suszone warzywa - 1500 przepisów (strona:54/100)

Makaron z wieprzowiną 122

papryki Kilka płatków suszonego czosnku 250 ml bulionu 200 g makaronu farfalle Mięso pokroić w kosteczkę. Przyprawić przyprawą do wieprzowiny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Pieczarki w pół plasterki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz płatki czosnku. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa. Dokładnie wymieszać i zalać

VioletoweKucharzenie
Domowy słodko-kwaśny sos chiński. Dodatek do dań w azjatyckim stylu. Równowaga smaków. Równowaga zmysłów. 471

jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś nie ma tradycyjnego octu ryżowego śmiało może zastąpić(...)dzień sos staje się łagodniejszy, że czasem może rozwarstwić się, mój pozostał w stanie pierwotnym). DOMOWY SŁODKO - KWAŚNY SOS CHIŃSKI Składniki: 1 duża czerwona papryczka chilli (lub półtora łyżki suszonych płatków chilli) 3 obrane ząbki czosnku 2 cm korzenia świeżego imbiru 80 g brązowego cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki) 80 ml octu ryżowego (lub jabłkowego, lub białego winnego

Naturalna Kuchnia
Daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Na drugie śniadanie. 139

ulubionych owoców lub warzyw, komponuję koktajle lub smoothy. Dziś zapraszam Was na daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Naturalnie słodki, pożywny, z kawową nutą. Taki koktajl idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, posiłek dla sportowca lub zdrowy zamiennik słodyczy. Spróbujecie. Składniki: (na 1 porcję) 1 średni banan (najlepiej dojrzały) 1 łyżeczka kawy zbożowej 3 suszone daktyle bez pestek

Słodkie okruszki
Pomidorówka po tuningu 131

słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego (tak, robię z koncentratu. I co? ;)) – 200g każdy 4 liście laurowe trochę ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach sól, cukier świeża bazylia 1 łyżeczka bazylii suszonej Kuraka zalej wodą. W sumie niech tego wszystkiego wyjdą 3 litry. Wstaw na ogień. Jak kurczak zacznie się gotować, weź płaską dużą łychę lub łyżkę cedzakową i zdejmij delikatnie(...)Raczej umiarkowanie, nie chcemy, by woda się wygotowała. W międzyczasie obierz warzywa, pokrój w kawałki. Liście bazylii posiekaj drobno. Jeśli zauważysz, że ubywa Ci wody w garnku, zagotuj trochę w czajniku i dolej wrzątku do ustalonego poziomu. Warzne jest, żeby nie przerywać wrzenia. Po upływie 30 minut dorzuć warzywa i nastaw budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu

manslogblog
Warzywne misz-masz z kurczakiem i kaszą gryczaną 312

kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Wykonanie: Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy, wstawiamy na gaz wodę na kaszę, ok szklanka wody na 4 garście kaszy, gotujemy na niewielkim ogniu(...)patelnię. Podlewamy niewielką ilością oleju, solimy, by puściły wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przyprawiamy pieprzem, papryką oraz ziołami i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną, a kurczak dojdzie, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu już bez przykrycia w celu zredukowania płynów. Gdy płyn odparuje, na patelni pozostanie

Taste Of My Day
Pory zapiekane z parówkami. 144

Leeks baked with sausages. Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5

Kulinarny karnet Christophera
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 115

dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana kroimy na równej grubości plastry (5-7mm). Skrapiamy oliwą i grillujemy – na patelni lub w grillu elektrycznym. Gotowe, upieczone warzywa dodajemy do sałatki

Karo in the Kitchen
Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 129

dłużej. Za warzywa i owoce będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 155

indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody 2 szklanki mąki 1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach) 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek sól Składniki na farsz: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 100 ml miąższu z pomidorów  ( u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory

Szczęśliwa kuchnia
Wegański placek pasterski by Becky 104

porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka kurkumy łyżeczka zielonego pieprzu łyżeczka słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego opcjonalnie

greenscarf
Placuszki z kalafiora 177

marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.   Marchew obieramy i dodajemy do garnka.Gotujemy ok. 15 minut(...)kroimy pora.    Odławiamy kalafior i marchew, odsączamy i studzimy.   Marchew i kalafiora kroimy na drobno.   Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy.   Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia.   Świetnie

Maminek kulinarny
Kaszotto z grzybami i dynią 183

smaku.Przygotowanie: Suszone grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 minut. Grzyby pokroić a wodę przecedzić przez sitko, dodać do bulionu. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę.Kaszę dokładnie wypłukać na sicie, odstawić do odcieknięcia.Na oliwie z dodatkiem łyżki masła zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć.Do warzyw dodać kaszę

SzczyptaSmaQ
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 142

imbiru, suszonej kolendry,suszonej pietruszki, słodkiej papryczki mielonejpieprzsos sojowy do smaku odrobina oleju do smażeniaSiekam cebulę, czosnek i podsmażam na odrobinie oleju. Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Sol

W kuchni Karmel-itki
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 240

świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych  rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty

Zainspiruj się kuchnią