suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:72/100)

Kotlety z kaszy jęczmiennej 121

kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku  2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej bułki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania:  Kaszę zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem(...)wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym  sosem   czy bukietem warzyw.  Smacznego

Gosia gotuje
Krem z dyni z dodatkiem cydru 130

przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól(...)Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień

Zawsze głodna!
5 pomysłów na szybkie wegańskie śniadanie 215

owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się nie tylko idealnie jako(...)tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Drobiowe kieszenie pełne sera 329

filety – piersi z kurczaka bez kości ( połówki ) kilka plastrów sera żółtego gouda lub ementaler kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego , mielonego czosnku wykałaczki do spięcia Piersi płukamy , obieramy ze wszystkich farfocli , błonek , tłuszczyków i innych nieprzyjemnych myków Nacinamy delikatnie wzdłuż , ale nie do końca – tworzymy taką jakby kieszonkę(...)apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Flaczki z żołądków drobiowych 119

nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę z żołądkami, odszumowując przed zagotowaniem(...)wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości ok. 5 mm i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli

Kulinarna Pokusa
Śledzie z suszonymi pomidorami 154

Co jak co ale na testowanie przepisów na śledzie to mnie długo namawiać nie trzeba - wystarczy ,,rzucić" przepis a ja już kupuje składniki. Uwielbiam śledzie dlatego

sierotka maRysia w kuchni
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 145

Kolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów

Oryginalny smak
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 94

marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść samych warzyw. Wurzelbrot, czyli Szwajcarski chleb zawijany jest idealny na rozpoczęcie dnia, pożywny, a jaki pyszny. Nie wiem ile wytrzymuje, gdyż u nas zniknął w jeden dzień. Takiego apetytu na chleb(...)takiego chleba można brać na wyprawy i delektować się nim z ulubionym dodatkami. Polecam   Składniki: - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750); - płaska łyżeczka soli; - 7 g suszonych drożdży; - 300 ml ciepłej wody; - 2 łyżki oleju; Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać 15 minut, ciasto będzie dość twarde. Następnie włożyć do lodówki na 12-14 godzin

dom-agi.pl
Żurawinowo - miodowy schab z ziemniakami z parowaru 163

Dziś kolejna propozycja obiadowa :) Poprzedni mój schab w musztardzie , bardzo się Wam spodobał, także dziś kolejna wersja schabu, tym razem z zakupioną na targach Regionalia, żurawiną

Parowar Faceta
PIZZA Z PODWÓJNYM KURCZAKIEM 282

Czemu podwójnym? bo wcale nie przypomina tej kupowanej pizzy, gdzie kurczaka tylko parę kawałeczków, gdzieniegdzie rzucono...tu ma być mocno drobiowo i syto :)   Składniki: 3

Z Majeczką w kuchni
Idealna sałatka na pikinik 183

Kiedy dopisuje taka piękna pogoda, nie ma nic lepszego niż spakować torby i wybrać się na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą(...)oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu, ja dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie :  sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół lub na ćwiartki pomidorki

zdrowa vege kuchnia
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 278

dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią Sycylii.Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone (Romanesco broccoli). Takie kalafiory na pewno znajdą(...)Sycylię podbili Arabowie, którzy rządzili nią przez 200 lat. Przywieźli ze sobą ze wschodu aromatyczne przyprawy, jak szafran, zaszczepili też u Sycylijczyków miłość do orzechów i suszonych owoców, stąd tak egzotyczne zestawienie smaków z kalafiorem. Wiedzieliście, że pszenica durum i ryż trafiły do Włoch przez Sycylię?Ja za rodzynkami nie przepadam, a orzeszków piniowych unikam ze względu

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy pasztet w słoiku 167

sól morska świeżo mielony pieprz  1 łyżka majeranku szczypta mielon ej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać(...)przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa,grzyby,osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku

Kolorowa kuchnia Elki
Lekki kapuśniak z pieczarkami 127

Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły

Czerwień i błękit
zupa na kaca 990

trzy rodzaje solanki - mięsna, rybna i grzybowa. bez względu na jej rodzaj, każda powinna zawierać kilka odmian wiodącego składnika: mięsna - smażone, wędzone, gotowane, rybna - gotowane, solone, wędzone, grzybowa - suszone, kiszone, marynowane. przyznam, że ta ostatnia mi się marzy i wkrótce pewnie podejmę takie wyzwanie, tylko muszę gdzieś grzyby kiszone zdobyć!  solanka 50 dkg wieprzowiny, 10 dkg cienkiej kiełbasy(...)wywar jarzynowy: 4 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, 1 zielona część pora, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe Z marchwi, pietruszki, selera, pora i przypraw ugotuj wywar. Warzywa z wywaru po ostudzeniu pokrój w kostkę. Wędzonkę i cebulę pokrój w kostkę. Razem przesmaż, aż wytopi się tłuszcz. Mięso pokrój w cienkie paski i dodaj do wędzonki i cebuli

Eksperyment sobotni