rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączone z syropu plastry ananasa kroimy w niewielką kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieszczamy usmażonego kurczaka, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, pokrojonego ananasa, starty ser oraz odsączoną
Smakowite Daniaprzez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: – Ciasto na piernik dojrzewające – 3 słoiczki powideł śliwkowych – 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych – drobne srebrne cukiereczki – 2 gorzkie czekolady – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło
To co kochamszczelnie słoju. ? Po tym czasie zlać płyn i spróbować na słodkość. Jeśli za mało słodkie, to owoce zasypać cukrem i odczekać kilka dni aż się rozpuści, po czym zlać syrop przez gazę i połączyć z uprzednio zlanym alkoholem. ? Całość przelać do butelek przez lejek z gazą, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej
To co kochamsera mielonego, u mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki
To co kochamsera mielonego, u mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą
To co kochamjadłam. Moja sałatka jest uporządkowana, kształtna i kolorowa. Wyszukane składniki i smak gwarantują kulinarny sukces każdej gospodyni. Składniki: ? 3 filety śledziowe w oleju ? 5 plastrów ananasa w syropie ? 1 gotowany czerwony burak ? 1 cebula ? 1 łyżka octu ? 1 łyżeczka musztardy ? 4 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka posiekanego koperku ? pieprz do smaku Wykonanie: ? Buraka i filety śledziowe pokroić w grubszą kostkę. ? Plastry
To co kochamsoku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka wody ? 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: ? Cukier rozpuścić w wodzie. ? Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. ? Zamknąć słój i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu odcedzić nalewkę i odstawić ponownie na tydzień. ? Przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kochamfilety z kurczaka ? sól, pieprz biały ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 łyżki sosu chilli słodki Thai ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki mleka ? 1 puszka ananasa w lekkim syropie ? oliwa do smażenia Wykonanie: ? Filety naciąć ostrym nożem w kratkę (uważać, aby nie przeciąć na wylot), przyprawić solą i białym pieprzem. ? Obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, najpierw stroną naciętą, aż kratka
To co kochamsera feta 2 łyżki oliwy sól Winegret 7 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz Kroki Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce obok batatów. Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do miski
Na-talerzu.plDodaj pozostałe składniki i połącz mikserem do otrzymania gęstego ciasta Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 min. z każdej strony Podawaj z ulubionymi dodatkami np.: polane miodem, syropem klonowym, z owocami lub jogurtem i marmoladą
Słodki Blogząbków czosnku sól 1 niewielka cytryna starannie umyta i pokrojona w plastry Glazura: 1/4 szklanki gęstego sosu balsamicznego 1/4 szklanki soku z cytryny (do smaku) 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki glazury połączyć i wymieszać. Przygotowanie: Krok 1. Dzień wcześniej : kaczkę starannie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć ostrożnie ostrym nożem w diamentowy wzór
Moja Książka Kucharskaduże jajka lub 5 mniejszych 75 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Do podania: dżem, miód, syrop klonowy, frużelina, cukier puder - wedle uznania Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg porządnie rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym
Opowieści z piekarnikatych drugich. Należy pamiętać o codziennej podaży błonnika w diecie, czyli sięgać po warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Bezwzględnie rezygnujemy z produktów wysoko przetworzonych, obfitujących w niezdrowe tłuszcze trans i syrop glukozowo-fruktozowy. Eliminujemy cukier! W przypadku osób zażywających znaczne ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych istnieje ryzyko rozwoju niedokrwistości , w związku z czym należy pamiętać o zwiększeniu spożycia produktów bogatych w żelazo
Natka Pietruszkiurządzeniu sodastream. Ja mam swoje urządzenie już dłuży czas i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas uwielbia się bąbelki Duży wybór modeli sodastream i innych dodatków- jak np. syrop do zrobienia szybkiej mirindy, znajdziecie na stronie Konesso. Warto tam oczywiście też zajrzeć po dobrą kawę Składniki: 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml wody
Słodkie okruszkidać się oszukać podczas codziennych zakupów? Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest sprawdzenie etykiety - fałszywy miód powinien być odpowiednio oznaczony przez producenta. Widząc takie składniki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub barwniki, odłóż produkt miodopodobny z powrotem na półkę. Nie daj się zwieść barwnej etykiecie, na której znajdziesz piękne kwiaty i uśmiechnięte pszczółki. Co możesz zrobić, gdy miodu
kruche babeczki