wyciągam z zamrażalnika. Ostatnio pokazywałam deser piankowy z jagodami. Deser piankowy z malinami to kolejna moja propozycja na słodki deser wykorzystujący pianki Jojo. Aby nadać różowy kolor piance wykorzystałam syrop z malin jaki robiłam latem. A maliny to owoce, które często wykorzystuję do przygotowania deserów. Była już pianka z polewą czekoladową. Proponowałam Wam też kolorowy deser piankowy dla dzieci. Składniki(...)ubijania dodajemy stopniowo gęstniejącą masę piankową do śmietanki, mieszamy trzepaczką. Powstałą masę przekładamy do małych szklaneczek, odstawiamy do stężenia. Resztę ubitej śmietanki mieszamy z odrobiną soku z malin w syropie . Wykładamy na piankę. Mrożone maliny rozrzucamy na śmietance, posypujemy różowym cukrem. Polecam! The post Deser piankowy z malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzecięte laski wanilii garść ziaren kawy Umyte gorącą wodą pomarańcze gęsto nacinamy nożykiem. We wszystkie otwory wciskamy ziarenka palonej kawy (musimy je schować się w skórce gdyż wypadną). Przygotowujemy syrop z cukru i wody: rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy 1/2 litra spirytusu i 400 ml whisky. Układamy pomarańcze w dużym słoju. Pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką alkoholową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznikają z talerza. Potrzebujemy (na kilkanaście naleśników): - 3 jajka - 125 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 ml mleka - 2 łyżeczki cukru trzcinowego - borówki - masło do smażenia - syrop klonowy do polania Na początku rozbijamy jajka. Odzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do odtłuszczonej miski. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko, wsypujemy cukier(...)kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę i równieź smażymy na złoty kolor. Gotowe naleśniczki polewamy syropem klonowym. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchninieziemsko kwaśne, ale właśnie takie najbardziej lubię, zapraszam na kompot 1 kg wiśni 0,75 litra wody 0,5 kg cukru ( cukier według uznania) Zaczynamy od przygotowania syropu wodę zagotowuję , do gotującej wody dodaję cukier gotuję jeszcze 5 minut. Wiśnie myjemy wkładamy do wyparzonych słoików (ja nie dryluje) zalewam syropem i zakręcamy, gotowe. rrarossa@gmail.com
RAROSSAbyłoby jedzenie, gdyby nie istniało uczucie głodu? Infantylna Anna (zapisek własny) Świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów :) Składniki: 3 średniej wielkości banany 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1 łyżka syropu z agawy (lub więcej, w zależności od preferencji) 3 krople olejku waniliowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta soli dodatkowo: otręby z czarną(...)wafle lodowe bez cukru Przygotowanie: Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze nie miksujemy). W osobnym naczyniu rozpuszczamy w wodzie kakao, dodajemy syrop z agawy, olejek waniliowy, sól i oliwę z oliwek. Mieszamy. Zalewamy mieszaniną banany i całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Krem ten przekładamy do pojemnika, a następnie wkładamy do zamrażalnika
Weganizm infantylnyśredniej wielkości 1.5 szklanki mąki (użyłam 1 szklankę białej pszennej i 1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej) 1/3 szklanki oleju z pestek winogron 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki syropu z agawy 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego siemienia lnianego dowolne otręby (użyłam granulowanych z czarną porzeczką) cynamon Przygotowanie: Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)Możemy użyć do tego widelca, tłuczka do ziemniaków lub czegoś innego, jak wolimy. Gdy rozgnieciemy już dokładnie wszystkie kawałki, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, olej, syrop z agawy. Całość starannie mieszamy. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe, dodajemy otręby i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do wytłuszczonej (jeśli jest taka potrzeba) formy i posypujemy na wierzchu
Weganizm infantylnyłyżeczka kawy rozpuszczalnej zwykłej (lub zbożowej - dla odważnych) 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 kostki lodu woda mineralna niegazowana lub mleko roślinne 4 garście jagód 2 łyżeczki syropu z agawy Przygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy do niego kostki lodu, wsypujemy kawę i cukier, wlewamy dwie łyżki wody mineralnej lub mleka. Szejkujemy, szejkujemy, szejkujemy. Dopóki(...)wysokiej szklanki. Jagody po umyciu zgniatamy tak mocno, aż wycisną sok. Możemy zrobić to dość prymitywnie, ale całkiem skutecznie, używając łyżeczki. Sok oddzielamy od rozciapcianych jagódek. Mieszamy go z syropem z agawy, a następnie wlewamy do szklanki z pianą. Całość zalewamy albo mlekiem albo niegazowaną wodą mineralną. Najlepiej, jeśli jest schłodzona, uzyskamy lepszy efekt zimnej kawy
Weganizm infantylnymiksowaniem suchej masy, potrzebuje pewnej ilości składniku płynnego, jeśli wasze miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego robić) dodatki: sorbet malinowy płatki kokosowe trzcinowy cukier puder syrop z agawy kakao Przygotowanie: Fasolę płuczemy, moczymy w wodzie przez jedną noc, ponownie płuczemy, po czym gotujemy w świeżej, lekko osolonej wodzie ok. 60 minut(...)minut, aby ostygło. Po tym czasie kroimy brownies na kwadraty lub prostokąty i zjadamy, z czym tylko chcemy. Polecam podanie ich z sorbetem malinowym, posypanych cukrem pudrem i polanych syropem z agawy. Smacznego! Czy można szukać sensu, nie wierząc w jego istnienie? (S. Mrożek) Jako że wcześniej tego nie zrobiłam
Weganizm infantylnyjednak wykorzystać w przygotowaniu takiego oto torcika. Składniki: Opakowanie okrągłych wafli tortowych (ok. 7 sztuk) Tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) Puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) Masło orzechowe Syrop z agawy lub cukier Aromat śmietankowy 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowo-śmietankowy. Mleko kokosowe w postaci stałej oddzielamy(...)lodówce, by masa stała się twardsza). Będzie nam potrzebna tylko ta niepłynna część. Miksujemy ją ręcznym mikserem przez ok. 1-2 minuty. Po tym czasie dodajemy syrop z agawy (ilość zależna od naszych preferencji), kakao oraz kilka kropel śmietankowego aromatu i jeszcze raz miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Kolejność nakładania poszczególnych warstw jest dowolna. Ja zaczęłam
Weganizm infantylnysłodkie) 2 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym (lub 1 szklanka sojowego o smaku waniliowym + 1 szklanka sojowego zwykłego, jak w tym przypadku) 5 łyżek syropu z agawy (lub cukru lub innej substancji słodzącej, jak lubimy bardziej słodkie, to dajemy trochę więcej) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 5-6 łyżek kaszy manny 5 łyżek oleju opcjonalnie: 10 kostek gorzkiej(...)czekolady 12 łyżeczek mleka sojowego dekoracyjne ażurki z czekolady deserowej suszona żurawina Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy syrop z agawy, cukier z wanilią i olej. Mieszamy, po czym całość zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wrzucamy kaszę mannę. Gotujemy, cały czas mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje. Następnie odstawiamy ją, aby ostygła. Gdy to się
Weganizm infantylnyprzelewamy do rondelka i wsypujemy polowe cukru pudru i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy nam się rozpuścić cukier, należy zwiększyć płomień i zagotować syrop. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następny etap to ubicie białek z resztą cukru, na sztywną bezę. Śmietanę kremówkę ubijamy chwilę(...)dodajemy do niej nasz syrop z limonek. Na sam koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Na sam koniec przelewamy masę do pucharków i wkładamy do lodówki, aż stężeję. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżki syropu klonowego (miodu) - 300 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 110 g entilek - 1 łyżka Kakao Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1.Ubijamy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy syrop klonowy (bądź miód), łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy. 2.. Powinna wyjść masa lepka, lecz jeśli wyjdzie za bardzo klejąca (będzie przyklejała się do palców
ciemna strona patelnibogata w antyoksydanty borówka amerykańska. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) 3 garście płatków owsianych ok. 10 suszonych moreli (posiekane) 2 duże garście płatków migdałów 2 łyżki miodu 1 łyżka syropu klonowego 150 gram borówki amerykańskiej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego WYKONANIE W misce mieszamy płatki, morele i migdały z miodem i syropem klonowym. Powstałą masę rozkładamy na blasze na papierze
OstryKęsszklanki wody zagotowałam z 5 łyżkami cukru i krążkami pomarańczy. Po 30min. ostrożnie wyjęłam pomarańczowe krążki ( tak aby ich nie uszkodzić ), odsączyłam z nadmiaru syropu i ułożyłam na wierzchu mazurka. Po każdym polałam po łyżce syropu i z powrotem całość włożyłam do lodówki
bastalenaszklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
Czerwień i błękit