syrop - 6989 przepisów (strona:227/466)

Tiffin – Batoniki Czekoladowo Orzechowe 171

użyłam digestive) 250 g mieszanki orzechów (ja użyłam mix orzechów i rodzynek)* 300 g mlecznej lub ciemnej czekolady (ja użyłam pół takiej pół takiej) 100 g masła 140 g syropu klonowego Pokruszone herbatniki z zostawionymi gdzieniegdzie większymi kawałkami mieszamy z orzechami i rodzynkami. Czekoladę, masło i syrop klonowy mieszamy na małej mocy palinka, do rozpuszczenia się. Wlewamy do wymieszanych

Made By Mom And Son
Pudding czekoladowy z kaszy jaglanej z żurawinką i orzechami 202

deser. Składniki (na jedną porcję kremu): 3 łyżki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka 0,5% łyżka miodu pół łyżki kakao cynamon- opcjonalnie 1/2 banana garść orzechów i żurawiny syrop klonowy Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i gotujemy na mleku 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy miód, kakao i cynamon. W kielichu blendera umieszczamy połowę banana i ugotowaną(...)kaszę. Całość dokładnie blenderujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy żurawiną, orzechami. Jeśli chcemy by pudding był bardziej słodki warto polać go syropem klonowym. Gotowe

Mango Papaja
Wino z dzikiej róży 171

źródlanej, 10,5 kg cukru, matka drożdżowa, pożywka dla drożdży, 60 g kwasku cytrynowego. WYKONANIE Owoce przebrać, nie usuwać pestek i szypułek.Wsypać owoce do butli i zalać gorącym syropem cukrowym (7,5 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie). Wrzucić matkę drożdżową, pożywkę dla drożdży i kwasek cytrynowy. Potrząsnać butlą. Po 2 lub 3 miesiącach zlać wino, oddzielając(...)osadu na dnie butli i dodać syrop z 3 kg cukru.  Przez pierwszy miesiąc powinno być w temperaturze 20 stopni, w kolejnych miesiącach w temperaturze ok. 15 st C. Przelać wino do butelek, zakorkować i przechowywać w zaciemnionym miejscu. Przepis na matkę drożdżową 4 dni przed planowanym zrobieniem wina włóż porcję drożdży winnych do wyparzonej i osuszonej butelki (pojemność

W kuchennym oknie Ewy
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 169

likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka Almette jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,   12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy(...)miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente, a serek Almette  ucieramy na gładką masę z syropem z agawy. Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 249

sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki(...)pieczenia babeczek.  Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około 30 min w temp. 180 ° C. Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem z agawy. Babeczki podajemy z boczkiem, marchewką i pietruszką. Smacznego Rada: p rzed przygotowaniem masy grillujemy boczek i gotujemy fasolkę (może być z puszki). Przed dodaniem do masy boczek i fasolkę

Moniki Smakołyki
Polenta na słodko 168

Składniki : 6 suszonych śliwek kalifornijskich 10 moreli suszonych 3 łyżki płatków migdałowych szklanka wina białego, półsłodkiego około 5 łyżek syropu klonowego, sól ewentualnie kilka pokruszonych orzechów włoskich , 2-3 łyżki soku z cytryny i miód Przygotowanie: Śliwki i morele pokroić, dodać do tego migdały i zalać winem i syropem Garnek ze składnikami stawiamy na ogniu, dajemy szczyptę soli i grzejemy

Proste Potrawy
Sok z pigwy i pigwówka 130

owoców pigwy dać 1 i 1/2 kg cukru 1/2 l. spirytusu i około 1/2 l. wódki 45 % Przygotowanie : postępujemy wpierw jak powyżej, a po otrzymaniu soku- syropu zlewamy syrop i mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1, odstawiamy na 8-10 tygodni.  po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek.  pozostałe owoce zalewamy wódką i zlewamy dopiero

Proste Potrawy
Moje tiramisu 337

cukrem,dodajemy żółtka i olej po łyżce Dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem- ucieramy Pieczemy w temp. 180 stopni do zarumienienia (sprawdzić patyczkiem) Przygotowanie : Biszkopt kroimy na dwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu : 3 serki mascarpone(...)gram  szklanka śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część biszkoptu nasączamy równomiernie syropem z kawą, rozsmarowujemy połowę kremu serowo - śmietankowego, posypujemy startą czekoladą Przykrywamy drugą częścią ciasta  ( też należy je nasączyć)  i rozsmarowujemy pozostały krem, posypujemy wierzch startą czekoladą. Można prawdziwą kawą

Proste Potrawy
Mini serniczki z brzoskwiniami 3849

prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany słodkiej 3 łyżki kakao 60 gramów masła 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 7 filiżanek do kawy Przygotowanie 1. Rozpuszczamy(...)gorącej wodzie dwie łyżki żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i mieszamy je z masą serową. Napełniamy filiżanki masą sernikową, prawie do pełna. Na górę układamy biszkopty i wszystkie filiżanki lądują w lodówki na godzinkę. 2. Po godzinie gotujemy

zjem to blog kulinarny
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 178

Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż(...)wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sok z aronii 156

aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KONFITURA Z RÓŻY 154

makutrze do momentu aż puści sok w tedy znacznie zmniejszy swoją objętości, pozostawić w chłodnym miejscu  na 24 h. Po tym czasie zagotowujemy wodę dosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. I już możemy

RAROSSA
Lecznicza nalewka z czarnej porzeczki 266

słoja, po czym zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas delikatnie potrząsając.  Następnie przecisnąć owoce przez gazę. Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem. Nalewkę wlać do ciepłego syropu, wymieszać i ostudzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w zacienionym, chłodnym miejscu. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej będzie stała

Z miłości do słodkości
Ptasie mleczko z musem z mango 308

trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce z puszki, ale jeśli macie okazję kupić świeże mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym owocem :) Składniki: 1 puszka mango w syropie, 1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango, 1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata

Delicious Titbits
NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO. 198

regenerację skóry.* NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 100 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody  0,6 kg cukru Z wody i cukru gotuję gęsty syrop, studzę. Kwiaty układam na białym papierze na słońcu, zostawiam na około 2 godziny, aby pozbyć się robaczków. Następnie przekładam je do wielkiego słoja, zalewam spirytusem i syropem cukrowym. Mieszam, szczelnie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania