syrop - 6989 przepisów (strona:216/466)

Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 147

rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym sosem czosnkowym i jajkiem w koszulce Chleb z garnka z suszonymi pomidorami Galette z truskawkami, kremem z octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów(...)Sicilia , która dostarczyła także doskonałej jakości oliwy i rozpieściła podniebienia niecodziennymi smakami czekolad, m.in. z kardamonem, majerankiem i cynamonem. Pyszna zupa krem z pomidorów, pachnące latem konfitury i doskonałe syropy do herbat i napojów to zasługa patronującej warsztatom firmie Łowicz.Samo najlepsze.     Podawana do śniadania cudowna pachnąca brioszka to zasługa Bielmaru , który dołączył do grona patronów Kulinarnej Majówki

KUCHARNIA
pieczona pierś kaczki 171

soku z pomarańczy • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego • 1 łyżka oliwy • szczypta płatków chili • świeża kolendra Sałatka z winogronami: • 1/3 jabłka • garść winogron • garść roszponki • winegret: 3 łyżki syropu z pędów sosny (lub 2 łyżki syropu klonowego) + 1/2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz + 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego • 3 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie

w mojej kuchni
Udka gęsie---Goose gambe 120

udka gęsie 1 łyżka smalcu, najlepiej gęsiego 600g kiszonej kapusty 2 cebule szczypta cukru płaska łyżka zmielonego kminku przyprawy: sól, pieprz sok jabłkowy-około 2 -3 szklanek 1/2 szkl. syropu sosnowego wymieszanego z 3/4 szkl. wody Wykonanie Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć solą, zmielonym kminkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnego dnia zarumienić na patelni na złoty kolor. Włożyć(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem do miękkości ,podlewając syropem z sosny wymieszanym z wodą a pa około 40 minutach dodajemy sok jabłkowy około 1 szklanki. W rondlu zeszklić na gęsim smalcu drobno posiekaną cebulę. Dodać posiekaną przepłukaną, kiszoną kapustę. Następnie podlać soku jabłkowego i dusić ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i cukrem

w mojej kuchni
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 233

pomarańczy, 400 g cukru, 500 ml wody, 1 cytryna, 10 cm korzenia imbiru, 3 łyżeczki czerwonego pieprzu marynowanego, ewentualnie pektyna jabłkowa lub inny środek żelujący. Przygotowanie: Zagotować syrop z wody i cukru. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, z połowy cienko zetrzeć skórkę (tylko pomarańczowa część bez albedo). Pomarańcze dokładnie obrać, posiekać w drobną kostkę, włożyć do syropu, dodać otartą skórkę

SzczyptaSmaQ
Pudding z szałwii hiszpańskiej (chia) z musem jagodowo-bananowym 197

owoce i gotowe, polecam :) Na 2 porcje puddingu dla dorosłych i 1 mniejszą dla dziecka: 0,5 l mleka 4 płaskie łyżki szałwii hiszpańskiej (chia) łyżeczka surowego kakao łyżeczka syropu z agawy mus bananowo-jagodowy: duży banan 0,5 szklanki mrożonych jagód Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do niego syrop z agawy, kakao i dokładnie mieszamy aż kakao

Mienta blog
Ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną 1958

wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu na cieście układamy osączone i pokrojone brzoskwinie.  Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy.  Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę

Salonik smaków
Konfitura cytrynowa 127

Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem

KasiekGotuje
Pancakes 159

Składniki: -2 jajka -2 szklanki mąki -1,5 szklanki mleka -4 łyżki roztopionego masła -3 łyżki cukru -3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli -cukier puder, sok malinowy, ew. syrop klonowy Wykonanie: Do przesianej mąki dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Roztrzepane jajka łączymy z mlekiem oraz masłem. Wlewamy do mąki. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy(...)stron na suchej patelni. Możemy je przypudrować lub podać z syropem klonowym. Smaczego! orzeszek w roli głównej

KasiekGotuje
Białe kwiaty bzu 168

czarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu przeziębień, wzmacniają odporność, działają antywirusowo, wychwytują wolne rodniki, uśmierzają ból i przyspieszają przemianę materii. Można je wysuszyć i parzyć jako ziołową herbatę, sporządzić syrop lub nalewkę. W mojej spiżarni jest już lekarstwo na jesienno-zimowe przeziębienia. Czy Wy również chcecie takie przygotować? Jeśli tak zbierzcie o poranku w pełni rozwinięte kwiaty (około 50 dużych(...)baldachów), a ja jutro opowiem Wam jak przygotować obłędnie pachnący Syrop z kwiatów Czarnego bzu. Zapraszam

Zapiski Młodej Żony
Kulki twarogowe 173

bakaliami     Składniki: -ok. 25 dkg twarogu -kilka łyżek jogurtu naturalnego -bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne -makaron "sznurki" -cukier lub miód -truskawki w syropie z naszej spiżarni Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym, że zamiast przypraw dodajemy cukier lub miód. Bakalie kroimy w kostkę. Dodajemy do twarogu i mieszamy. Gotujemy makaron(...)sznurki" Po osączeniu zwijamy z niego gniazdka. Na makaron nakładamy bakaliowe kulki, dodajemy truskawki i syrop i gotowe. Można też podać z jogurtem. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 223

MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku na małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy

Blondynka Gotuje
Owsianka Kandyzowana z Leśnymi Jagodami 154

kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie: No to jak to u mnie było? Wieczorkiem jak zwykle płatki wsypałam do miseczki, zalałam zimnym mlekiem

Blondynka Gotuje
Orzechowy pudding chia 240

deserem chia nie będzie, ale na pewno od czasu do czasu zaserwuję sobie te pełne zdrowia ziarenka :) * mleko roślinne- 2/3 szklanki  * chia- 2 łyżki *  dukkah - 2 łyżeczki * syrop z agawy- 1 łyżeczka * kilka orzechów laskowych- do ozdoby Ziarenka chia zalać mlekiem migdałowym i odstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej zostaną, tym bardziej będą 'żelkowate', ja zostawiam(...)całą noc). Po wyjęciu wymieszać z syropem z agawy i udekorować  dukkah . Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tarta a'la makowiec 194

masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy(...)rumie przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru

Pyry na Gaz
Domowy kandyzowany imbir 220

palniku.   Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Cukier roztopi się. Zmniejszyć ogień, gotować 20 - 25 min, aż cukier zacznie się krystalizować - masa lekko zgęstnieje i powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir.   Gorący imbir wykładać na kratkę, starając

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania