Odwrócone ciasto migdałowe z pomarańczami Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami to prawdziwa eksplozja smaku. Delikatne, maślane ciasto z dodatkiem i migdałów i miękkie, słodkie, pomarańcze skąpane w cytrusowym syropie (możecie oczywiście użyć też zwykłych pomarańczy). To odwrócone ciasto z owocami bazuje na kultowym, brytyjskim przepisie na madeira cake . Jest lekkie, mocno cytrusowe i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem migdałów
Na-talerzu.pljaki sposób? Oczywiście poprzez unikanie żywności wysokoprzetworzonej, której nadmiar zaburza nasze fizjologiczne potrzeby związane z konsumpcją. Szczególnie namawiam do wyrzucenia ze swojej kuchni wszystkiego, co ma w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy! Należy także zadbać o swój wewnętrzy spokój, nauczyć radzić sobie z emocjami, zadbać o właściwy sen i pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Na wszystkie aspekty mamy wpływ
Natka Pietruszkicukru pudru Nasączenie: 1/4 szkl wody 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dostosujcie do swojego smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki puszka mandarynek odsączona z syropu Puszka kajmaku o smaku adwokatowym płatki migdałowe lub siekane orzechy Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku
Gotowanie...to proste !Cytryna z pomarańczą, przygotowane w ten sposób są idealne do herbaty nie tylko zimą, ale przez cały rok. Dodatkowo wytwarza się pyszny syrop, który również dolewam do herbaty. Używam nie tylko do zwykłej herbaty, ale też do zielonej, owocowej, do ziół i do wody. Zawsze mam w lodówce. Składniki: 1 pomarańcza 1 cytryna cukier Wykonanie: Cytrynę
Agusiowe smakołykipołączenie kremowego smaku awokado z kwaskowym grejpfrutem i chrupiącą ciecierzycą. Składniki kroimy na kawałki i mieszamy z sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z limonki i miodu lub syropu klonowego. Taka sałatka to doskonały wybór dla osób szukających orzeźwiających i lekkich przepisów bez mięsa. Sałatka ze szpinakiem, mandarynką i orzechami włoskimi Ta sałatka to połączenie delikatnego szpinaku z owocową
Via Gustowyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszamy z syropu i kroimy w drobną kostkę (2 połówki brzoskwini odłożyłam do dekoracji wierzchu sernika). Twaróg przenosimy do miski i miksujemy z pulpą z marakui, cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Wkładamy do lodówki, by masa zaczęła
Kuchnia MagdaLenyjaki jest mój sposób na przeziębienie? Cebula, czosnek, imbir, herbatki ziołowe z dodatkiem kurkumy, gałki muszkatałowej, cynamonu i goździków. Inhalacje, parzenie nóg, czy raczej stóp, termofor. Syrop o smaku suszonych śliwek z niemieckiej drogerii. Całkiem, całkiem smaczny. Prawie jak domowa nalewka! Szalik, czapka i mandarynki. I znowu ogromne ilości czosnku. I wszystko dokładnie w takiej kolejności. I dzięki
dolcevitainmykitchenrozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączone z syropu plastry ananasa kroimy w niewielką kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieszczamy usmażonego kurczaka, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, pokrojonego ananasa, starty ser oraz odsączoną
Smakowite Daniaprzez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: – Ciasto na piernik dojrzewające – 3 słoiczki powideł śliwkowych – 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych – drobne srebrne cukiereczki – 2 gorzkie czekolady – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło
To co kochamszczelnie słoju. ? Po tym czasie zlać płyn i spróbować na słodkość. Jeśli za mało słodkie, to owoce zasypać cukrem i odczekać kilka dni aż się rozpuści, po czym zlać syrop przez gazę i połączyć z uprzednio zlanym alkoholem. ? Całość przelać do butelek przez lejek z gazą, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej
To co kochamsera mielonego, u mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki
To co kochamsera mielonego, u mnie Piątnica ? 250 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 5 jajek ? 2 budynie śmietankowe Piana ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche ? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. ? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. ? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą
To co kochamjadłam. Moja sałatka jest uporządkowana, kształtna i kolorowa. Wyszukane składniki i smak gwarantują kulinarny sukces każdej gospodyni. Składniki: ? 3 filety śledziowe w oleju ? 5 plastrów ananasa w syropie ? 1 gotowany czerwony burak ? 1 cebula ? 1 łyżka octu ? 1 łyżeczka musztardy ? 4 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka posiekanego koperku ? pieprz do smaku Wykonanie: ? Buraka i filety śledziowe pokroić w grubszą kostkę. ? Plastry
To co kochamsoku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka wody ? 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: ? Cukier rozpuścić w wodzie. ? Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. ? Zamknąć słój i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu odcedzić nalewkę i odstawić ponownie na tydzień. ? Przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kocham