suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:76/100)

Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 192

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ
Zwijane pszenne bułki domowe 224

Uwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je

Słodkie okruszki
Jajka w Pomidorach 423

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku, autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z

Blondynka Gotuje
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 157

Moqueca de bacalhau. Dzisiaj zaprezentujemy moqueca de bacalhau a baiana, czyli taka jaką przygotowuję się w Bahia, stanu z którego pochodzi Braisileiro. Dla przypomnienia bacalhau to suszony o solony dorsz, ukochany przez Brazylijczyków a przede wszystkim Portugalczyków (być w Portugalii i nie spróbować któregoś z przysmaku zrobionych z tej ryby, to jak odwiedzić Polskę i nie spróbować(...)minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy wszystko od razu: bacalhau, warzywa (cebulę, paprykę, pomidora),  kolendrę. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende. Nie dodajemy żadnej wody!Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Bacalhau w momencie zakupu jest już wcześniej "przegotowany

Smaki Brazylii
Kuleczki poppingowe z parowaru 199

Amarantus ekspandowany nazywany jest poppingiem, stąd dzisiejsza nazwa :)U mnie w sklepie osiedlowym jest półeczka ze zdrową żywnością. Czasem zdarza mi się coś kupić ;) O

Parowar Faceta
Kukurydza gotowana z ziołowym masełkiem 88

Lubię delektować się smakiem lata. Tak dawno nie jadłam świeżej kukurydzy, a chyba po raz pierwszy dzisiaj zjadłam gotowaną. Pamiętam, jak jeździliśmy na kolonie, królowała taka

Moja smaczna kuchnia
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam

Z Kuchni Do Kuchni
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis 231

fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny na piekarnik, jaki mamy z oknem Chłodnik z zielonego groszku(...)Buraczka starłam na tarce o drobnych oczkach i wiórki ułożyłam na papierze do pieczenia. Suszyłam w piekarniku przez ok. 15 minut co jakich czas kontrolując „suchość” wiórków buraczanych. Nie suszymy zbyt długo, ponieważ stracą kolor. Schłodzoną zupę podałam ozdobioną prażonym sezamem, orzechami piniowymi oraz suszonym buraczkiem

Kate's Kitchen
Gulasz wołowy po węgiersku 192

papryka 4 duże cebule 2-3 marchewki świeże zioła: szczypiorek, majeranek przyprawy: papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sół, pieprz bulionetka wołowa 2-3 łyżki ketchupu olej Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obsmażamy dokładnie z każdej strony i przekładamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy(...)dodawajmy jej za wcześnie, by się całkiem nie rozpadła. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami doprawionymi ziołowym masłem. Doskonale sprzwdzą się również wszelkiego rodzaju przetwory z ogurków i innych warzyw. Smacznego

MarcinChef
Ziołowy bób pieczony w piekarniku 160

Sezon na bób niestety powoli się kończy, a ja dopiero teraz wypróbowałam go w nieco innej odsłonie (zazwyczaj tylko gotuję :D). Taki z dodatkiem przypraw i

FitKot
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 173

łyżki zwykłego masłamasło klarowane do smażenia rybySos beurre blanc:1 cebula szalotka40 ml białego octu winnego100 ml białego wytrawnego wina1/2 szklanki śmietany 36%ok. 80 g zimnego masła1 suszony liść laurowy3 ziarna ziela angielskiegoChipsy z ziemniaka:1 słodki ziemniak (batat)olej rzepakowy do smażeniakilka listków szałwii Puree z pieczonego selera: Seler obrać, pokroić w mirepoix (nieregularną dużą kostkę(...)ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem.Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania

Poezja smaku
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 175

W lodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i

Kuchnia z widokiem na ogród
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 139

pieprz do smaku Składniki na potrawkę: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 400g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia, pokrojona w kostkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie(...)podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij z ognia. Jeśli masz Tefal Cuisine Companion, włóż do misy wyposażonej w mieszadło olej, cebulę i czosnek i uruchom program

karmelowy
Curry z ziemniaków 125

kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) garść szpinaku lub jarmużu (może być mrożony) świeża lub suszona kolendra 3 papryczki chilli (opcjonalnie) sól Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy, imbir obieramy i ścieramy na tarce albo drobniutko siekamy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na większe kawałki(...)pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku

Lamarida.pl
Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę. 357

sosu pomidorowego  0,5 litra wody  1 litr rosołu / wywaru warzywnego  70 dkg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )  2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 4 ząbki czosnku  Wersja niedietetyczna : dodaj pod koniec mozarellę, żółty ser i pozwól żeby się zrobił lekko ciągnący.    Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj(...)ZWYKŁY GARNEK : Do garnka wlej łyżkę oleju ( ja bym użyła rzepakowego ) i podsmaż na nim z odrobiną wody cebulę, czosnek i selera. Po chwili dodaj mięso podsmaż z warzywami, dodaj pozostałe składniki, na małym ogniu zagotuj zupę, wtedy dołóż połamane platy lasagne. Gotuj do miękkości makaronu. Dopraw do smaku. Gotowe :)  Zupa lasagne – pyszny przepis na znakomitą zupę

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania