ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki
e-PrzepisyKulinarnezrobic miejsce dla moreli.W wyciete miejce wciskamy gesto suszone morele.Moje morele sa ciemne,poniewaz uzylam moreli bio,nie konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki
SzczyptaSmaQSkładniki: torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's duża cukinia 4 ząbki czosnku cebula natka pietruszki oliwa z oliwek z pierwszego
Moja smaczna kuchniaPrzepis na leczo z cukinii, młodych warzyw i cieciorki! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę(...)kabanosów - 1 łyżka suszonej bazylii - 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ja wybrałam koncentrat pomidorowy ekologiczny) - świeża bazylia - młode ziemniaki - 4 łyżki masła - 8 łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania, kroimy na plastry cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie przygotowałam warzyw na leczo!!! Kocham
SMYKWKUCHNImoże być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki(...)świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć
Moja Delicjamożna także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają Podobno przyczyniają się one do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach, łagodzą takie dolegliwości jak bóle(...)regeneracyjne działanie na skórę i włosy*. Jednym słowem, skoro można jeść i smacznie i zdrowo, to dlaczego nie?! Składniki: 1 1/2 szklanki surowego ryżu 3 szklanki wrzątku 1 opakowanie suszonych grzybów mun (ja użyłam krojonych) wrzątek do zalania 2 cukinie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 szklanka zielonego groszku
Lamarida.plsmaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo, ok. 5 cm nad powierzchnię fasoli) i gotujemy. Gdy fasola zacznie mięknąć dodajemy pokrojone warzywa, wędlinę i przyprawy (oprócz soli) i gotujemy na "małym ogniu
Czary - gary w kuchnimarchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziemoim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4 Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate
SzczyptaSmaQKiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw.Składniki:2 cukinie1 bakłażan1 puszka pomidorów krojonych1 czerwona cebula1 paprykasól, pieprz ziołowa Kamis2 liście laurowe Kamistymianek suszony Kamisniewielka ilość oleju do podsmażeniaWykonanie:Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut
Z Majeczką w kuchnirisotto?Przygotowując risotto trzymajcie się poniższych kroków (koniecznie w takiej kolejności): Baza smakowa. Bazą smakową risotto są twardsze składniki o intensywnym smaku, takie jak cebula, por, koper włoski, suszone grzyby, twardolistne zioła. Kroimy je drobno i dusimy na rozgrzanym maśle z oliwą (taki północno-południowy włoski kompromis). Dodajemy ryż. Używamy ryżu do risotto (np. Arborio(...)wymaga to stania przy kuchence i pilnowania garnków, ale jest to jednocześnie bardzo relaksujące zajęcie (w duchu slow food). Dodajemy delikatne składniki. Jeżeli robimy risotto z delikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki:puszka konserwowej ciecierzycypuszka krojonych pomidorów150 g makaronu mini penne rigate1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwekkilka
Moja smaczna kuchniakorzeń pietruszki 2 szt cebula 2 szt imbir ok 3-4 centymetry czosnek 3 ząbki por 1 szt seler naciowy 3-4 pędy grzyby suszone (prawdziwki, podgrzybki) garść konfiturę z żurawiny 2-3 łyżki (można pominąć nadaje lekkiej kwasowości) domowy zakwas do barszczu klik ok. 70 dag wołowiny z kością sól(...)warzywa. Jeśli nie chcemy, aby w naszym barszczu nie pływały ziarna przypraw, świetnym rozwiązaniem na to są filtry do herbaty, wsypujemy do tego ziarna kardamonu, ziela, pieprzu, liść laurowy, zamykamy i tak przygotowany wrzucamy do naszego barszczu (po wygotowaniu można spokojnie w całości to wyjąć i nikomu w ząb przypawa nie wejdzie:)) Dodajemy obrany imbir, zioła i nasze suszone
Basia w kuchnimoczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora na grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki i się delektujemy! Jagódka zjada mała miseczkę surówki razem z nami, a później je zupkę. Dzisiaj: Zupa wielowarzywna z kaszą(...)kapusty, 2 łyżeczki oleju kokosowego, 2 łyżki suchej kaszy jaglanej. Przygotowanie: Kaszę płuczemy wrzątkiem, a później zimną, filtrowaną wodą. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy warzywa. Następnie blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe
Jeść, by żyć w zdrowiu