syrop - 6989 przepisów (strona:291/466)

Faworki Khaja 303

Khaja pochodzą z Indii i podawane są najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1/3 szklanki wody ciepłej szczypta soli 2 łyżki masła klarowanego roztopione do posmarowania: masło klarowane roztopione mąka ziemniaczana

wesoła kuchnia
Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami 183

porze używam najlepszych pomarańczy, czyli pomarańczy sycylijskich, czerwonych. Są bardzo soczyste i mają bardzo delikatne błonki. Dressing do sałatki stworzyłam z soku z pomarańczy, oleju rzepakowego, musztardy Dijon, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) oraz listków świeżej mięty, które idealnie się z całością skomponowały. “Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami” świetna jest

Moja Delicja
Sernik chałwowo – bezowy 125

łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem

Raj dla Podniebienia
Rafaello 203

Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiecz z 1,5 porcji podanych w przepisie składników - KLIK . Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i podziel na 3 równe części. 2. Do nasączenia biszkoptu połącz syrop z ananasa i sok z połowy cytryny. 3. Czekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. 4. W dużej misce ubij śmietanę, w drugiej mascarpone. 5. Do ubitej

A Ty Smakuj Mnie
Bananowe tosty we francuskim stylu (na słodko) 150

masła cukier puder – u mnie trzcinowy do nabycia w sklepie Eko-Młociny Bananowe tosty najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej herbaty. Ja polecam Wam herbatę z dodatkiem limonek w syropie do nabycia w Eko-Młociny. Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość dokładnie mieszamy widelce. Banana obieramy i kroimy na plasterki. Plasterki banana

Słodkie okruszki
Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca 288

niską zawartość sodu. Jackfruita kupuję w puszce w sklepie z żywnością azjatycką. A zrobiona z niego sałatka smakuje dosłownie wszystkim Polecam! Składniki: 1 puszka owocu chlebowca (jackfruit) w syropie (565 g) 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula kilka oliwek 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi nasionami) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Odcedzamy

Lamarida.pl
Kandyzowana skórka pomarańczowa 118

garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych

kulinarne odsłony pati
Nalewka z suszonych owoców głogu ( dobra na serce, bezsenność i uspokojenie ). 168

ciepłe miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko. Następnie miód rozpuść w przegotowanej i wystudzonej ( do około 40 C ) wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną

Przepisy i porady kulinarne
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 186

uważnie obserwowały ogród w oczekiwaniu na stałego gościa - kota białego w czarne łaty - którego by można obszczekać.  Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem.  Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 305

sosami z marketu. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad 2 zł (kosztował 9,69 zł za litr – ale zawierał składniki, których wolelibyśmy nie jeść, m.in.: syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię kukurydzianą modyfikowaną oraz substancję zagęszczającą – gumę guar i regulator kwasowości). Droższy zawierał naturalne składniki, ale litr kosztował aż 20,50 zł, czyli prawie trzykrotnie więcej niż

Niedzielny kucharz
Sos do stir fry - podobno idealny... 184

szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty

Lejdi of the house
Halloumi na słodko z musem mango, karmelizowaną gruszką, malinami, pistacjami i goframi (bez mąki) - instrukcja prezentacji dani 101

karmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
KOLOROWA SAŁATKA Z FETĄ I KUKURYDZĄ 122

Składniki sałatki: 1/2 niedużej sałaty lodowej, 3-4 łyżki kukurydzy, 100 g fety, 1/2 małej cebuli czerwonej, 8 małych pomidorków. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, następnie siekam. Kukurydzę osączam z zalewy. Pomidory kroję w ćwiartki, fetę

JejKuchnia
Omlet marchewkowy 149

Delikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem jest jednak nieprzywierająca patelnia, inaczej może się rozwalić. No to co? zmykamy do kuchni? Omlet marchewkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
torcik drażetkami 158

Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych pryncypałek opakowanie cukierków lentylek tasiemka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą proszkiem do pieczenia, kakao

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania