syrop - 6989 przepisów (strona:213/466)

przetwory 125

pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Nalewka na pigwie – pigwowcu japońskim 83

tygodni. Zlać nalew, przelać do butelek. Owoce zasypać cukrem, słoik szczelnie zamknąć, odstawić na minimum 6 tygodni. Słojem co jakiś czas potrząsać. Cukier ma się całkowicie rozpuścić. Następnie zlać syrop z owoców i wymieszać z nalewem. Wlewając syrop należy próbować aby otrzymać ulubiony stopień słodkości. Przecedzić – najlepiej przez filtr do kawy. Nalać do butelek i zapomnieć... Po co najmniej

królestwo garów
Żeberka pieczone w syropie z mniszka lekarskiego 135

ciekawie. W ten weekend udało mi się pogodzić obie przyjemności, czyli spędzanie czasu na wolnym powietrzu i gotowanie. Na weekendowy obiad przyrządziłam żeberka w słodko pikantnej marynacie z miodowego syropu z mlecza. Składniki (na dwa obfite dwuosobowe obiady): ok 1 kg żeberek z łopatki 3 - 4 łyżeczki miodu z mlecza 3 - 4 łyżeczki musztardy stołowej 2 łyżki oliwy z suszonych(...)przygotowanie marynaty. W miseczce roztarłam pomidora suszonego wraz z kaparami (były w pomidorach) i startym czosnkiem. Zalałam oliwą z pomidorów, a następnie dodałam musztardę. Zamiast tradycyjnego miodu pszczelego dodałam syropu z kwiatów mniszka lekarskiego, który otrzymałam od Teścia. Ma delikatny smak, piękną barwę i cudownie lepką, płynną konsystencję. A do tego podobno same zdrowotnościowe właściwości. Pozostało wsypać paprykę słodką

Kuchnia po mojemu
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 158

porcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik z piersi kurczaka  kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki(...)startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp. 170-180 stopni przez 40 - 50 minut. Upieczone warzywa wykładam wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Mieszam

Kuchnia po mojemu
Pudding z chia z musem z mango i kiwi 167

właściwości lecznicze, to można jeść bez wyrzutów sumienia :) Prosty w przygotowaniu. Polecam :) S kładniki (1 porcja) 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 kiwi 50 g mango Nasiona chia zalać mlekiem i wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc (po około 2 godzinach wymieszać). Rano nasionka wypełnią całą szklankę :) Dodajemy syrop klonowy

Delicious Titbits
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 307

gruszek - gruszki smażyć/dusić przez kilka minut, odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia - czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel

Smakołyki Bereniki
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 165

chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej(...)łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Domowe musli 162

domowe musli. Zawsze mamy jakieś crunchy w szafce, ale po pierwsze zawierają dużo cukru i orzechy, na które jako "mama karmiąca" powinnam uważać no i inne atrakcje w postaci syropu glukozowo fruktozowego, czy tajemniczych E. Po drugie - fajnie zrobić je samemu, a po trzecie - to takie proste!   Podstawą są płatki owsiane górskie, a do smaku dodałam moje ulubione pestki(...)oleju rzepakowego Przygotowanie: Płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam i migdały wymieszałam i rozsypałam na blasze piekarnika wyłożonej pergaminem. W rondelku zagotowałam wodę z cukrem i dodałam łyżkę oleju. Takim "syropem" polałam równomiernie musli, wymieszałam dokładnie raz jeszcze i wstawiłam do piekarnika nastawionego na 170 stopni na ok 35 minut. W tym czasie kilka razy je przemieszałam. Ten zabieg sprawił

Kulinarne Inspiracje
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 318

łyżki octu Wkładka serowa: 500g sera białego 5 jajek 150g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g margaryny 2 łyżki budyniu waniliowego Masa brzoskwiniowa : 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowa: 500ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną(...)sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masa brzoskwiniowa : Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. 5. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kandyzowana skórka z cytryny 179

przykryć i gotuje do miękkości.  Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilka minut. Zestawiam z palnika i studzę. W drugim garnuszku gotuję z wody i cukru syrop do nitki. W międzyczasie skórki kroję w kostkę i wrzucam do syropu.  Gotuję ok 15-20 min. Zestawiam, studzę i przekładam do słoiczka

Ciasteczkowy Potwór
MANIACZKA CIASTO 156

kasza manna to tylko na mleku dla dzieci? Spróbujcie jak pyszne można z nią przygotować ciasto, super deserek nie tylko dla najmłodszych.   Składniki: puszka brzoskwiń w syropie 2 łyżki żelatyny pół kostki margaryny 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1,5 szkl kaszy mannej 4 łyżki kakao Wykonanie: Brzoskwinie osączamy z syropu, blendujemy.Syrop z brzoskwiń podgrzewamy ,dodajemy żelatynę energicznie

Z Majeczką w kuchni
Mazurek czekoladowy z wiśniami 163

masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 g masła 200 g białej czekolady (2 tabliczki) oraz: puszka wiśni w syropie (ok 300 g) 2 rządki mlecznej czekolady Wykonanie: Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem jajka).  Energicznie mieszamy do uzyskania drobnych kawałeczków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto(...)przygotowaną masą i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia w chłodne miejsce, np. na dwór. Na samym końcu mazurka dekorujemy wiśniami, które w miarę możliwości równomiernie rozkładamy na cieście, a syropem z owoców robimy "niedbałe kleksy". Mleczną czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej i polewamy ciasto dopełniając tym samym dzieła :) SMACZNEGO! Wesołego Alleluja

Taste Of My Day
Żeberka w pysznej glazurze oraz pieczona marchewka z masłem orzechowym 299

rondelku podgrzewamy sos teryaki , miód, ocet ryżowy , ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas do uzyskania sosu o konsystencji syropu. Odstawiam do lekkiego wystygnięcia. Mieszamy ze sobą coca-colę, keczup i przygotowany syrop. Zalewamy sosem żeberka i  wstawiam do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach po przykryciem około 60 minut

Mania Gotowania
Krem do muffinek o smaku mojito 172

trwały krem do cupcake'ów!  Krem do muffinek o smaku mojito Składniki: 250 g serka naturalnego do kanapek, 300 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki syropu barmańskiego mojito, zielony barwnik spożywczy, dekoracje. Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder, serek naturalny, syrop barmański i barwnik zielony (w ilości zgodnej z zaleceniami

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania