starty na tarce parmezan i płatki migdałowe. W miseczce wymieszaj sok z 1/2 soczystej cytryny, olej tłoczony na zimno np. słonecznikowy lub oliwę z oliwę, dodaj zioła, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, całość posól i dopraw pieprzem. Sosem polej sałatkę. Pyszne
SMYKWKUCHNIczasu zjeść owocowy jogurt. Przestrzegam jednak przed kupowaniem ich w tradycyjnych sklepach. Jeśli zajrzycie do etykiety takiego jogurtu, zobaczycie, że kryje się w nim dodatkowy cukier, lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i wzmacniacze smaku. Zachęcam Was do przygotowania takiego jogurtu samodzielnie, bo jest to naprawdę proste i szybkie. Najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe, bo są najbardziej wartościowe. Dziś
Natka Pietruszkidobre, a czego powinniśmy unikać. Przepisy jakie tutaj znajdziemy to m.in. miód z jeżówką - pobudzający odporność, domowy ekstrakt z korzenia żeń-szenia, pozdrowotny chleb z dodatkiem płatków owsianych, syrop z liści babki lancetowatej, nalewka czosnkowo-propolisowa, krople czosnkowo - goździkowe na trudne leczenie infekcji, nalewka z imbiru z dodatkiem miodu, liście melisy w miodzie - broń przed wirusami, czy nalewka
kruche babeczkikąpieli wodnej. Słój z wiśniami zamknij wieczkiem i odstaw jeszcze na tydzień lub dwa. Codziennie wstrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił i wydobył z wiśni cenne składniki. Następnie odcedź syrop z wiśni, połącz z wiśniowym alkoholem, wymieszaj. Wiśnie możesz wykorzystać do ciast lub deserów. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z wiśniówką odstaw
Przepisy i porady kulinarnemasło orzechowe, cynamon, ekstrakt z wanilii. Ciągle mieszamy tak aby się wszystko połączyło. ( Najlepiej pod koniec zmiksować blenderem) 3. Do szklanki przelewamy kawę, następnie mleko. Całość możemy dosłodzić np syropem klonowym
Dziś Ja gotujelody na mleku sojowym lub Twoim ulubionym mleku roślinnym. Są pyszne, zwłaszcza te na mleczku kokosowym. Pomiń cukier i jajka, naprawdę nie są konieczne, możesz je osłodzić ksylitolem albo syropem z agawy. Domowe lody nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Rodzaje maszynek do lodów Na rynku dostępnych jest kilka typów maszynek do domowych lodów maszynki automatyczne - umieszczone w misie
Cztery Fajeryzachowaj ich smak na zimę! Kompot z truskawek - to świetny przepis na pyszne przetwory z tych owoców. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zdrowe, świeże truskawki wystarczy podgrzać w syropie z wody i cukru, a następnie przelać do słoików i zakręcić. Kompot z truskawek na zimę to doskonały dodatek do każdego obiadu, który przygotujesz w kilka chwil. Oto składniki potrzebne
Moja Książka Kucharskałyżeczka soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pominąć) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki sody mała szczypta soli olej do smażenia Propozycja podania: cukier puder syrop czekoladowy Przygotowanie: Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy zsiadłe mleko, sok z limonki, wbijamy jajka i całość
Słodkie okruszkiSzybki deser w sam raz na koniec wakacji. Już pojawiają się świeże gruszki ale jeszcze są pyszne maliny. A do deseru lodowego idealnie pasuje chrupiąca beza i syrop z malin (najlepiej własnej roboty
Milion Smakówpowinien przykrywać owoce. 2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił. 3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące. Na zdrowie
Kuchnia domowa Anibudyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie) olej do smażenia Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Racuszki można polać syropem lub miodem, posypać cukrem pudrem. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia. Na patelni rozgrzewam olej. Racuchy smażę partiami, z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku
Zasmakuj Kuchniowsiane by uzyskać pożywne szybkie śniadanie lub płynną przekąskę do pracy. Co nam trzeba? 2 czubate łyżki płatków owsianych Kupiec 50ml ciepłej wody 300ml zimnego mleka łyżka miodu łyżka syropu z kwiatu bzu (ja robię sama) 10 truskawek (bez szypułek) mały dojrzały banan kilka listków świeżej mięty 2 kostki lodu Robimy! Płatki owsiane wsypujemy do blendera i zalewamy
Latosiowydomorzechowym Melonowy sorbet Lody kawowe Lody porzeczkowe Lody jagodowe Lody bananowo-truskawkowe Składniki na 2 porcje: 1 mocno dojrzały banan garść truskawek 100ml gęstego jogurtu (grecki albo skyr) opcjonalnie: syrop klonowy, miód, cukier Banan obrać, pokroić w 2cm kawałki. Truskawki odszypułkować. Owoce włożyć do zamrażarki na kilkanaście godzin (np na całą noc). W pojemniku blendera umieścić owoce i jogurt, ewentualnie
Obiad gotowyświetnie sprawdzą się także na piknikowo-grillowe spotkania jako słodka przystawka :) pół opakowania wafli ryżowych z solą morską Sonko pół kilo truskawek świeża mięta sos: kubeczek jogurtu naturalnego łyżka syropu klonowego pól łyżeczki sproszkowanej wanilii Składniki na sos mieszamy i przekładamy do lodówki. Wafle ryżowe kroimy na małe trójkąty. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków na zmianę z umytymi truskawkami
Mienta blogbardziej będzie czuć budyń). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystygnięcia. Składniki na budyń 1,5 szklanki mleka 6 łyżek chia syrop z agawy lub miód do smaku sok z połowy pomarańczy Wszystkie składniki umieszczam w garnku, mieszam i zagotowuję. Odstawiam do przestygnięcia. Ciasto kroję na dwa blaty, na dolną część wykładam
Słodki sentyment