syrop - 6989 przepisów (strona:234/466)

Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 487

łyżka oliwy z oliwek grzyby mun- garść  pędy bambusa słoiczek  1,5 litra bulionu dwie marchewki  3 cm imbiru  5 plastrów ananasa z puszki  syrop z ananasa z puszki  4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru trzcinowego  papryczka chili sól pieprz pół puszki kukurydzy  cebulka papryka czerwona Opcjonalnie(...)minutach gotowania się bulionu wrzucamy do niego ananasa, grzyby mun, kukurydzę i groszek jeśli chcemy taką wersję. Niech wszystko gotuje się kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy syrop z ananasa, ewentualnie sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy jeszcze 3 minuty.  Zupa w smaku powinna być dość słodka, kwaśna ale i pikantna.  Smacznego

Mango Papaja
Placki z serem ricotta i bananami 188

jaja 3 łyżki cukru  2 banany 200 gram sera ricotty  łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego łyżka oleju + do smażenia szczypta soli  do podania: cynamon, syrop klonowy, gęsta śmietana, nutella, u mnie-syrop karmelowy  Mąkę, mleko, żółtka jaj, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ricottę i łyżkę oleju mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej

Mango Papaja
Jagodzianki z serem 148

mąki pszennej 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn) 150 gram twarogu półtłustego 3 łyżki jogurtu greckiego 100 gram jagód 2 łyżki syropu klonowego (lub wody) Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy sól i mleko wymieszane z resztą(...)wysmarowanej blaszce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy- mieszamy cukier puder (30 gram) i 2 łyżki syropu klonowego (lub wody). Po tym czasie nasze jagodzianki powinny być gotowe. Ja z pewnością zrobię je jeszcze raz w poniedziałek

Mango Papaja
Udka w glazurze miodowo-musztardowej z ananasem i czosnkiem 276

oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili) 2 łyżki miodu sól pieprz chili w płatkach 2 plastry ananasa z puszki  3 ząbki czosnku w łupinach 4 łyżki syropu z puszki ananasa   Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz chili w płatkach i syropem z puszki ananasa

Mango Papaja
Pancakes - naleśniki amerykańskie 290

tego przepisu i bardzo nam smakowały więc nie szukałam innej receptury. Jedynie trochę zmieniłam oryginalny przepis. Placuszki są lekkie i puszyste. Możecie podawać je z owocami, jogurtem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem, słodkimi sosami, itd. Ja najbardziej lubię z owocami, bez dodatku słodkich sosów, ale kiedyś muszę spróbować jak smakują z syropem klonowym. Jeśli zdecydujecie się na bardzo słodki

Ze smakiem i z pasją
Co to jest: MELASA Z GRANATÓW? 192

moich ulubionych dodatków do sałatek. Jej słodko-kwaśny smak dodaje głębi świeżym sałatom.  Melasa nie jest melasą w ścisłym tego słowa znaczeniu; jest to długo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie.  Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania

Przepisy Aleksandry
Intensywny tort czekoladowo-owocowy w kształcie ludzika lego - mój pierwszy tutorial 261

umieszczamy w niewielkim rondelku. Na początek dodajemy 6 łyżek cukru i podgrzewamy, a gdy całość się zagotuje, trzymamy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i łączymy z syropem owocowym oraz odłożonymi wcześniej, całymi owocami. Zimny serek mascarpone i zimną kremówkę ubijamy na sztywno

Ratunku obiad
Pudding ryżowy z gruszkami. 143

lekko zmiażdżone strączki); 1 kawałek kory cynamonowej; 2 łyżki cukru waniliowego (mój dodatek); 2 gruszki; 1/4 szkl. soku jabłkowego; szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego); opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Gotujemy wraz z korą cynamonu, kardamonem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 20 min., często(...)Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki i cynamon. Gotujemy około 5 min. Ryż przekładamy do miski i polewamy gruszkami. Na wierzch można dodać miód lub syrop klonowy. Smacznego

Miksturownik
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 134

cóż, Rodzynka przeżyła i się zachwycała, więc ja też postanowiłam zrobić i zaryzykować (tylko czym?;) Składniki na 12 kuleczek: 100 g siemienia lnianego 40 g migdałów 100 g syropu z agawy - dałam  90 g miodu, bo syropu nie miałam  4 (tak! tak!) łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki sezamu - do obtaczania kulek dodałam łyżeczkę pieprzu mielonego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Panierowany rabarbar 127

rabarbary 3 łyżki otrębów owsianych  Sante 1,5 łyżki cukru brązowego 1 jajo 1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnik masło klarowane do smażenia deser waniliowy Apro na syrop: 1 szkl. wody 1/2 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu na 2 minuty - wyjąć ostudzić. Otręby wymieszać z cukrem brązowym

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 96

Premium Rosa - kolorowo-torcikowo Konkurs trwa 3 tygodnie - do 29.07.2010 Nagrody, w ilości 3-ech zestawów produktów funduje Premium Rosa. W skład zestawu wchodzi 5 produktów:  - syrop wiśniowy 500ml  - syrop z czarnej porzeczki 250 ml - konfitura z płatków róży - miód akacjowy - lutenica sos Fundator nagród zastrzega sobie, że zestawy mogą się różnić. Niemniej jednak ilość produktów pozostaje

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa 187

białek * woda Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ). Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania. Ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć na kremie rozetki z piany

kolorowotorcikowo
CIASTKA AMARANTUSKI SEZAMOWE , BEZGLUTENOWE 305

świeżość i chrupkość przez kilka dni, tylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy) -2 łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 379

były pyszne, chrupiące florentynki zakupione w sklepie. Były przepyszne, tylko czy zdrowe...? Te są równie smaczne i baaardzo zdrowe. Same ziarna zanurzone w zdrowym ksylitolu , ja dodałam także trochę syropu z agawy. Chciałam by były bardziej chrupiące. Ksylitol sprawia, że ciasteczka stają się trochę lepkie, tak jakby wciągały wilgoć. Część zamknęłam po wystudzeniu w metalowej puszce i te były(...)150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne by łącznie było ich 280g. Na suchej patelni uprażyć ziarna

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 234

mnie typ750) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy

Smaczne Zdrowe