syrop - 6989 przepisów (strona:294/466)

Tort z suszonych moreli 96

białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka

królestwo garów
Ajvar, czyli gęsta pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 173

słoiki około 300 ml: około 2 kg papryki 2-3 bakłażany 1 kg pomidorów lub 300-400 ml soku pomidorowego łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 50 ml syropu klonowego lub 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Całe papryki umieść na blaszce włożonej papierem do pieczenia, piecz w temp. 200 C po 30 minut z każdej strony na funkcji Grill, jeżeli Twój

greenscarf
Nalewka cytrynowa 862

wyschły. Po 24 godzinach w rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn, które nam pozostały wyciskamy sok. Łączymy go z syropem cukrowym i dodajemy do słoika z alkoholem. Odstawiamy go na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. W tym momencie nalewka już nadaje się do picia, jeśli jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mocno kakaowe kokosanki (bez pieczenia, bez glutenu) 137

czas na wyostrzenie apetytu A na pewno nikt nie będzie zawiedziony ich smakiem. Polecam! Składniki: 2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4 łyżki płynnego oleju kokosowego łyżka wiórek kokosowych do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy w większym naczyniu. Przekładamy do naczynia lub małej blaszki i dobrze dociskamy

Lamarida.pl
Żurawina w cukrze do dekoracji 201

szklanka cukru 1/2 szklanki cukru do obtaczania Przygotowanie: Wodę i cukier zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu ok. 2 minuty, po czym wystudzić.  Żurawinę przełożyć do syropu, który powstał z połączenia wody i cukru. Odstawić na całą noc.  Odcedzić żurawinę i lekko ją osuszyć.  W moździerzu (lub blenderze) rozdrobnić cukier - powstanie coś w rodzaju połączenia klasycznego

Kulinarne Inspiracje
Świąteczny piernik bezglutenowy 117

makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest

365 dni dookoła kuchni
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 128

mniejszych placków, tak zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło

codojedzenia
Karp w sosie po staropolsku. 156

tarce o drobnych oczkach. Cukier zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Ostrożnie wlej do upalonego cukru 1/2 szklanki wody gotuj do uzyskania gęstego syropu. Mąkę podsmaż na rozgrzanym maśle, wlej wywar warzywno-rybny, sok z cytryny, wino,starty piernik, rodzynki, migdały i upalony cukier ( karmel ). całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos trochę

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie i bezglutenowe gofry gryczane #16 150

zrobiłam i mi przywierały gofry) i wylewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażymy gofry jak zwykle. Usmażone posypujemy cukrem pudrem i zjadamy tak jak lubimy, z owocami, konfiturą, syropem klonowym, jak kto woli. Smacznego

Kawa z mlekiem
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami 138

pieprz 1 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 dojrzałe mango pomidorki koktajlowe 2 x po 50 g mixu sałat Sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka wody sok z połowy cytryny sól i pieprz Jak przygotować smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami? Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki mocy z białej fasoli (wegańskie, bez glutenu, bez cukru) 193

masę, w razie konieczności, gdy masa jest zbyt gęsta do zmielenia, dodać 50 ml wody z moczenia owoców. Spróbować, jeżeli za mało słodkie, dodać kilka suszonych owoców lub łyżkę syropu daktylowego lub innego słodzidła. Ponownie zmielić. Masę przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, orzechy, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby płatki owsiane wchłonęły

moj przepis na
Solony karmel 168

wsypać do garnka o grubym dnie, zalać wodą. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Od tego czasu już nie mieszając gotować dalej na średnim ogniu, aż cukrowy syrop zamieni się w bursztynowy karmel. Może to potrwać nawet 10 minut, cukier stopniowo będzie zmieniać barwę- od jasnego złotego do ciemnego bursztynu. Uwaga! Nie zagapcie się- zbyt ciemny karmel będzie

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) 140

pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy korzennej 35 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 jajka 100 g ksylitolu 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (użyłam wersji kokosowej) 1/3 szklanki mleka 200 g obranego batata skórka otarta z 1 pomarańczy bio (niewoskowanej) mały słoiczek powideł śliwkowych z ksylitolem i pomarańczą

Fitkot
Tropikana drink 150

Składniki: 1 kieliszek dowolnej wódki Sok pomarańczowy 1 kieliszek Blue Curacao syropu barmańskiego Lód, plasterek cytryny lub pomarańczy do dekoracji Wykonanie: Do szklanki wlej kieliszek wódki, następnie dopełnij szklankę sokiem pomarańczowym, zostawiając trochę miejsca. Wlej kieliszek Blue Curacao. Dodaj lód i udekoruj cytryną lub pomarańczą

Olga Piecze i Gotuje
Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 157

razem z pewnością zwiększę proporcje. Mniam! Chrupiące ciasteczka imbirowe Składniki: (na 30 ciastek) 150 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 20 g cukru perłowego 2 kawałki imbiru w syropie sok z 1/2 limonki 125 g zimnego masła 1 łyżka śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru perłowego Imbir drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania