gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą(...)oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
Smaki Ewycebula 3 ząbki czosnku 4 ziela angielskie 1 łyżka kminku 2 łyżki oliwy 2,5l wody 2 średnie marchewki 1 pietruszka 6-7 ziemniaków 1/2 kapusty białej 3 borowiki suszone 200ml koncentraku pomidorowego 1 łyżka octu ryżowego 2 kostki warzywna z min. zawartością soli 2 łyżki czosnku niedźwiedziego pęczek koperku świeżego 1 łyżeczka chili sól i pieprz Wykonanie: Cebulę(...)ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet, kostkę rosołową i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe
Apetyt na Zielone1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól(...)marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno. W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki. Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką. Opublikowany
Gotowanie jest łatweświetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina(...)Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił się ze wszstkich stron biały. Przekladamy na talerz. Bakłażana i suszone pomidory kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażana (uwaga, bo potrafi wchłonąć duże ilości oleju!), solimy (nie solę bakłażana wcześniej, aby puścił sok i nie jest
Zawsze głodna!robienia różnych z pozoru podobnych do siebie rzeczy. W patelni dusiłam, podsmażałam, piekłam,zapiekałam,smażyłam bez tłuszczu lub na małej jego ilości, wręcz śladowej. Najpierw przyrządziłam KASZOTTO Z WARZYWAMI , JAJEM I PARMEZANEM. To danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą(...)kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych i nic mi po niej
Z Kuchni Do Kuchnisól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp do naczynia dołączonego do zestawu Desire i zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra(...)cebulę. Dosmacz solą. Po chwili , kiedy cukinia będzie ładnie rumiana i miękka, dodaj pastę pomidorową, tymianek i wsyp wcześniej obsmażony fenkuł. Dodaj pomidory, szczyptę kurkumy i gotuj chwilkę ,aż warzywa zmiękną. Serwuj na ciepło , na dzikim ryżu , z listkami bazylii. Danie to możecie przechowywać dość długo w lodówce. Fenkuł jest jedną z ważniejszych roślin leczniczych. Z pomocą blendera ręcznego, udało
Z Kuchni Do Kuchnijaki nam przyjdzie na myśl i jaki akurat mamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty(...)Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę
Oryginalny smakSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał(...)średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej kostki rosołowej, łyżeczkę vegety oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, siekamy cebulę i smażymy z dodatkiem szczypty cukru. Gdy cebula się zeszkli
Taste Of My Daymarchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryka około 9 pieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku około 600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego około 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz , szczypta chilli do smaku Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy(...)małym ogniu . Następnie obieramy , marchewkę , cebulę i pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem
Sama słodycz i szczypta chiliSierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem, to tak naprawdę z botanicznego punktu widzenia zjadana przez nas część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni(...)starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii - suszona była ok, ale jeśli tylko macie świeżą nie wahajcie się jej użyć! :)SKŁADNIKI:Dla 2 osób.250 g makaronu spaghetti (może być razowe)3 łyżki oliwy z oliwek2
W kuchni KatieJak przychodzi jesień to mam wtedy chęć na taki prawdziwy staropolski bigos. Przepis na niego dostałam od mojej babci, ona od swojej mamy, tak przygotowywany jest
Z Majeczką w kuchniEkspresowa w przygotowaniu pikantna pasta z bobu. Świetna do kanapek, polecam :) na 2 porcje: szklanka ugotowanego i obranego bobu łyżka soku z cytryny łyżeczka tabasco (użyłam
Mienta bloglubię takie swojskie jadło :D Bardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie mięso, w tym wypadku szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta i czosnek. Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo(...)szynki lub łopatki wieprzowej 2 większe marchewki około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g) 5 średnich ziemniaków 0,6 l wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżego 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki wędzonej papryki sól i pieprz WYKONANIE: W brytfannie lub dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną
Słodko-Słony Świat Ilonywieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do zamykanego pojemnika wlać oliwę(...)lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkości