jeszcze są, ale na kwiaty lipy trzeba poczekać do wiosny. Chyba żeby wykorzystać suszone, ale to mi wpadło do głowy dopiero przed chwilą. W sumie, niegłupi pomysł, bo gorący syrop je zaparzy jak świeże i wydobędzie z nich aromat, a właściwości zdrowotnych przez to nie stracą. Malinówka z lipowym kwieciem jest bardzo aromatyczna. Takie skrzyżowanie mojej podlaskiej lipówki z klasyczną
Smaczna PyzaOtóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać
U FiolkiSkładniki kubek/szklanka mleka krowiego bądź roślinnego kopiasta łyżeczka kakao starta czekolada mała płaska łyżeczka cukru/ksylitolu bądź miodu opcjonalnie : cynamon kardamon anyż przyprawa do piernika wanilia łyżka rumu łyżka słodkiego syropu smakowego Wykonanie: 1.Mały rondelek przepłucz wodą. Wlej do niego mleko. 2. Zagrzej mleko. Gdy będzie ciepłe a)wsyp kakao przesiewając je przez sitko/zaparzacz do herbaty b)kakao wsyp
U FiolkiRozpustne,ale zdrowe śniadanie gotowe! W sam raz na jutrzejszy ciężki poniedziałkowy poranek... Składniki: 80gram kaszy jaglanej 2banany 1awokado 1jabłko 150gram jogurtu naturalnego śliwki syrop cynamon Wykonanie: 1. Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie lub mleku a) do rozgrzanego garnka wsyp kaszę b) przez 2-3 minuty praż ją c) zalej wodą lub mlekiem d) gotuj pod przykryciem do miękkości
U Fiolkiminut. Upieczone studzimy. krem : Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy herbatę. Jeśli nie lubicie smaku herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru kremu można dodać 1 łyżeczkę syropu mi ę towego lub zielony barwnik w niewielkiej ilości. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim babeczki. Na wierzchu układamy kilka borówek
Bon appetit mon amieprzygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest
SMYKWKUCHNIOpis: Likier kokosowy, mleko skondensowane i syrop czekoladowy to Oreo nie dla dzieci. Każdemu należy się coś pysznego. Shoty mają wyrazisty smak ale też oszałamiający wygląd. Składniki: 1/3 likier kokosowy 1/3 mleka skondensowanego 1/3 likieru czekoladowego Kakao Sposób przygotowania: Na początku brzegi każdego kieliszka moczymy w likierze kokosowym i opruszamy kakao. Do shakera wlewamy najpierw na dno likier czekoladowy
CookMagsmarujemy masłem. Masę wylewamy do formy. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Owsiankę upieczoną możemy podać np. polaną syropem klonowym lub miodem. Masę owsianą przed pieczeniem możemy dosłodzić zdrowym cukrem, np. brązowym lub kokosowym czy ksylitolem
Moja smaczna kuchniaowsianki lub zjedzenia łyżką :). Palce lizać, zapraszam! Składniki: czubata łyżka musu migdałowego bio batat szczypta cynamonu czubata łyżka kakao kilka kropel soku z cytryny łyżka lub więcej (do smaku) syropu daktylowego bio Przygotowanie: Batata przekrój na pół i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 50 min. Gdy będzie już miękki, wydrąż środek i umieść w kielichu blendera
Smiling Shrimpwody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy
Domowy Smak Jedzeniaczasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij. Zagotuj resztę wody ( 0,6 l ), gdy trochę przestygnie ( 45-50 C ) rozpuść w niej miód. Ciepłym syropem zalej owoce pozostałe w słoju. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Nie zapomnij wstrząsnąć słojem od czasu do czasu. Następnie zlej płyn z owoców, owoce zostaw na jakiś czas na sicie
Przepisy i porady kulinarneogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera
Ostra na Słodkoporcje: 3 pomarańcze 2 cytryny 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina 80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana
Chilli Czosnek i Oliwaklimat Składniki: 200ml mocnej kawy 150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu amaretto kakao i cynamon do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć mocną kawę (np. z kafetierki). Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na parze z dodatkiem dwóch łyżek cukru
Mania Wypiekaniaszklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub maślanki Listki mięty do dekoracji Maliny umyć i wsypać do rondla o grubym dnie. Dolać odrobinę wody i dusić ok. 5 min. aż owoce się rozpadną. Rondel z masą malinową ostudzić i owoce dokładnie przetrzeć
Korniszonki