chwilka przygotowań i wróciłam przed telewizor z pysznym deserem w ręku. Składniki: (2 porcje) garść żurawiny 1 1/2 szklanki jogurtu typ grecki pół brzoskwini z puszki 1 1/2 łyżki syropu z brzoskwiń w puszce Przygotowanie: Połówkę brzoskwini delikatnie blendujemy wraz z syropem. Dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Na wierzch układamy garść żurawiny. Szybko, zdrowo i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: - pączki bez nadzienia i lukru (ilość zależy od potrzeb) - 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 2 łyżki mleka w proszku instant - 1 galaretka wiśniowa (w proszku) - wiśnie w syropie (do dekoracji) - cukier puder do oprószenia Śmietanę ubijamy robotem z 2 łyżkami mleka w proszku (mleko zapobiegnie podchodzeniu śmietany wodą). Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty robota i wsypujemy powoli suchą(...)nakładamy masę śmietanową przy użyciu worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki (jeżeli nie mamy, możemy nałożyć łyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki. Jak widać z przepisu deser na Walentynki nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu
mojewypiekiinietylkoszklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz(...)syropem na jednolitą masę. Dodać połowę żelatyny,wymieszać i lekko tężejącą wylać na zimny biszkopt. Wyrównać i odstawić aby masa brzoskwiniowa całkiem zastygła. Jogurt połączyć z cukrem,roztrzepać,dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę
Przepisy i porady kulinarneskórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób wykonania : Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wsypać do miski, skropić spirytusem i odstawić na 12 godzin. Wodę zagotować z cukrem, gotować, aż syrop zacznie lekko gęstnieć, odszumować go. Do wrzącego syropu włożyć pomidory z sokiem, smażyć 10 minut na niedużym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie
Przepisy i porady kulinarneżeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Następnie nacieramy mięso solą i pieprzem i smażymy(...)naczynia żaroodpornego. Na oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i nakładamy go na żeberka. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez
Emcia Pichcirobienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, z białek ubi ć sztywna pianę, cały czas miksując wlewa ć powoli syrop na końcu doda ć sok z cytryny i miksowa ć jeszcze około 5 minut do momentu aż krem
RAROSSAdelikatna. I od razu pojawił się pomysł podania jej na śniadanie niedzielne, z dżemem. Ale nieco inaczej ! Składniki -bułka maślana -dżem cytrynowy niskosłodzony OWOCOWA ROZKOSZ -śmietana 36% -gęsty syrop do deserów Pokroiłam bułę w kromki. Słońce padało przez okno. Jak nie podać dżemu cytrynowego? O tak słonecznym poranku, nie wyobrażam sobie nic innego do buły. Tylko ten pełen słońca(...)dżemem cytrynowym, jedna tylko posmarowalam powidlem śliwkowym. Skleiłam kromki, jedna na drugiej. Przekroiłam . Następnie pokroiłam jak...tort ! W kawałki! Ubiłam śmietanę na sztywno i udekorowałam po wierzchu. Całość dosmaczyłam syropem z mango, gęstym i słodkim... I podałam dzieciakom na sniadanie! Były zachwycone. Ja też. Myślały , że dostały tort! I zjadły wszystko bez mrugnięcia. Ja też. Bułkę- tort podałam z ciepłą
Z Kuchni Do Kuchnipewno się nie zawiedziecie. Składniki: 3 szklanki kremówki 30% 1 1/2 szklanki mleka 3,2 % 16 gram cukru waniliowego 1 1/4 szklanki cukru kryształu 100 gram gorzkiej czekolady syrop miętowy około 10 łyżek garść świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez) Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem(...)jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem. Przestygniętą mieszankę wstawić na cała noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć i odcedzić miętę, dodać około 10 łyżek syropu miętowego i wymieszać. Gotowy płyn wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas miksować aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Gdy lody będą już lekko zamarznięte dodać pokrojona w drobną kosteczkę czekoladę, całość
Krakowskie smaki Anibułkę pokroić w kromki. Namoczyć w mleku z przyprawami. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do niego cukier oraz konfiturę i gotować na małym ogniu do momentu otrzymania lekkiego syropu. Olej rozgrzać na patelni i kłaść na niej namoczone grzanki. Smażyć z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładać na talerz, polać syropem. Jeść do woli, bo są pyszne! Smacznego
KUCHARNIAniezwykle się spodobał. Sorbety uwielbiam, Bellini - już wiecie, że tak, a połączenie tych dwóch w jedno to kolejna rzecz stworzona by sprawiać przyjemność.** SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu z brzoskwiń 180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego(...)naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy z puszki), cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Wlać wino i dokładnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. * tekst Anna Łyczko Borghi "Drinki wszechczasów - Bellini" ** inspiracją do wykonania sorobetu był przepis z książki Desery - Wielka Księga Kucharska, wyd. Konemann
KUCHARNIAświeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) i ustawić na średnim ogniu. Podczas gdy cukier się topi(...)Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Terrina świetne smakuje podana z plasterkiem sera roquefort oraz sosem balsamiczno-klonowym. Aby go przygotować, trzeba wlać do rondelka ocet balsamiczny i syrop klonowy i gotować na bardzo małym ogniu, do momentu aż płyn odparuje i mocno zgęstnieje tworząc gładki, aksamitny sos. * Korzystałam z informacji znalezionych w książce Culinaria Europy, Wyd. Konemann. **Dziękuję
KUCHARNIADodać plasterki kumkwatów i na małym ogniu gotować jeszcze ok. 20-25 minut. Kumkwaty powinny zmięknąć i stać się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty syrop. Na koniec dodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze
KUCHARNIAPocząwszy od cukru bazyliowego , jaki najpierw trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim(...)garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo
KUCHARNIADuże, okrągłe "kłopotki". Jak wielka pastylka przeciwsmutkowa. Bezwstydnie słodkie remedium. A na nich fiołkowy pył z mgiełką zapachu, który kocha moja Mama. I kilka kropli syropu z fiołków, by spijać z nich to co najlepsze. Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie. Dla Synka, dla Mamy i Taty, dla W. i dla mnie samej(...)uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. Posypać je z wierzchu fiołkowym cukrem pudrem i skropić syropem z fiołków ( tutaj przepis - klik ). FIOŁKOWY PUDER 1/3 szklanki fiołkowych płatków ok. 1/3 szklanki cukru Z zebranych fiołków odciąć płatki i przełożyć je do moździeża. Dosypać część cukru i ucierać
KUCHARNIA