syrop - 6989 przepisów (strona:232/466)

Limoncello 337

macerujemy przez ok 10/14 dni, pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień. Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej zółty, a skórki białe. Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy syrop. W garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu wlewamy syrop do spirytusu i dobrze mieszamy.  Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra

Mia Cucina Sofieta
Tarta z gruszkami 146

czekac, nie ma tez balaganu w kuchni. Tak wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo(...)marginesu. Nastepnie smarujemy srodek nutella (okolo 2 lyzki na porcje) i na to ukladamy pokrojone w plastry gruszki z syropu. Gotowe tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Po upieczeniu tarty posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 141

ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wykladamy na talerzyki. Mozemy podac je w towarzyswie panna cotty, ale rowniez same z winnym syropem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Slodkie wspomnienia 136

cukrem do chwili az cukier sie rozpusci. Wkladamy do garnka pomarancze i gotujemy na malym ogniu godzine, a w razie potrzeby dluzej. Woda powinna zamienic sie w gesty syrop, a skorka pomaranczy powinna stac sie szklista, prawie przejrzysta. Gotowe pomarancze wyciagamy z syropu i pozostawiamy 24 godziny by dobrze wyschly. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Kazdy

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki. 180

deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop  750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy(...)obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas gotowania. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna piane. Osobno ubijamy żółtka

Przysmaki Karolki
Domowy kisiel pomarańczowy 96

Składniki : * litr wody * większe pół szklanki syropu pomarańczowego * 3 łyżki maki ziemniaczanej * 4 łyżki brązowego cukru Wodę zagotować z cukrem. Pół szklanki odlać i dodać syrop oraz mąkę. Wymieszać,żeby nie było żadnych grudek. Wlać do gotującej wody. Zagotować do powstania bąbelków. Kisiel jest lekko słodki, nie za gęsty,idealny do picia ale i łyżeczką zjemy go bez problemu

Magiczne Życie Marty
Drinki na Walentynki i nie tylko 174

wodzie i kolorowym cukrze.  Pierwsze dwie propozycje są z Martini. Składniki na szklankę : * pół szklanki Martini * pół szklanki napoju Sprite bądź z dodatkiem soku pomarańczowego, ananasowego * 2 łyżki syropu malinowego lub żurawinowego * kolorowy cukier * kostki lodu * plasterki cytryny, limonki i pomarańczy  Przygotowanie : Drink z martini i napojem typu Sprite wlewam do szklanki, wrzucam kostki lodu, plasterki owoców. Drink(...)martini i sokiem wlewam najpierw syrop malinowy, Martini i uzupełniam sokiem ananasowym bądź pomarańczowym. Dodaję kostki lodu na bazie soku pomarańczowego i plasterki owoców. Ozdabiam mieszadełkami z serduszkiem i słomką. Kolejne trzy propozycje są z wódką. Składniki na mniejszą szklankę : * 100ml czystej wódki * sok ananasowy , pomarańczowy * kolorowy cukier * kostki lodu * plasterki cytryny, limonki i pomarańczy Przygotowanie : Do każdej szklanki wrzucamy

Magiczne Życie Marty
Sezon na lody! 202

konsystencji. I kolorze. Delikatne i kremowe. Zabawnie kolorowe. Aromatyczne, pachnące świeżo i kusząco. Słodkie. To właśnie lody idealne. JOGURTOWE LODY MALINOWE. (autorskie;) 500 ml jogurtu malinowego 200 ml syropu malinowego szklanka świeżych malin Maliny umyłam, przetarłam przez sito. Jogurt zmieszałam z malinami, syropem. Przelałam do zamykanego naczynia. Włożyłam do zamrażarki. Co pół godziny, do czasu głębszego zamrożenia, miksowałam dokładnie. Zostawiłam

W kuchni Karmel-itki
Suszymy? Czyli o nowej suszarce... 146

opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie układamy plastry jabłek na sitach suszarki i suszymy! Ok. 8 godzin w 60 stopniach. Długość procesu zależy od soczystości i wielkości jabłek. *Pozostały(...)syrop zlałam do słoiczków i zawekowałam, przelewając uprzednio przez sitko i gazę. Świetnie pasuje do herbaty. Smacznego!  Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 219

dziś na.. CYNAMONOWA KAWA DESEROWA. /przepis autorski;/ dla 2 osób po 1-2  łyżeczki kawy rozpuszczalnej na kubek mleko po kieliszku likieru kawowego po 3-4 łyżeczki syropu cynamonowego  na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru.  Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję natychmiast

W kuchni Karmel-itki
PIJALNIA CZEKOLADY WEDEL - KRAKÓW, RYNEK GŁÓWNY. 161

moich kochanych przyjaciół. Jeden minus, dość duży - zabrakło czekolady gorzkiej, co musieliśmy zrekompensować sobie deserową. Czekolada deserowa z amaretto. Słodka, lecz nie mdła, przyjemnie ciepła. Na dnie znajdował się syrop o smaku amaretto, niestety nie prawdziwi likier.  Należało go wymieszać z czekoladą, gdyż tworzył dwie oddzielne fazy, czyli warstwy w szklance, syrop na dnie, a nad nim czekolada

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. 217

CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki syropy cynamonowego mielony cynamon Mleko wlewam do szklanki i mocno spieniam (mi niestety pianka nie wyszła tak idealna), dodając cukier waniliowy.  Delikatnie, za pomocą łyżki, wlewam po ściance syrop cynamonowy

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 141

Czarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa.   Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo

W kuchni Karmel-itki
Amerykańskie pancakes na maślance 238

Dzisiaj rano przypomniałam sobie smak śniadania ze Stanów. Pierwszy raz udało mi się zrobić tak puszyste pancakes. Polałam je syropem klonowym, który kupiłam jeszcze w USA, więc śniadanie 100% amerykańskie. Może i nie jest to zbyt zdrowy posiłek, ale w weekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;) PANCAKES NA MAŚLANCE (6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko(...)ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym

Zgrabne Gotowanie
Amerykańskie pancakes z jagodami 236

mnie w kuchni ciągle rządzą jagody. Pancakes z jagodami to zdecydowanie moja ulubiona wersja placków. Jadłam je niejednokrotnie w USA, a teraz odtworzyłam te smaki. Do tego syrop klonowy i najlepsze śniadanie na świecie gotowe. Mam nadzieję, że Wam też tak zasmakują ;) PANCAKES Z JAGODAMI (składniki na 6 placków) Składniki mokre: - pół szklanki maślanki - 1/4 szklanki mleka - jajko - łyżeczka miodu(...)wtedy placki zrobiłyby się twarde. Na samym końcu do masy dodać jagody, wymieszać ostatni raz.  Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać z syropem klonowym. Smacznego! A poniżej zdjęcia prawdziwych Amerykańskich pancakes

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania