suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:46/100)

Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 309

zrobić ostrzejszą, innym razem łagodniejszą. A poza tym jest gotowa do zjedzenia w miarę szybko. Do jej przygotowania, czyli do smażenia kurczaka i warzyw użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie(...)piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow mein  Wykonanie:Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy, pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa z tofu i makaronem ryżowym 249

Kolorowe warzywa z tofu i makaronem ryżowym - oryginalne w smaku, zachęcające atrakcyjnym wyglądem, zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 średnie marchewki (250g) 1/2 średniej żółtej papryki (125g) 1/2 średniej zielonej papryki (125g) 150g rzepy lub kalarepy 100g pora (dolna i środkowa część) 15g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa 100g kiełków fasoli(...)smażymy ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat. Dodajemy marchewkę, paprykę i rzepę (kalarepę), smażymy intensywnie jeszcze przez ok. 1 minutę nadal często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego, dolewamy do warzyw odrobinę wody i smażymy/dusimy przez 5 minut bez przykrycia, czasami mieszając. Dodajemy pędy bambusa, kiełki fasoli, odsączone z wody grzyby mun, pora oraz tofu. Mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy

Kulinarna Pokusa
frittata ze szparagami na pożegnanie sezonu 122

Szparagi to raczej majowe warzywo, więc i tak w tym roku sezon niezwykle się wydłużył. Mam nadzieję, że jeszcze sklepy chwilę go przeciągną, ale tak czy inaczej pora się z nimi żegnać. Na tę okoliczność przygotowałam je w towarzystwie wyraźnych smaków: boczku, pecorino, suszonych pomidorów i bazylii. Ale jak we wszystkich przepisach, można eksperymentować ze składnikami frittaty, więc polecam

Eksperyment sobotni
Kartoflanka z kabanosami 127

może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków

Kuchenne zapiski Edyty
Przepisy na domowe przetwory 221

słodko-kwaśne Papryka konserwowa  Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii  Leczo z cukinii Mrożona papryka   Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni Suszony seler  Zakwas z buraków I Zakwas z buraków

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z wątróbką i warzywami 164

ogórków konserwowych łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz lubczyk (suszony) łyżka masła Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, ogórki kroimy w plasterki. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę i marchew. Warzywa podsmażamy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy dopóki

e-PrzepisyKulinarne
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 127

zrobic miejsce dla moreli.W wyciete miejce wciskamy gesto suszone morele.Moje morele sa ciemne,poniewaz uzylam moreli bio,nie konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 150

dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku.      Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki

SzczyptaSmaQ
Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki 235

Składniki:  torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's  duża cukinia  4 ząbki czosnku  cebula  natka pietruszki  oliwa z oliwek z pierwszego

Moja smaczna kuchnia
Nowy pomysł na leczo! 166

Przepis na leczo z cukinii, młodych warzyw i cieciorki! Zapowiadany nowy przepis na leczo! Leczo robię na bardzo wiele różnych sposobów, zazwyczaj w zależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę(...)kabanosów - 1 łyżka suszonej bazylii - 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ja wybrałam koncentrat pomidorowy ekologiczny) - świeża bazylia - młode ziemniaki - 4 łyżki masła - 8 łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego Panasonic, za pomocą noża siekania, kroimy na plastry cukinię, marchewkę, cebulę, czosnek, paprykę. Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie przygotowałam warzyw na leczo!!! Kocham

SMYKWKUCHNI
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 198

może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki(...)świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć

Moja Delicja
Risotto z grzybami mun 172

można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają Podobno przyczyniają się one do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach, łagodzą takie dolegliwości jak bóle(...)regeneracyjne działanie na skórę i włosy*. Jednym słowem, skoro można jeść i smacznie i zdrowo, to dlaczego nie?! Składniki: 1 1/2 szklanki surowego ryżu 3 szklanki wrzątku 1 opakowanie suszonych grzybów mun (ja użyłam krojonych) wrzątek do zalania 2 cukinie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki duża garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 szklanka zielonego groszku

Lamarida.pl
Zupa fasolowa 133

smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo, ok. 5 cm nad powierzchnię fasoli) i gotujemy. Gdy fasola zacznie mięknąć dodajemy pokrojone warzywa, wędlinę i przyprawy (oprócz soli) i gotujemy na "małym ogniu

Czary - gary w kuchni
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 131

marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 170

moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybówPorcje: 4   Składniki:1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,4 duże pieczarki portobello,4 okrągłe cukinie,20 g suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate

SzczyptaSmaQ