kolor zielony i jest uprawiana w ciepłych krajach.Syrop ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.Można go dodawać do herbaty,napojów orzeźwiających,lodów wydobywając ich niesamowite walory smakowe. Syrop ten zbierany jest z drzew iglastych.Zbiory odbywają się od początku maja aż do września.Syrop pomaga na kaszel,działa bakteriobójczo i rozkurczowo.Pomaga na górne drogi oddechowe.Można go dodawać do herbaty
Moje domowe kucharzeniebyło ogółem 116 027 .. Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów.. 10 najbardziej oglądalnych wpisów w maju: Schabowy wg Magdy Gessler Sałatka Syrop z sosny Cygańskie ścieżki po mojemu Szczaw na zimę Ciasto miodowe z masą budyniową Surówka z młodej kapusty Syrop z sosny II Miód z kwiatów mleczu Kotlety mielone smażone
Moje domowe kucharzeniejuż jabłuszkach... i w głowie zrodził się iście szatański plan ich niecnego wykorzystania :> Potrzebujemy (na 4 kokilki o średnicy 8cm): 2 małe jabłka 50g masła 1,5 łyżeczki syropu ryżowego 3 łyżki płatków owsianych 50g cukru 150g mąki Odrobinę octu balsamicznego Odrobinę przyprawy do piernika Ciut wiórek kokosowych Obrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam(...)szczyptą przyprawy do piernika wymieszałam i przełożyłam do kokilek, przykryłam połową łyżeczki syropu ryżowego (na każdą kokilkę). Masło razem z mąką i cukrem wymieszałam aż powstała kruszonka. Na koniec wszystkie kokilki posypałam kruszonką z odrobiną wiórek kokosowych na górze :> I już! Wsadzamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy je przez 20 minut
Emcia PichciSkładniki: 150ml mleka 50ml wody 2 łyżeczki kawy (np. Velvet) 2 łyżki syropu korzennego 2-3 kostki lodu Przepis: Mleko, wodę i kawę umieszczamy w shakerze i mocno "trzepiemy" przez ok. 1 minutę do utworzenia gęstej piany. Przelewamy zawartość shaker'a do wysokiej szklanki, dodajemy syrop (po ściance) i kostki lodu. Możemy udekorować całość przyprawą korzenną lub startą czekoladą
Emcia Pichcidwie osoby): 5 łyżek mąki 2 łyżki pasty tahini 1 łyżka miodu z sosny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml mleka 1 jajko Oliwa do smażenia Dodatki: Syrop ryżowy Borówki Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor(...)złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami
Emcia PichciSkładniki: (1 porcja) 5-6 małych kawałków sera pleśniowego Le Coutances 2 pomidorki cherry kilka liści ulubionych sałat 2 łyżeczki syropu malinowego Paola kolorowy pieprz w młynku Przygotowanie: Na talerzu układamy kawałki sera pleśniowego, liście sałat i połówki pomidorków cherry Całość skrapiamy syropem malinowym. Podajemy z chrupiącą bagietką
Moja smaczna kuchniasera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około
Mania Gotowaniawygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki. Masę wylewamy
Mania Gotowaniaświeżymi, sezonowymi owocami. I co bardzo istotne w takie upały, nie wymaga gotowania. Składniki na 4 porcje: - 5 łyżek nasion chia* - 400ml mleka ryżowego (lub dowolnego innego) - 1 łyżka syropu z agawy (lub płynnego miodu) - świeże owoce (dowolna ilość i rodzaj) * Nasiona chia (szałwia hiszpańska) stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. To również źródło witamin, minerałów(...)się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Zalecane dla diabetyków- spowalniają wchłanianie cukrów i pozwalają regulować ich poziom we krwi. Nie zawierają glutenu. Do miski wsypać nasiona chia, dodać łyżkę syropu z agawy, zalać mlekiem i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut. Ponownie zamieszać i rozlać do miseczek. Odstawić na minimium 20 minut. Najlepiej na kilka godzin(do lodówki). Podawać
Smaczne Zdrowewiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny. Rewelacja! P.S. Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek, np. zamiast kolacji lub obiadku niestety ;-) Pozdrawiam
SMYKWKUCHNIORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWO- BANANOWY Z SYROPEM MIĘTOWYM! NAJLEPSZY NA UPALNE DNI! SKŁADNIKI: - banan - 500 g truskawek - 1 szklanka mleka - 3 słodziki - syrop miętowy Wszystkie składniki miksujemy blenderem, schładzamy w lodówce conajmniej 1 godzinę. Podajemy w wysokich kieliszkach. Macie ochotę na taki koktajl? ;-) Smacznego! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIjakie sycące są takie omlety. Jeju zakochałam się w nich!! Składniki na jedną porcję: dwa jaja jeden banan garść borówek dodatkowo: 5 łyżek jogurtu naturalnego + jedna łyżka syropu klonowego/miodu Jaja i banana miksujemy blenderem na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy dość dobrze, wlewamy masę i smażymy przez kilka minut na średniej temperaturze. Staramy się nie przewracać omleta chyba(...)jest taka konieczność. Borówki myjemy. Jogurt naturalny mieszamy z syropem klonowym. Usmażonego omleta przekładamy na talerz, smarujemy słodkim już jogurtem naturalnym i układamy kilka borówek. Zawijamy. Smacznego
Mango Papajabazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy
Poezja smakuwięc w różnych potrawach, wypiekach i koktajlach. Dziś proponuję Wam Malinowo-Miętowe Mleko. Dziecko wypiło ze smakiem. Składniki: 2 szklanki mleka 1 garść malin kilka listków świeżej mięty syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy. Próbujemy, dodajemy syrop z agawy, miksujemy i przelewamy do szklanek. Prawda,że prosto i szybko
Blondynka GotujeWidzę jak mój organizm lepiej działa, ale o szczegółach nie będę tu pisać ;) Składniki: 1 mała garstka malin kilka listków mięty 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion Chia Skworcu syrop z agawy Skworcu do smaku Wykonanie: Dzień przed zrobieniem napoju namoczyłam nasiona Chia w 1/4 szklanki mleka. Tradycyjnie wieczorem wstawiłam szklankę z Chia i mlekiem do lodówki, a rano maliny(...)miętę, pozostałe 3/4 szklanki mleka i syrop z agawy umieściłam w dzbanku blendera i zmiksowałam wszystko dokładnie, jeśli napój wyda nam się zbyt gęsty, rozcieńczamy go mlekiem. Zawartość dzbanka przelałam do miski, dodałam namoczone nasiona Chia, wymieszałam łyżką. Przelałam do szklanek. Na zdrowie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje