ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera
Ostra na Słodkoporcje: 3 pomarańcze 2 cytryny 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina 80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana
Chilli Czosnek i Oliwaklimat Składniki: 200ml mocnej kawy 150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu amaretto kakao i cynamon do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć mocną kawę (np. z kafetierki). Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na parze z dodatkiem dwóch łyżek cukru
Mania Wypiekaniaszklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub maślanki Listki mięty do dekoracji Maliny umyć i wsypać do rondla o grubym dnie. Dolać odrobinę wody i dusić ok. 5 min. aż owoce się rozpadną. Rondel z masą malinową ostudzić i owoce dokładnie przetrzeć
Korniszonkiśliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód! W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity do naleśników, a w pobliskim Nowym Kawkowie – malutkiej wsi – odwiedźcie posthipisowską kawiarnię połączoną ze świetlicą i galerią. Dość wspomnieć o Fajnym Miejscu i Teatrze Węgajty
GRUBY WAŁEKinny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu . Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują niemalże jak serniczki. Są delikatne w smaku. Amerykańskie pancakes zazwyczaj polewam syropem klonowym ale płynny miód smakuje w tym przypadku o wiele lepiej. Placki z ricotta to idealne śniadanie ale również smaczny deser. My jedliśmy placki z sorbetem z mango i borówkami
codojedzeniapołowę mleka , dodać cynamon i skórkę cytrynową , zagotować . W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować całość ,aż lekko zgęstnieje. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać ) i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione
Malinowa Kawiarenkaoraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień. Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem. Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek
R'n'G Kitchenminucie z każdej strony. Ananasa kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję w kostkę. Placuszki podaję z ananasem i malinami w wydrążonej połówce owocu. Można polać syropem klonowym i podać z jogurtem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę
Domowa cukiernia Ewyśniadania A do zjedzenia czekoladowej jaglanki nikogo nie trzeba namawiać . Polecam! Składniki: 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania) garść łuskanych ziaren słonecznika 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia ) inne ulubione owoce do przybrania Wykonanie: Suchą kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem
Lamarida.plobciążeniem i piec kolejne 8 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Frużelina ananasowa: Ananasy pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w garnuszku, wlać syrop pozostały w puszce. Żelatynę zalać około 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Do ananasów w garnuszku dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną
Opowieści z piekarnikaPuszyste, małe plauszki na leniwe śniadanko, czy też na wynos na przekąskę. Bardzo fajnie komponują się z owocami i syropem klonowym lub miodem. Składniki: szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 1 1/4 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła szczypta soli Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Smażymy
Lena GotujeDrukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 g oczyszczonych krewetek 2 plastry świeżego ananasa garść natki pietruszki/kolendry Sos: sok z połowy limonki, łyżka sosu sojowego, łyżka syropu klonowego/miodu, pół łyżeczki ostrej papryki chilli, posiekany ząbek czosnku odrobina oleju do wysmarowania patelni patyczki do szaszłyków Przepis 1 Składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy nimi krewetki, odstawiamy
Kuchnia Bazylii