suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:58/100)

Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem 159

Na tak skomponowaną smakowo sałatkę miałam ochotę już od dłuższego czasu. Dzisiaj wreszcie nadszedł ten moment i zrobiłam ją na śniadanie. Dodałam ząbek czosnku i posiekaną

Moja smaczna kuchnia
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 184

kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były do lokalnie występujących składników. Na terenach gdzie pszenica durum była(...)pilaw z ryżu pełnoziarnistego z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych był ciekawym dodatkiem do  pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 154

bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i polać odrobiną oliwy z oliwek. Wstawić na kilka godzin(...)pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu.   Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody

Ugotować
Ogórki z chilli, papryką i płatkami suszonych pomidorów 183

Z pewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach 195

Składniki:  szklanka ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej  1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie  390 g

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti bolognese 226

czym pojawia się dość często na naszym stole. Nie mam pojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą(...)makaronu spaghetti (około pół opakowania) 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 500 ml passaty pomidorowej 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku świeża papryczka chili po łyżeczce suszonego oregano i bazylii (ja użyłam świeżych ziół więc dodałam ich więcej) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Do podania: świeżo mielony pieprz tarty parmezan (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron

PatiGotuje
Zupa grzybowa 301

Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól(...)woda ostygnie a grzyby napuchną. Obraną marchew, seler, seler naciowy i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa. Podsmażamy je na wolnym ogniu przez kilka minut a następnie zalewamy bulionem warzywnym. Grzyby odsączamy na sitku a wodę z nich dodajemy do wywaru. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni

Jacob Tastes
Pasztet z dzika 173

dzika lub wieprzowej 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 ml oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią sól pieprz Opis wykonania: Mięso gotujemy z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, aż będzie miękkie(...)pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki. Na wierzchu smarujemy olejem z ziołami. Pasztet pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 523

porcja rosołowa z kaczki 1 l  zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso, włoszczyznę i opaloną nad palnikiem cebulę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i na najmniejszym ogniu(...)upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (wcześniej nie należy ich obierać). Upieczone buraki przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa; bulion przelać przez sito. Do przecedzonego rosołu dodać starte buraki i gotować dalej ok. 15 minut. Wlać zakwas z buraków, dodać majeranek i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku

W SMAK
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 381

oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka(...)pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt i majonez, oraz czarnuszkę. Doprawiamy całość świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z czerwonej soczewicy 159

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu(...)marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam

mojewypiekiinietylko
Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem 145

Wróciłam z zakupów. Pora była na przygotowanie kolacji. Zrobiłam mega pyszną kanapkę z serkiem wiejskim, z gotowanym burakiem, chipsami kukurydzianymi i kremem balsamicznym. Dla mnie niebo

Moja smaczna kuchnia
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 169

Stary, swojski przepis na kapustę i dodatek mięsny czyli żeberka. Przepis od mojej babci, uwielbiam tak podane  żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkachSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 179

Składniki:  duża cukinia  kula mozzarelli startej na dużych oczkach  1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w

Moja smaczna kuchnia
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA 185

Składniki: 1 szklanka grzybów suszonych 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 duże pietruszki 3 marchewki 1 mały seler kawałek pora 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki do posypania 2-3 łyżki śmietany słodkiej sól pieprz makaron do zupy Sposób przygotowania: Grzyby zalać wodą i pozostawić na całą noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie(...)miękkości. Ugotować włoszczyznę w 3 litrach osolonej wody - po gotowaniu powinno zostać ok. 2/3 wywaru. Usunąć warzywa.  Przecedzić przez sito wodę po grzybach i dodać do wywaru. Cebulę drobno pokroić i z obranym ząbkiem czosnku zeszklić na maśle, dodać mąkę, wymieszać, zalać szklanką wywaru i jeszcze raz wymieszać. Ostudzone grzyby pokroić w paski i dodać do wywaru. Doprawić solą

Przepisy kulinarne babci Antoniny