suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:59/100)

Sałatka grecka z sałatą i grzankami 87

pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać(...)zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki (jeśli używamy zwykłych pomidorów to kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić

PatiGotuje
Sałatka grecka 109

pomidorki koktajlowe (około 10 sztuk) lub 2 średnie pomidory ogórek szklarniowy 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek 200 g sera feta Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Opcjonalnie: czosnkowe grzanki Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać(...)zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki (jeśli używamy zwykłych pomidorów to kroimy je w większą kostkę), a ogórka na plasterki. Wrzucamy je do miski. Następnie dodajemy odsączone oliwki (można je pokroić

PatiGotuje
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 336

opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu(...)pokrojony czosnek i cebulę. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy umytą i pokrojoną w półksiężyce cukinię. Dodajemy pieprz i sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy.  Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki

Kitchens Alphabet
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 276

pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem(...)cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego

Anioły w kuchni
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 141

pyszną i najzdrowszą z kasz...Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie:Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem(...)cały płyn i będzie miękka.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego

Anioły w kuchni
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 178

puszka krojonych pomidorów pół czerwonej świeżej papryki 2 duże marchewki 3 ząbki czosnku 2 cebule dymki wraz z zieloną częścią garść suszonych pomidorów garść pomidorków cherry chili suszone wg. uznania majeranek 1/2 łyżeczki garam masala pieprz świeżo mielony 2 listki laurowe sól oliwa Pyszne pomidorki cherry, które są nowością znajdziecie na stronie Owocowego RajuSoje namaczamy(...)gotowaniem, następnie odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie z niewielką ilością soli. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę, cebulę i czosnek w cienkie plastry, rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy warzywa. Do gotującej się soi dodajemy obsmażone warzywa wraz z oliwą z patelni, trzy rodzaje pomidorów oraz chili, listki laurowe i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, pół przykryte - uzupełniając wyparowany

Apetyczna babeczka
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 192

biad w 20 minut :). Stek sezonowany, młode blanszowane warzywa na musie z awokado i czosnku niedźwiedziego, a do przybrania chipsy z pokrzywy i prażony sezam. Duża porcja witamin i składników odżywczych. Mimo rustykalnego charakteru dobrze będzie wyglądać "na salonach" podczas przyjmowania gości lub podczas rodzinnego grilla.  Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę(...)postach. Dziś tylko przypomnę, że w kontakcie bezpośrednim jest bardzo agresywna :) i może nieźle poparzyć, dlatego przydadzą się grube rękawice. Właściwości parzące pokrzywy tracą w trakcie gotowania, smażenia i suszenia. Wystarczy przelać je wrzącą wodą. W zielarstwie są wykorzystywane całe rośliny. Do celów kulinarnych najlepsze są młode listki zbierane  na początku wiosny  z górnej części (4-5 listków

SzczyptaSmaQ
Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 170

1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki  czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie(...)sosem sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu.   Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut.    Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem

pichciszto
Sałatka z raków w zalewie i groszku 143

Dużo zdrowszą opcją na małą, pełną białka przegryzkę są raki. Najłatwiej jest dostać w sklepie ogonki rakowe w zalewie. Są przepyszne. Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że uwielbiam warzywa z puszki, więc bez groszku się nie obędzie. Sos można przyprawić dowolnymi przyprawami, które lubisz, ale mnie po przeczytaniu “Gotowi, by gotować” Agnieszki Kręglickiej , raki kojarzą się z lubczykiem, więc(...)Składniki: 150 g raków w zalewie – odsączone groszek z puszki – odsączony 3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub majonezu ząbek czosnku przetarty przez praskę świeżo mielony pieprz szczypta suszonego lubczyku   Jak przygotować sałatkę z raków i groszku? Z jogurtu, czosnku i przypraw kręcimy sos. Nie trzeba solić, bo raki są już słone. Mieszamy go z groszkiem

Ugotowane pozamiatane
SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 150

drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny)2 marchewki1 pietruszkakawałek seleraliść laurowyziele angielskiesól, pieprz1 cebula400g mielonego z indykaodrobina granulowanego czosnkukoperekmajeranekśmietana 12%2 jajkakasza mannałyżka masła sklarowanegoWykonanie:Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam(...)garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący bulion wrzucamy uformowane z masy mięsnej pulpety. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i ugotowania się pulpetów. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i łyżce masła sklarowanego podsmażamy na złoty kolor cebulkę. Dodajemy do niej odciśnięte i pokrojone drobno borowiki oraz umyte i drobno

Walijskie Pichcenie
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 180

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny 

Moja smaczna kuchnia
Boczku 151

zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiemSkładniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część(...)wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Kolorowa sałatka z rzodkiewką i oliwkami 142

oliwkami Składniki: główka sałaty ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe 2 soczyste pomidory pęczek rzodkiewki 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól Oliwę dokładnie łączymy z sokiem z cytryny, musztardą, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka, dodać(...)zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Gotowy sos odstawiamy. Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie miski. Myjemy warzywa, pomidory kroimy w kostkę, a ogórka obieramy i kroimy na plasterki, rzodkiewki również kroimy w plasterki (jeśli są duże możemy podzielić je jeszcze na połówki). Wrzucamy je do miski. Następnie

PatiGotuje
Kotlety marchewkowo-selerowe 116

zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z cukinii 188

będą na wpół twarde.Do podduszonych warzyw dodać startą cukinię, marchewki, pietruszki i seler i dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Do miękkich warzyw dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut.Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu.Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami(...)ryżem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną.Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy

Gospodyni Miejska
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 121

gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte(...)wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte

Smaczne Zdrowe
Smażona mozzarella 155

W środku ciągnąca z wierzchu chrupiąca. Taka jest smażona mozzarella. Smakuje super z sałatą. Kulki mozzarelli przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i

Kuchnia Pokoleń
CAPONATA SYCYLIJSKI GULASZ Z BAKŁAŻANA 130

Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z bakłażanów. Danie to pochodzi z południowych Włoch. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania mięsnego albo na

potrawyregionalne