syrop - 6989 przepisów (strona:213/466)

Owocowy deser z mascarpone. 301

kremówki 30% słodkie 125 ml. ajerkoniaku cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy 6 szt. kiwi 6 szt. bezy  puszka mandarynek w syropie maliny w syropie WYKONANIE: śmietanę ubijamy z 1/2 torebki cukru waniliowego i cukrem pudrem, mascarpone mieszamy z ajerkoniakiem, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany, na dno pucharka wkładamy łyżkę malin, kruszymy na kawałki bezę

Kuchnia Beaty
Fale Dunaju z brzoskwiniami i galaretką 396

100g cukru 10 łyżek mleka 100ml oleju 300-310g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżkeczka kakao 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu   Składniki na krem: 250g masła 3 łyżki cukru zwykłego 1 opak. (16g) cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 400ml mleka   Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku 100g czekolady mlecznej(...)wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić je na jasnym cieście. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostę, wyłożyć na cieście. Można je delikatnie wgnieść w ciasto. Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’) w temp. 180C. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić

Kulinarne Przeboje
Nalewka uspokajająca z melisy. 273

cynamonu 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Jedną szklankę wody zagotuj i zalej nią umyte liście melisy i mięty pieprzowej. Odstaw na 15 minut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko i wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 203

Mięciutkie, wilgotne ciasto jogurtowe z nutką cytrynową z dowolnymi, ulubionymi owocami sezonowymi lub z puszki. U mnie były to brzoskwinie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu owoców z syropu, aby ciasto nie namokło. Szybko, prosto, pysznie! :) Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 400 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej sok i skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody(...)szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z  syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone.   Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, i wymieszać razem z sodą i cukrem. W misce umieścić olej

Chocolate Muffin Blog
Grzaniec malinowo- korzenny 111

ponury, deszczowy dzień proponuję Wam piwnego grzańca. Doskonały na długie, zimowe wieczory. SKŁADNIKI: 500 ml piwa jasnego, 4 łyżki syropu malinowego, 10 sztuk goździków, szczypta imbiru mielonego, szczypta cynamonu. PRZYGOTOWANIE: Piwo przelewam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!). Dodaję syrop malinowy, goździki, imbir oraz cynamon. Mieszam i nadal podgrzewam. Gorący napój przecedzam przez sitko, przelewam do szklanek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą. 149

sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney.  Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek brzoskwini, jedną wiśnię z syropu i odrobinę

vegetanie
Proste i smaczne ciasteczka 155

Witamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu

vegetanie
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 161

gorzkiej czekolady  140 g cukru 140 g mąki 40 g gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego  szczypta czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera.  Dodajemy resztę składników(...)ostygnięcia i wykonujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno.  Pod koniec dodajemy po łyżce cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej w dalszym ciągu mieszając bezę. Na koniec delikatnie dodajemy syrop i barwnik. Dokładnie mieszamy i przelewamy bezę na wierzch ciasta i ponowie wkładamy do piekarnika na 30 minut w temp. 150 stopni. Ciasto po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Nóżki kurczaka w Coca Coli 399

stopni Celsjusza; w między czasie obracamy 1-2 razy. 3. Sos przelewamy do rondelka (kurczaka wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika) i gotujemy na wysokim ogniu, aż uzyska konsystencję syropu. Nóżki obtaczamy kolejno w syropie i układamy na półmisku. Posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego

My Culinary Art
Sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami / 3 urodziny bloga 155

zaglądacie i wracacie po więcej. W podziękowaniu mam dla Was przepis na pyszny sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami. Częstujcie się <3 700 g zmielonego twarogu 2 łyżki syropu z agawy 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego łyżka mąki kokosowej 3 jajka puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki rozmrożonych jagód Czekoladę wraz(...)olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy z syropem z agawy, mąką i jajkami. Dodajemy roztopiona czekoladę i dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około 21 cm. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz

Mienta blog
Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”- pankaces... 341

mnie zaskoczyły. Moje na pewno nie należą do pokazowych, wyszły ciut za płaskie, ale swoje ułomności nadrabiają smakiem. Jak na prawdziwie pankacesy przystało, podane zostały z odrobiną masła i syropu klonowego. Mmmmm... pysznie smakują jeszcze ciepłe i całkiem nim  przesiąknięte...   Cytuję przepis: " Składniki dla 4 osób: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 2 jajka 1,5 szklanki mleka(...)Mąkę przesiać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie roztrzepać jaja, połączyć z mlekiem i masłem, dodać do mąki. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wedle upodobania” P.S. z tego względu, że zmniejszylam ilość proszku do pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając białka z cukrem, dodając następnie żółtka

Mia Cucina Sofieta
Orzechowe muffiny 232

jajko  1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno(...)siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi

Lawendowe Niebo
Daktylowe pralinki amarantusowe 143

rondelka i zalewamy gorącą wodą na tyle, aby nie do końca przykrywała owoce. Gotujemy na dużym ogniu, aż woda prawie cała wyparuje, zostanie ok 1-2 łyżek gęstego syropu. Datyle wraz z syropem od razu blendujemy. Do oddzielnego naczynia wsypujemy popping amarantusowy, mielone migdały i kakao. Mieszamy. Dodajemy masę z daktyli i miód. Wszystko razem mieszamy, aż powstanie jednolita masa

Zawsze głodna!
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 305

Otrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam  ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli(...)kremówki 250 mascarpone 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella) 1 kopiasta łyżka kakao 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Pancakes 215

modyfikacjami :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka sody, 30 g masła roztopionego, szczypta soli, dekoracja: konfitura poziomkowa, chipsy kokosowe, syrop trzcinowy. Przygotowanie:   W jednej misce roztrzepujemy jajka na puszystą masę i dodajemy do nich mleko i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier(...)Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi.  Razem ze mną pancakes smażyli: Dorota z bloga Moje domowe kucharzenie

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania