suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:49/100)

Zupa pomidorowa 117

glutaminianu sodu)  2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego  2 listki laurowe 3 ziarenka angielskie 1 łyżka oliwy z oliwek 6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku dodatkowo: ryż lub makaron  śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu.  Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy

Mój pomysł na
Pieczone udka z kurczaka  326

pieprz,czosnek granulowany i swiezy, koperek suszony lub swiezy Sposob przygotowania: Salate lodowa rwiemy na kawalki , papryke i pomidory kroimy w kostke , ogorka, rzodkiewke i cebule kroimy w poltalarki, kukurydze odcedzamy z zalewy , oliwki odcedzamy i kroimy w polowki, jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt

PychaDania
Pieczone roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 200

Kolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że

kuchnia doski
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 112

puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta(...)Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest

Ciastka - domowe słodkości
Zupa warzywna 105

tego, jaki nóż w ręce mamy. Warzywa obsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe. Wsypujemy ½ łyżeczki soli, wkręcamy ¼ łyżeczki pieprzu. Dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem soku pomidorowego. Do smaku doprawiamy , maggi, solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style

R'n'G Kitchen
Kapuśniak 164

pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż kości, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, zbierając od czasu do czasu szumowiny. 2. Warzywa obieramy, myjemy, po czym wkładamy do wywaru

W kuchni Katie
Makaron z cukinią i pieczarkami 106

śmietaną. Składniki ćwiartka cukinii 4 pieczarki suszona papryczka chili garść tartego parmezanu 1 łyżeczka rozrobionej w wodzie skrobi kukurydzianej 1 łyżka jogurtu greckiego trochę natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron spaghetti. Cukinię i pieczarki kroimy w ćwiartki. Z chili wyrzucamy nasiona i kroimy drobniutko. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż warzywa są miękkie. Dodajemy jogurt i ugotowany makaron

Delusional Trine
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 163

dostępna. Ze względu na wysoki koszt procesu suszenia wybierane produkty są najwyższej jakości. Firma ELENA działa na rynku od 1989 roku . Jako jedni z pierwszych zaczęli produkować żywność liofilizowaną. Przez te lata firma dopracowała do perfekcji technologię liofilizacji, dzięki czemu może zagwarantować klientom wysokiej jakości produkty. ELENA , oprócz produkcji liofilizowanych owoców i warzyw zajmuje się także produkcją liofilizowanego kolagenu

Zdrowie na języku :P
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 108

sól ( ja dodałam 1 łyżeczkę liści suszonej kolendry) *********************************************************  Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i gotujemy je 10 minut.S tudzimy i obieramy je z łupin. W garnku rozpuszczamy masło , i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, kawałki czosnku ,selera,marchwi i pietruszki. Dusimy na średnim ogniu ,aż warzywa zmiękną i zalewamy ciepłym bulionem.D dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Suszone pomidory w oliwie 129

Pomidory juz tanieją więc można coś pokombinować. Postanowiłam ususzyć je i zalać oliwą. Najpierw umyłam i pokroiłam na kawałki. Ułożyłam w koszach suszarki i suszyłam, suszyłam

Gotowanie jest łatwe
Winny gulasz z grzybami 103

Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz

Pyry na Gaz
Bigos z kapusty mieszanej 225

To moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat

Kuchnia domowa Ani
Sałatka: bób, cukinia 134

szybka i prosta sałatka z sezonowych warzyw, czyli samo zdrowie. Delikatny bób i chrupiąca surowa cukinia... polecam ! Sałatka: bób, cukinia Składniki na 2 porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 226

mięso, warzywa i chleb/ziemniaki – było grillowane. Dzielimy się z Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony

OstryKęs
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 141

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)makaronu niteczka Czaniecki sól, pieprz  kilka pieczarek  2 plasterki sera żółtego  1 ugotowane skrzydełko z indyka  (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju  1 łyżka keczupu  czarnuszka  1 szklanka bulionu lub rosołu  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki