syrop - 6989 przepisów (strona:225/466)

Kolorowe ciasto z jabłkami 206

tego ciasta wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek). Na ciasto: -niepełne dwie szklanki mąki -szklanka cukru pudru -6 jajek -6 łyżek oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao -aromat śmietankowy    Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu.    Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier puder, miksujemy. Dodajemy żółtka. Następnie

Maminek kulinarny
Sernik 172

szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -2 żółtka -10 dkg margaryny -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat     Krajankę twarogową kroimy w długie paski.    Zalewamy syropem cukrowym.       Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę. 2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.    Na kruszonkę wykładamy dżem(...)Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem. Dodajemy twaróg, stopione masło i mąkę ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę masy wykładamy na blaszkę.    Resztę pasków posypujemy kakao i układamy

Maminek kulinarny
Ciasto z rabarbarem 121

pszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.     Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.    Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody, jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.     Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.    Kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę

Maminek kulinarny
Nalewka śliwkowa 29367

czasie nalewka nabierze smaku i koloru.    Po 6 tygodniach zlewamy alkohol a śliwki zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru.    Syrop cukrowy zlewamy, śliwki płuczemy 100 mililitrami wody i powstały płyn łączymy  razem z alkoholem i syropem cukrowym. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok. 2 tygodnie i gotowe

Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 170

naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów.    Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki    Gruszki obieramy ze skóry.    Wycinamy gniazda nasienne.    Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.    Wodę(...)zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 334

sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki pieprzu cayenne sól Śliwkowy sos BBQ: 4 łyżki sosu pomidorowego(...)koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych Frytki z batatów: 1 kg dużych batatów kilka łyżek oliwy sól kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie: Skrzydełka Buffalo:  Skrzydełka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 części

Smakowity Blog Kulinarny
Amerykańskie pancakes 191

Prawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów.  Potrzebne nam będą: - 2 duże jajka - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze jedną minutę. Podawać tradycyjnie z syropem klonowym, miodem lub ulubionymi konfiturami. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Karnawałowe Limoncello 176

przepisu,   zdążycie akurat na zakończenie karnawału ;) Moje limoncello już pracuje. Jeśli ktoś się bardzo śpieszy może czas przygotowań skrócić nawet do 14 dni (7 dni moczenie skórek, dodać syrop cukrowy, wymieszać, przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na 7 dni). Podane proporcje składników to przepis klasyczny. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć (+/-) 500 g,  wedle własnych upodobań(...)słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem.    Zlać spirytus,skórki wyrzucić. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić.  Zimny syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie.  Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień. Podawać mocno schłodzone.  Z pozostałych cytryn

SzczyptaSmaQ
Tarta z mascarpone z migdałami 210

maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy, 3 małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 30 g migdałów w płatkach. Przygotowanie: Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie(...)schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C.  Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy do uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy

Moniki Smakołyki
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 226

troszkę słodki... Mi te placuszki przypomniały śniadania dzieciństwa, kiedy budząc się czułam ten niesamowity aromat w całym domu. Wtedy podawane były z cukrem pudrem - teraz najbardziej lubię dodatek złotego syropu. Polecam - są wspaniałe, nie tylko na śniadanie, ale też na przykład podwieczorek. Waniliowe placuszki z jabłkami Składniki: (na około 20 sztuk) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)solą, dokładnie wymieszać trzepaczką. Plastry jabłek maczać w cieście, smażyć na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron na złotobrązowy kolor.  Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub złotym syropem. Smacznego! Dzisiaj, mimo przelotnych opadów, pogoda całkiem dopisuje, więc mam nadzieję, że lato pobędzie z nami jeszcze trochę, a ukochany kubek poczeka w szafce na swój czas. Tak się zastanawiam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 174

minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca.  Ale na parapecie moje orchidee

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grudniowy sorbet jabłkowy - z cynamonem 161

soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 75 g cukru 150 ml wody Cukier z wodą zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na puree z dodatkiem soku z cytryny, cynamonu i goździków. Jabłka dokładnie wymieszać(...)gorącym syropem, całość ostudzić, schłodzić w lodówce, a następnie zamrozić przez minimum 5 godzin. Smacznego! Bardzo wymierną korzyścią niedzielną jest również moja nowa fryzura, którą jestem szczerze zachwycona. Zawsze marzyłam o prostej grzywce, ale jakoś brakowało mi odwagi... Na szczęście C. jest odważna za mnie, wzięła sprawy w swoje ręce i nożyczki, i efekt jest zaskakująco dobry. Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 164

limonki 120 ml wody 85 g cukru 90 g malin 1,5 łyżki Cointreau Maliny zasypać 1 łyżką cukru i odstawić. Z pozostałego cukru i wody zagotować syrop, ostudzić. Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać. Schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody truskawkowo-różane. Z bezami. Czy może być coś lepszego...? 163

polecam Wam bardzo - smakują niebiańsko. Bez przesady. Lody truskawkowo-różane z bezami Składniki: (na 1,8 l lodów) 500 g truskawek 150 g konfitury z płatków róży 2 łyżki syropu z płatków róży sok z 1 cytryny 250 g skondensowanego mleka słodzonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 75 g bez Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Włożyć do większej miski, zmiksować(...)jednolitą masę. Dodać konfiturę, syrop i sok z cytryny, zmiksować. Dodać mleko skondensowane i kremówkę, dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, wymieszać lody z pokruszonymi bezami. Przełożyć do pudełek do lodów, zamrozić. Smacznego! Podoba mi się to zdjęcie. Zazwyczaj fotki, które pstrykam nie są najlepszej jakości; to pewnie też nie jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Złoto, które nie jest złotem, i lekki deser 289

Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 60 g cukru 2 łyżki wody 60 g miodu 600 ml mleka (3,2%) ziarenka z 1/2 laski wanilii 5 listków żelatyny brzoskwinie w syropie: 250 g brzoskwiń 50 g cukru 2 łyżki wody 40 g miodu ziarenka z 1/2 laski wanilii Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier podgrzewać z wodą, aż powstanie dość ciemny(...)się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zdjąć z palnika, wystudzić. Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem. Smacznego! Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny wręcz na lato. Bez dodatku śmietany nieco mniej kaloryczny. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze