takim świeżym można było tylko pomarzyć, albo kupić za miliony monet na bazarze na Polnej 😀. Dziś zdecydowane wolę wykorzystać świeżego, bo nie jest tak słodki, jak ten w syropie i zdecydowanie ma lepszy smak. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na pyszne sałatki: Sałatka meksykańska z ananasem Sałatka szwajcarska Sałatka z pęczakiem i fetą Sałatka
Kulinarne przygody GatityBabka ponczowa francuska babka rumowa Savarin. Babka ponczowa Savarin, francuska babka nasączona rumem to lekkie i puszyste ciasto przesiąknięte aromatycznym syropem. Smakuje obłędnie na ciepło i na zimno. Można ją podawać z bitą śmietaną i owocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego
Cztery Fajerykilka godzin. Z cytryny wycisnąć sok. 1/3 szklanki wody zagotować z cukrem i ostudzić. Wywar kwiatowy przecedzić na sitku i przelać do dzbanka. Wlać sok z cytryn, ostudzony syrop i wszystko wymieszać. Rozcieńczyć pozostałą wodą mineralną, dodać kilka kostek lodu i kilka fiołków. Lemoniada ma przepiękny kolor i z pewnością zaskoczy każdego. Artykuł Wyjątkowa fiołkowa lemoniada pochodzi z serwisu Pasja
Pasja Smakujest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami
moj przepis napasztet z dzika zamarynowałam wcześniej przed gotowaniem, marynowałam mięso na pasztet wraz z udźcem na pieczeń z dzika. A marynata do mięsa była przygotowana z oleju, musztardy, sosu sojowego, syropu klonowego i octu balsamicznego (wszystkiego po 2 łyżki), do tego kilka ziaren jałowca, 3 pokruszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, po dużej szczypcie estragonu, cząbru, czarnego pieprzu To sprawdzony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmisce ubijamy białka z 2 jajek i dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną mleka. Do tego wlewamy resztę mleka i 8 żółtek. Naszą masę żółtkową trzeba dobrze wymieszać. Następnie syrop cukrowy łączymy z masą żółtkową i całość wstawiamy do łaźni wodnej (miska w garnku z gotującą się wodą) na 10 minut ciągle mieszając. Masę zdjąć z ognia i rozlać do foremek
Fleksitarianizm.plśliwkami. Składniki: 4 jajka 120 g mąki pszennej 150 ml mleka 3 łyżki śmietany 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli ok 500 g śliwek ( u mnie w syropie) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę. Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnePonad to 500 g malin 2 opakowania tortenguss do czerwonych owoców 6 łyżek cukru do polewy (ja zamiast 6 łyżek cukru dałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki syropu malinowego) 1 duże lub 2 małe opakowania delicji o smaku malinowym 100 ml malibu do nasączenia Biszkopt.Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem
Krylowa Kuchniatygodni. Po tym czasie cały alkohol zlać do butelek przez gazę, owoce zasypać cukrem. Słój oraz butelki zamknąć, ponownie odstawić w to samo miejsce na 2 tygodnie. Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku. Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparymieszając, gotować do uzyskania 118 o C. Od razu zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać do ubitych białek, cały czas miksując na wysokich obrotach. Gdy cały syrop zostanie wlany do białek, w dalszym ciągu miksować, aż masa będzie chłodna, sztywna, gęsta i błyszcząca – trwa to ok. 10-15 minut. Wykonanie Na każdą z tartaletek wyłożyć krem cytrynowy
niecodziennikparymamy gotowe sycące, zdrowe śniadanie. Naprawdę warto spróbować. Składniki na pudding chia 2 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka ulubione dodatki do podania (cynamon, świeże owoce, płatki zbożowe, orzechy, syrop) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Nasiona chia zalać zimnym mlekiem, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, po czym ponownie przemieszać, aby nasiona szałwii hiszpańskiej nie zbiły się w grudki
niecodziennikparygarnka wlać 125 ml wody, wsypać cukier i postawić na średni ogień. Nie mieszając poczekać, aż woda zacznie wrzeć, od tego momentu gotować jeszcze 5-6 minut. Cukrowy syrop zestawić z ognia, pozostawić na ok. 5 minut, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści – glazura powinna mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Odczekać, aż glazura będzie miała odpowiednią
niecodziennikparyPiec przez około godzinę. Góra cista powinna być sprężysta w dotyku, a drewniany patyczek włożony do ciasta po wyciągnięciu czysty. Ciasto połoz na kratce do ostygnięcia. Można podawać polne syropem z agawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamomentu, w którym nasze Dutch Baby ładnie wyrośnie i się zarumieni. Gotowe Dutch Baby dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się też dżemy, jogurty czy syrop klonowy ponieważ masa sama w sobie nie jest bardzo słodka. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Dutch Baby, czyli zapiekany naleśnik pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchni