniem koloru, ja ogarnęłam temat kielichowym i jak widać całkiem nieźle to wyszło
greenscarfbardzo wyrośnięte! Można upiec to ciasto z innymi owocami. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: – ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Truskawki z bitą śmietaną – Truskawki w syropie karmelowym – Mrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego
Upiecz sobie babeczkężółtka - 70 ml oleju kokosowego - 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła Masa - 300 ml wody - 30 g żelatyny - 3 duże opakowania jogurtu po 330 ml - 2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu - 50 g odżywki białkowej o smaku kokosowym ( to można pominąć) Dodatkowo - sezonowe owoce - u mnie truskawki Wykonanie Spód Do miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz owsianą. Dodajemy żółtka
Health-Fit-Lifeduży ogórek małosolny, puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju lub sosie własnym), garść posiekanego szczypiorku. Składniki sosu: łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry. Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę
JejKuchniapudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni na 70 – 80 minut. Po wyjęciu odstawić ciasto na chwilę, po czym wyjąć
królestwo garówproducentem jagodowych lodów, które widzicie na zdjęciach. Oprócz puszystej delikatnej konsystencji (co bardzo ułatwia nabieranie i dekorowanie), plusem są urocze rozetki i śliczne czekoladowe serduszka. Do tego jagodowy syrop! :) Trochę smaku lata, który można zamknąć w pudełku i cieszyć się nim nawet w takie deszczowe dni jak ostatnio. Do przygotowanie dzisiejszego wpisu wykorzystałam jagodowo-waniliowe lody, w sklepach możecie znaleźć
Ciastkozercywody. W połowie czasu gotowania odwróciłem cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usunąłem talerz i papier. Garnek już bez pokrywki ustawiłem na ogniu, podgrzewałem, aż sos zmienił się w ciemny syrop. Cykorie odwracałem kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posypałem natką pietruszki i od razu podałem
R'n'G Kitchenszklanka borówki amerykańskiej • 1/4 szklanki cukru • 1/4 szklanki wody • 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka wódki Przygotowanie : Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut blendujemy by rozbić tworzące się kryształki lodu. Powtarzamy
KUCHNIA POLSKAszalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny SOS JOGURTOWY 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól WYKONANIE W miseczce mieszamy miód z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodajemy szczyptę soli oraz oliwę
cool and mintyjako dodatek. W przepisie podaję jedynie orientacyjne ilości składników. Możecie dodać więcej lub mniej owoców, tak samo cukru. Jeśli macie zbyt mało owoców, możecie ratować się dodatkiem soku lub syropu owocowego. Ja kisiel z racji farfocelków z rabarbaru, mój domowy kisiel przecedzałam, przecierałam a część owoców – truskawek zostawiłam w całości. Jeśli lubicie kawałki lub całe owoce, pomijacie ten krok
Mieszam w Garnkuowsianych plus 3 łyżki do posypania przed pieczeniem 1/2 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek (mogę być mrożone) 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego 1 jajko 2 łyżki wiórków kokosowych masło do wysmarowania formy do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu: 2 łyżki skórki otartej z limonki 4 łyżki wiórków
Moja smaczna kuchnia