mnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy
Smaczne Zdroweogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :) Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją. Ważne, aby białka były w temperaturze(...)cukier i beza będzie sztywna, ale szklista wyłączamy mikser. Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni
Sajkofanka smakudwie porcje: - 250g twarożku - łyżeczka suszonej lawendy - łyżka miodu - odrobina wanilii bądź esencji waniliowej Sos: - 2 suszone morele - 2 duże łyżki miodu płynnego - 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie
Sajkofanka smakupierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny,mąki(...)cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach
Ala piecze i gotujeZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso
Ala piecze i gotujerazem proponuję shota w barwach zieleni. Równie prosty i szybki do zrobienia. Składniki: frugo zielone 100 ml wódka czysta 100 ml syrop z grenadiny 15 ml kostki lodu z kawałkami cytryny Przygotowanie: Do szejkera wlać schłodzone frugo oraz wódkę i energicznie wstrząsnąć. Rozlać do kieliszków. Wlewać łyżeczką po ściance kieliszka łyżeczką syrop. Przed podaniem dodać
Ala piecze i gotujemleka 90 g cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy 15 gr żelatyny, ja używam w p ł atkach 60ml syropu miętowego Tabliczka gorzkiej czekolady Zagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie(...)ynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrz ą tku. Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę i syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h). Rozpuścić czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. . Foremki
Mia Cucina Sofietamacerujemy przez ok 10/14 dni, pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień. Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej zółty, a skórki białe. Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy syrop. W garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu wlewamy syrop do spirytusu i dobrze mieszamy. Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra
Mia Cucina Sofietaczekac, nie ma tez balaganu w kuchni. Tak wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo(...)marginesu. Nastepnie smarujemy srodek nutella (okolo 2 lyzki na porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu. Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego
Przysmaki Karolkiogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wykladamy na talerzyki. Mozemy podac je w towarzyswie panna cotty, ale rowniez same z winnym syropem. Smacznego
Przysmaki Karolkicukrem do chwili az cukier sie rozpusci. Wkladamy do garnka pomarancze i gotujemy na malym ogniu godzine, a w razie potrzeby dluzej. Woda powinna zamienic sie w gesty syrop, a skorka pomaranczy powinna stac sie szklista, prawie przejrzysta. Gotowe pomarancze wyciagamy z syropu i pozostawiamy 24 godziny by dobrze wyschly. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Kazdy
Przysmaki Karolkideserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop 750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy(...)obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas gotowania. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane. Osobno ubijamy żółtka
Przysmaki KarolkiSkładniki : * litr wody * większe pół szklanki syropu pomarańczowego * 3 łyżki maki ziemniaczanej * 4 łyżki brązowego cukru Wodę zagotować z cukrem. Pół szklanki odlać i dodać syrop oraz mąkę. Wymieszać,żeby nie było żadnych grudek. Wlać do gotującej wody. Zagotować do powstania bąbelków. Kisiel jest lekko słodki, nie za gęsty,idealny do picia ale i łyżeczką zjemy go bez problemu
Magiczne Życie Martywodzie i kolorowym cukrze. Pierwsze dwie propozycje są z Martini. Składniki na szklankę : * pół szklanki Martini * pół szklanki napoju Sprite bądź z dodatkiem soku pomarańczowego, ananasowego * 2 łyżki syropu malinowego lub żurawinowego * kolorowy cukier * kostki lodu * plasterki cytryny, limonki i pomarańczy Przygotowanie : Drink z martini i napojem typu Sprite wlewam do szklanki, wrzucam kostki lodu, plasterki owoców. Drink(...)martini i sokiem wlewam najpierw syrop malinowy, Martini i uzupełniam sokiem ananasowym bądź pomarańczowym. Dodaję kostki lodu na bazie soku pomarańczowego i plasterki owoców. Ozdabiam mieszadełkami z serduszkiem i słomką. Kolejne trzy propozycje są z wódką. Składniki na mniejszą szklankę : * 100ml czystej wódki * sok ananasowy , pomarańczowy * kolorowy cukier * kostki lodu * plasterki cytryny, limonki i pomarańczy Przygotowanie : Do każdej szklanki wrzucamy
Magiczne Życie Martykonsystencji. I kolorze. Delikatne i kremowe. Zabawnie kolorowe. Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco. Słodkie. To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE. (autorskie;) 500 ml jogurtu malinowego 200 ml syropu malinowego szklanka świeżych malin Maliny umyłam, przetarłam przez sito. Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam do zamykanego naczynia. Włożyłam do zamrażarki. Co pół godziny, do czasu głębszego zamrożenia, miksowałam dokładnie. Zostawiłam
W kuchni Karmel-itki