Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy). Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania: 25 minut Porcje
SzczyptaSmaQStarmach . Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 2 filiżanki gorącej, mocnej kawy zaparzonej z Jacobs Cronat Gold, 100 ml rumu, 6 łyżek śmietany kremówki, 2 łyżki serka mascarpone, Syrop kokosowy, Brązowy cukier Muscovado. Przygotowanie: Kawę posłodzić Muscovado, dodać rum. Śmietanę podgrzać, wymieszać z serkiem i syropem kokosowym, podać w oddzielnym dzbanuszku
SzczyptaSmaQCzas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 2 Składniki: 500 g sera naturalnego (mielonego, na sernik), 1 duże mango, 5-6 łyżek nasion chia, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, Syrop agawy, ksylitom lub stewia do smaku, listki stewii do przybrania. Przygotowanie: Mango umyć, obrać , miąższ zmiksować (odłożyć kilka łyżek do przybrania). Do mango dodać 2/3 sera, ekstrakt wanilii(...)syrop z agawy, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać pozostały ser do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Do masy serowej dodać nasiona chia – ok. 1 łyżka na każde 100 ml sernika, wymieszać, przelać do szklanek. Owoce mango są różnej wielkości, więc porcja sernika może być mniejsza lub większa. Odstawić do lodówki na min. 4 godz. Przed podaniem polać
SzczyptaSmaQkawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego), 100-150 ml sosu sojowego, Sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka sosu rybnego, Syrop z agawy do smaku, Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić. Warzywa umyć, marchewkę obrać
SzczyptaSmaQbiałą, puszystą masę (około 10 minut). Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy pozostały cukier (150 g) i ogrzewamy na małym ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop cukrowy. Zdejmujemy syrop cukrowy z ognia, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Mieszamy, do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy
W kuchni Katiepłatków jaglanych - 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa - 3 jajka - obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały) - 1-2 łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki małych rodzynek (nie trzeba, ale warto(...)Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło
Smaczne Zdroweżytnie bananowe ricotta hotcakes z syropem daktylowym(potem) Tym razem syrop wyszedł mi trochę rzadki, ale i tak jest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba
More food, love and dreamsdrożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli Do posmarowania 100 g sezamu 100 ml letniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez(...)blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu
Ala piecze i gotujeszklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki oleju, 2 łyżeczki cukru waniliowego , 2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny), konfitura malinowa Krokus . Przygotowanie: Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki(...)jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniowoców jest tak intensywny i cudowny. Zachęcam Was do spróbowania. Na pewno na długo smak zostanie w Waszej pamięci. Składniki na 2 mniejsze porcje: 300 ml gotowego rozrobionego syropu SUNQUICK mango maliny (świeże/mrożone/kandyzowane) Wykonanie: Wykonanie tego deseru jest naprawdę banalnie proste. Rozrobiony sok SUNQUICK wlewamy do płaskiego naczynia, tak aby jego warstwa nie była wyższa(...)zdrapanego szronu z szyby. Kiedy granita jest gotowa podajemy ją natychmiast udekorowaną np malinami. W moim wydaniu były to maliny kandyzowane, które wyszły mi przez całkowity przypadek przy produkcji syropu malinowego. Przepis na granitę kawowo-czekoladową znajdziecie TU . Też jest godna polecenia
Malinowe Pocałunkiżółtka * 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej ) * 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki * 350 ml czerwonego wina * 80 g płatków migdałowych * 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub miodu Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą(...)Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na kruchy spód, na musie ułożyć plastry gruszek. Na patelni uprażyć płatki migdałowe, do ciepłych dodać syrop cukrowy/miód. Całość wymieszać i ewentualnie lekko podgrzać, żeby syrop/miód był płyny. Płatki migdałowe wyłożyć na wierzch tarty. Tartę chłodzić w lodówce min 2 godziny. Najlepiej całą
kolorowotorcikowozmiksować z cukrami i żelatyną. Masę przelać do miseczek wokół kiwi. Odstawić do stężenia. Mandarynki sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Gotować na małym ogniu, przez 5 minut w syropie z cukru, soku pomarańczowego i sosu chilli. Babeczkę z kiwi przełożyć na talerzyk i polać syropem z mandarynkami
Kulinarny karnet ChristopheraPyszne roladki na słodko w płatkach kukurydzianych Roladki drobiowe z brzoskwiniami SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójna brzoskwinie w syropie -4 szt mąka -2 łyżki płatki kukurydziane -0,5 szkl jajko -1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić mięso na 4 porcje. Następnie filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć solą(...)pieprzem. Brzoskwinie, odcedzić z syropu, osączyć. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę, pokruszyć je wałkiem do ciasta. Jajko wybić na talerz, roztrzepać z solą i pieprzem. Na każdym filecie, ułożyć brzoskwinię, zwinąć w roladkę. Roladki obtoczyć dobrze w mące, w jajku, panierować w płatkach kukurydzianych. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, parę minut z każdej strony
Kuchnia Danusidrinka. Przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom czerwcowych truskawek :) Oryginalny przepis znalazłam na blogu VENIDLE TUTAJ . U mnie niewielka modyfikacja smakowa. Zachęcam do zrobienia. Składniki : czysta wódka syrop truskawkowy pokrojone truskawki woda sodowa (u mnie lekko gazowana) lód Wykonanie: W shakerze mieszamy wódkę z syropem truskawkowym. W szklance do drinków umieszczamy pokrojone truskawki, zalewamy zawartością shakera
Walijskie Pichcenieoficjalnym wstępie, nie pozostaje mi nic innego jak wznieść toast: No to frugo! :)) Składniki: 50ml białej wódki 3 kostki lodu plasterek limonki, cytryny i pomarańcza żółte frugo grenadina (syrop) Wykonanie: Owoce dokładnie szorujemy, wkładamy do miseczki i zalewamy w całości wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie kroimy w cienki plasterki razem ze skórką. W szklance do drinków umieszczamy lód(...)plasterku limonki, cytryny i pomarańcza, 50ml czystej wódki - zalewamy całość żółtym frugo. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem trochę syropu z grenadiny, który fajnie opada na dno.... teraz pozostaje nam tylko degustacja
Walijskie Pichcenie