suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:59/100)

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 243

się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem i żurawiną podane z wiosennymi warzywami. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu(...)grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina 1/8 łyżeczki chilli, plus więcej do smaku

karmelowy
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki(...)kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli

Moja smaczna kuchnia
Zielona zupa z pieczoną gęsią 203

liście zielonego jarmużu,1 cebula,2 ząbki czosnku1/2 serka mascarpone,600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),1/2 pikantnej papryczki,1/3 łyżeczki suszonej bazylii,1/3 łyżeczka suszonego tymianku,sól i pieprz do smaku,1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.    Przygotowanie:Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie).Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek(...)minut. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski.Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), gotować 3 minuty. Z zupy wyłowić ok. 1/3 warzyw. Do pozostałej części dodać serek mascarpone i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 215

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4   Składniki:Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,1 fenkuł,100 g sera feta,1 saszetka(...)oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody

SzczyptaSmaQ
Harissa 198

Harissa to bardzo ostra pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, pochodząca z Afryki Północnej. Używana jest do różnego rodzaju mięs, zup, sosów i kanapek. Ostrość

Oryginalny smak
Sałatka z liści świeżego szpinaku I 351

Szpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj

Taste Of My Day
Kurczak po Blondyńsku! :D 295

sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat  kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka(...)pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską, ognistą mieszanką i pieprzem i dusimy klika minut. Po tym na mięso wkładamy mieszankę mrożonych warzyw, przykrywamy i dusimy do momentu, aż warzywa będą kruche. W tej mieszance najwięcej czasu potrzebują pędy bambusa, więc ja jak czuję, że bambus jest gotowy, wiem, że reszta warzyw również

Blondynka Gotuje
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 135

gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy(...)nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego

Calzonella.com
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gruszką na rukoli 164

Sezon na gruszki w pełni. My wykorzystujemy je zarówno do wypieków jak i do sałatek. Dziś zapraszamy właśnie na taką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie cheeseburgery 197

Dziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę

Mienta blog
OBOWIĄZKOWA ZUPA ZIMOWA, CZYLI KREM Z CUKINII NA MLEKU KOKOSOWYM 165

Jeden ciepły posiłek dziennie w okresie jesienno-zimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco(...)Składniki na 4 porcje: 1,5 średniej wielkości cukinii, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 100 ml wody,  300 ml mleka kokosowego, olej kokosowy do smażenia, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cukinię, cebulę i czosnek kroimy na dowolne kształty. Podsmażamy na oleju kokosowym, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wigilijna zupa grzybowa 171

ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Wigilijna zupa grzybowa Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 40 minut + moczenie grzybów Składniki: 2000 ml wody 2 szklanki   suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki spory kawałek selera 1 duża cebula 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka  domowej vegety sól morska olej(...)odstawiamy na kilka godzin, do namoczenia. Po tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do garnka z namoczonymi grzybami. Warzywa obieramy, kroimy na pół i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, połowę selera, ziarenka pieprzu, ziela i listki. Resztę dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 152

kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l  bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu ich do farszu na pierogi wigilijne ) 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła( można pominąć) 2 cm imbiru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 cebula(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Buraki umyć i osuszyć, zawinąć w folię aluminiową. Na blaszce ułożyć zawinięte buraki oraz cebulę i czosnek ... ich nie zawijam i nie obieram. Warzywa umieścić w piekarniku nagrzanym 180 C i  piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie nitki buraków. Szklankę zostawić

Gosia gotuje
Krupnik na żeberkach 226

wybierzcie tę, która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji(...)minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki), ziemniaki (w kostkę) i pora (w talarki). Pietruszkę zostawiamy w całości, a po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Warzywa, grzyby, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do zupy, gdy mięso jest już miękkie. Gotujemy dalej, aż marchew będzie miękka (ok. 10 minut), po czym dodajemy kaszę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze

W SMAK
Dynia z czosnkiem i tymiankiem 160

łyżki wody- dwie łyżeczki masła200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę.Małą cebulkę i ząbek czosnkudrobno siekamy .Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła,dodajemy cebulkę z czosnkiem i łyżeczkę suszonego tymianku i chwilę szklimy(2-3 min) na średnim ogniu, ale uważamy aby cebulanie zbrązowiała.Dodajemy szczyptę soli. Po 2-3 min. dokładamy naszą dynię pokrojoną(...)minut, aż dynia będzie lekko miękka.Podajemy solo jako dodatek do dania głównego.Pamiętajmy,że dynia nie wciąga żadnych szkodliwych nawozów, co czyni ją dużą konkurencją dla innych warzyw. Ma bardzo dobre działanie na pracę jelit. SMACZNEGO

Pasje Jolki