Rozpoczynamy weekend, a wraz z nim śniadanie pełne słodkości! Amerykańskie placuszki Pancakes polane syropem klonowym lub/i "smażonymi" wiśniami od mojej mamy - pyszności! Mąż miał ochotę na jakieś "inne śniadanie", więc szybko wymyśliłam Pancakes! Pierwszy raz robiłam takie placki, myślę że wyszły (skromnie mówiąc) idealne! ;-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldskładniki: 1000 g pigwy 700 g miodu ok. 4 cm korzenia imbiru wykonanie: Pigwę myjemy, kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Imbir obieramy i również kroimy
Domowy Smak Jedzeniadyni. Przepis na 4 porcje. Składniki pudding chia: - 375ml mleka (sojowego) - 200ml mleczka kokosowego - 30g chia Składniki na krem dyniowy: - 200g puree z dyni - 125 ml mleka (sojowego) - łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej W dużej misce łączymy składniki na pudding chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej
Be Fit Be Strongskórką - 200g mąki gryczanej - 1 łyżka masła orzechowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki imbiru Składniki na mus: - 1 jabłko - sok z połowy pomarańczy - 1 łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę "U" czy uśmiechy) obieramy obieraczką ze skórki i trzemy na tarce
Be Fit Be StrongSkładniki na 1-2 porcje: spora garść jarmużu 1 awokado 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka syropu z agawy Jarmuż umyć, odciąć grube łodygi. Awokado obrać, pozbawić go pestki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Ja dodatkowo dodałam do gotowego już koktajlu plasterki kiwi
Moja Galeria Smakudłużej :) Taką miseczką na śniadanie na pewno się to uda! Składniki na 2 porcje: 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 jogurt naturalny 1/2 szklanki mleka 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na wierzch: kilka sztuk truskawek garść borówki garść płatków kukurydzianych garść płatków migdałowych 1 łyżeczka chia Truskawki odszypułkować. Przełożyć ze wszystkimi pozostałymi składnikami do blendera
Moja Galeria Smakustron, przy smażeniu pierwszej można przykryć patelnię pokrywką, żeby placuszki ścięły się też z wierzchu, wtedy łatwiej je przewrócić. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas z masłem orzechowym, syropem klonowym i dżemem z czarnej porzeczki. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoroku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g mąki pszennej, najlepiej krupczatki 50g cukru pudru (0,5 szkl. syropu klonowego albo 3 łyżki miodu) 200g masła, zimnego 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka puszka mleka skondensowanego słodzonego ozdoby (u nas migdałowe i czekoladowe jajeczka, ale równie dobrze
Przepysznik - BLW i nie tylkomasę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest to wyjątkowo smaczne połączenie. Ale pancakes smakują równie dobrze z miodem czy dżemem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoOczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając pieroga dla "ał ał". Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy
Przepysznik - BLW i nie tylkopół łyżeczki cynamonu oraz rozkrojony kawałek wanilii. Gotować na małym ogniu 5-10 minut, aż rabarbar zmięknie, odda kolor i smak wodzie. Przestudzić i dosłodzić do smaku miodem albo syropem klonowym. Z kostkami lodu, będzie to idealny napitek w gorące dni. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkojuż się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej
Przepysznik - BLW i nie tylkokonsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor. Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub masłem. Lub wszystkim naraz ;) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyvege) Kukurydzane gofry bananowe*, z rozgniecionym i malinami i syropem klonowym *z mąki kukurydzianej Pomiędzy całym zamieszaniem, odsypianiem nocy, pieczeniem ciasteczek, robieniem kolażu..odrabianiem roz. polskiego(taki jest plan, że to zrobię), gdzieś w południe piekę sobie gofry, a wieczorem idę znów zarwać noc, bo 18-nastka przyjaciółki, w między czasie jeszcze próbuję nacieszyć się tatą
More food, love and dreamsnaleśniki gryczane z domowym dżemem czeko-śliwka (2014r.) i malinami, polane syropem klonowym~ Po tygodniu nudnych miseczkowych śniadań miałam straszną ochotę na naleśniki! :D O Wiedniu napiszę coś jutro :) Teraz jestem padnięta, bo nie spałam za długo...i chyba w dzień będę odsypiać
breakfast of dreams